Bekir Dolu

Bekir Dolu

CUMHURİYETİN KAZANIMLARI

CUMHURİYETİN KAZANIMLARI

Cumhuriyeti nasıl ve neresinden anlıyorlarsa, belli bir kesimin son birkaç yıldır dillerine doladıkları bir tabir var ”cumhuriyetin kazanımları” Bir isim tamlaması.Bu tabir, kullanıcıları bakımından ve hatta söyleyiş biçimleri bakımından bir hayli sorunlu zaten.Ama biz bugün söyleyenler ve söyleniş biçiminden daha ziyade “cumhuriyetin kazanımları” tamlamasının kendisine odaklanalım istiyorum.

Cumhuriyet ve Kazanım.  

Bu iki kelimeden oluşan tamlamanın kendisine, anlamına ve ihtiva ettiği kelimelere odaklanarak analiz yapalım diyorum anlayacağınız.Aslında bu konularda sorulacak sorularımız da çok, söylenecek sözümüz de çok.Velâkin muradımız cevap almak ya da vermek değil bugün. Söz söylemek veya ahkâm kesmek de değil.Muradımız sual sormak sadece. Dürtmek. Muradımız bir sonuca varmak değil illa ki. Bazı sorular sorarak “cumhuriyetin kazanımları” tamlamasını parçalara ayıralım, çekilelim.

Sonra okuyucu kendi meşrebine göre, anlayışına göre, vicdanına göre parçaları birleştirsin.

Cumhuriyetin kazanımlarını koruyacağız

Cumhuriyet nedir?

Cumhur kimdir?

Sen kimsin?

Kim kazanmış?

Kimden kazanmış?

Nasıl kazanmış?

Kim koruyacak?

Kime karşı koruyacak?

Ne ile koruyacak?

Dedik ya sorulacak soru çok da, ne bizim hepsini sorasımız var. Ne de cumhuriyetin kazanımlarını korumaya azmetmiş muhataplarımızın soruları cevaplayası var.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Bekir Dolu Arşivi