Fatmanur Bektaş
Fatmanur Bektaş Çocuklara Sorumluluk Bilinci Aşılamak

Çocuklara Sorumluluk Bilinci Aşılamak

Çocuklarımızı küçük yaştan itibaren özgüveni yüksek, sorumluluk alabilen, vasıflı, kaliteli bireyler olarak yetiştirmek istiyoruz.

Onların özgüvenini desteklemek ve onların kendi dünyalarını keşfetmelerini istiyoruz.

Ancak günümüzde çocukların çok geç olgunlaştığından, ilk gençlik dönemlerinde yaşlarına uygun olmayan şekilde küçük çocuklar gibi hareket etmelerinden yahut özgüvensiz olmalarından maalesef ki birçoğumuz mustaribiz. Bunun birçok sebebi olmakla birlikte en büyük sebeplerinden biri çocuklara küçük yaştan itibaren sorumluluk verilmemesidir.

Çocuğun sorumluluk alacağı zamanın okula başladığı dönem olarak düşünürüz. Derslerine çalışması, öğretmeni dinlemesi, ödevlerini yapması gibi beklentiler içine gireriz. Oysa ki sorumluluk bilinci çok daha erken yaşlarda gelişmektedir. Çocuklar bir anda sorumluluk sahibi kişiler olmazlar. Bu küçük yaştan itibaren zamanla kazanılır. Çünkü sorumluluk doğuştan getirilen değil, öğrenilen bir beceridir ve çocukluk aşamasında ailedeki tutum ve davranışlarla ortaya çıkmaya başlar.

2-3 yaşındaki çocukların oyuncaklarını kutuya koyması, kitaplarını rafa dizmesi ; 4-5 yaşındaki çocuğun sofrayı kurmaya yardım etmesi, odasını toplaması, alışverişe ve küçük ev işlerine yardımcı olması, giyeceği kıyafetleri seçmesi gibi gelişim dönemine uygun sorumlulukları alması gerekir.

Çocukluk döneminde sorumluluklarını onların yerine üstlenen birileri olunca çocuklarda bu bilinç gelişmez. Sonra yetişkin bir birey olup hayata atılınca, sorumlulukları karşısında bocalamaya başlarlar. Sonrasında bu bireylerin, herhangi bir sorunla karşılaşınca başkasını suçlama eğilimleri de oldukça fazla olmaktadır.

Anne babaların çocuklarına hep bebek gibi davranmaları çocuğun kişiliğinin bastırılmasına sebep olmaktadır. O daha yapamaz, küçük, büyüyünce öğrenir gibi yetişkin tutumları onlara daha çok zarar vermektedir. Oysa ki sorumluluk alan çocukların sadece bu bilinci gelişmekle kalmıyor, kendi kendine bir şeyleri başarmış olmanın mutluluğuyla beraber özgüvenleri de gelişiyor.

Yapılan birçok araştırma sorumluluk alarak yetişen çocukların hayatlarında daha başarılı olduklarını kanıtlamaktadır.

Minnesota Üniversitesi’nde yapılan ve tamamlanması 25 yıl süren bir araştırma 20’li yaşların ortasındaki gençlerde başarı oranı en yüksek olanların 3-4 yaş itibariyle ev işlerine yardım edenler olduğunu ortaya koymuştur.

Dolayısıyla çocuklarımızın ileride başarılı ve aktif bireyler olabilmeleri, kendi ayakları üzerinde durabilmeleri, doğru kararlar alıp sonuçları ile baş edebilmeleri için onları sorumluluk sahibi bireyler olarak yetiştirmeliyiz vesselam..

Önceki ve Sonraki Yazılar
Fatmanur Bektaş Arşivi