Seyfullah Koyuncu
Seyfullah Koyuncu Ders almamız lazım!

Ders almamız lazım!

Sevgili okurlar, Konya bugün önemli bir etkinliğe ev sahipliği yapacak.
 
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca düzenlenecek olan İklim Şurası bugün Selçuklu Kongre Merkezi'nde Bakan Murat Kurum'un açılış konuşması ve Gençlik Oturumu'yla başlayacak.
 
25 Şubat'a kadar beş gün sürecek şurada; kamu kurumları, yerel yönetimler, üniversiteler, iş dünyası, uluslararası kuruluşlar, özel sektör ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin aralarında bulunduğu binin üzerinde katılımcıyla toplantılar gerçekleştirilecek.
 
İklim Şurası'nda, enerji, sanayi ve ulaştırma, tarım ve binalarda sera gazı azaltımı, yeşil finansman ve karbon fiyatlama, iklim değişikliğine uyum, yerel yönetimler, göç, adil geçiş, diğer sosyal politikalar ile bilim ve teknoloji konuları ele alınacak.
 
Özetle, şu an tüm dünyanın imtihan olduğu bu başlıca sıkıntılar Konya’da konuşulacak, çözüm aranacak, bir gelecek perspektifi çizilecek.
 
Yani düzenlenecek olan bu program hayati bir öneme sahip…
 
Türkiye, özellikle Bakan Kurum döneminde başta iklim değişikliği olmak üzere bu gibi hayati konularda çok önemli adımlar atmıştı zaten.
 
Son olarak, geçen yıl Paris Anlaşması'na taraf olan ve 2053 için net sıfır emisyon hedefi açıklayan ülkemiz, iklim değişikliğiyle mücadeleye yönelik adımlarda dünyada en ön sıralarda yer alıyor. Hatta bence birçok konuda rol model oluyor.
 
En azından ortaya koyulan kararlılık bile takdire şayan.
 
Dünyayı en fazla kirleten ülkelerin birçoğu, Türkiye’nin bu kararlılığını henüz göstermiş değil…
 
Bu manada, bugün başlayacak olan İklim Şurası’nın çok değerli olacağını düşünüyorum.
 
Çünkü iklim değişikliği sadece bizim problemimiz değil, dünyanın ortak problemi. Sadece bugünü değil, torunlarımızı bile ilgilendiren, geleceğimizi kurtarmak için hepimizin elinden geleni yapması gereken hayati bir konu.
 
Özellikle de Konya’nın alacağı önlemler çok önemli.
 
Ülkemizi derinden etkileyen iklim değişikliğinin ortaya çıkardığı kuraklık, obruk sayılarının artışı, tarımsal sulamada yaşanan sıkıntılar belki de en fazla Konya’da hissediliyor. Bu yüzden özellikle Konyalı vatandaşların çok daha fazla çaba sarf etmesi gerekiyor.
 
Yine şehirleşirken de Konya’nın bu anlamda alacağı tedbirler çok önemli.
 
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı ve Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş ile birlikte kırsal ilçe belediye başkanları iklim değişikliği ile mücadelede önemli çalışmalar yapıyorlar.
 
Sırf ‘Sıfır Atık’ uygulamalarında ortaya koyulan çaba bile övgüyü hak ediyor.
 
Bu organizasyonun başarılı olmasında elbette Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın ve Bakan Kurum’un payı büyük. Mesela, Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği'nde yapılacak olan değişiklik de bunlardan biri.
 
Kısaca özetlersek;
 
Düzenlemeyle binalarda suyun daha tasarruflu tüketilmesi amacıyla, sıhhi tesisat projelerinde lavabo musluk debileri dakikada 6 litre, duşlarda ise dakikada 8 litre ile sınırlandırılacak. Kullanılacak armatürlerin de buna uygun olarak mahal listesinde yer alması sağlanacak. Merkezi sıcak su sistemli binalarda sıcak su re-sirkülasyon pompası zorunluluğu getirilecek. Böylece musluklarda daima sıcak suyun hazır olması sağlanarak tasarruf elde edilecek.
 
Bakanlık, peyzaj projelerinde parsel bahçelerinin düzenlenmesinde de su tasarrufunu dikkate alacak. Bu kapsamda bahçe düzenlemelerinde bitki seçimi, iklime uygun olarak yapılacak. Sulamada ise damla sulama yöntemi kullanılacak. Öncelikle yağmur suyu depolama sistemindeki suyun kullanılması zorunlu olacak.
 
Yeni yapılacak havaalanı, hastane ve büyük avm'lere iç mekan projesi zorunluluğu getirilecek. Yapılacak düzenleme ile iç mekan tasarımına dair "iç mekan projesi" zorunluluğu getirilecek. Buna göre, havaalanı, 300 yataktan büyük hastane, 20 bin metrekareden büyük alışveriş merkezi binaları için mimar veya iç mimarlar tarafından iç mekan projesi yapılması gerekecek.
 
Belki tarımsal sulamada alamadığımız önlemleri, bu yönetmelik değişikliği ile evlerimizde alarak tasarrufa başlayabiliriz. Biz önlem alamasak bile, sistemin bizi yukarıdaki gibi düzenlemelerle önlem almaya sevk etmesi çok daha iyi görünüyor.
 
Ben aynı düzenlemenin binaların çatı sistemlerine güneş paneli zorunluluğu getirilmesi noktasında da değerlendirileceğini umut ediyorum. Geçtiğimiz haftalarda yaşadığımız elektrik sıkıntısının da bu noktada hepimize ders olması gerektiğini ifade etmek istiyorum.
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın rüzgar ve güneş yatırımlarına yönelik açıkladığı yeni teşvikler bu alanlarda öz tüketim uygulamalarına ve yatırımlara olumlu yansıyacaktır. Bu teşvikler, inşaat sektöründe de ele alınmalı.
 
Konya’nın Yeni Sanayi Sitesi de aslında ufak bir düzenlemeyle bu kapsamda değerlendirilebilir. Sanayici esnafımız kendi elektriğini üretebilir.
 
Tüm bunların yanında yine olay bizde bitiyor. Biz de çaba göstermeliyiz.
 
Ülkemizle birlikte Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızın bu çabalarına biz vatandaşların da aynı hassasiyetle yaklaşmamız lazım.
 
Özellikle su tasarrufu başta olmak üzere enerji tasarrufu ve çevre kirliliği boyutunda hepimiz büyük bir mücadele başlatabiliriz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Seyfullah Koyuncu Arşivi