CDA, İSAM, Milli Kütüphane ve TBMM Kütüphanesi
İki-üç yıldır yapmayı planladığım bir araştırma yolculuğunu, geçtiğimiz hafta evden, internet üzerinden yapınca şöyle düşünmekten alamadım kendimi: Günümüzde araştırma imkanları o kadar fazla ve ulaşmak istenilen bilgiye götüren yollar o kadar çok ki bu şartlarda bir insanın yarım/kalitesiz bir çalışma yapması büyük bir günahtır…
Nasıl mı? Kurtuluş Savaşında Bektaşiler adlı doktora tezimi, Mevleviler ve Bektaşilerle ilgili olarak ulaştığım yeni bulgularla İstiklâl Harbiʼnde Mevlevîler ve Bektâşîler olarak yeni bir formatta, yeni bir kitap olarak hazırlamaya gayret sarfettiğim son 5-6 yıldır, tekrar arşivlere girmemi gerektiren çok konu vardı. ATASEʼye bir ara gitme fırsatı buldum ama Osmanlı ve Cumhuriyet arşivlerine gitmeye bir türlü fırsat olmuyordu. Sonra bir de öğrendim ki bu arşivler, "Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri" olarak internet üzerinden hizmet sunuyorlarmış. Tek yapmanız gereken, ilgili sitede hesap oluşturmanız. Son birkaç yıldır elyazması bir çok esere de www. yazmalar.gov.tr’den ulaşabiliyorduk zaten.,. Bu kolaylıkla, araştırma imkanları bir zirve yaptı…..
Sonra, Millî kütüphane ve TBMMʼden bazı Osmanlıca gazetelere ihtiyacım vardı. Ankara'ya gitmem gerekiyordu ama, İSAM Dökümantasyon Dairesi Müdürü muhterem Mustafa Birol Ülker Bey vasıtasıyla, bu kütüphanelerin de bazı materyalleri, özellikle Osmanlıca eser ve belgeleri online/internetten yayınladıklarını öğrendim. Kendileri, büyük bir sabırla bunlardan nasıl faydalanacağımı, nasıl arayacağımı da tarif ettiler. Allah razı olsun kendilerinden ve birlikte çalıştığı arkadaşlarından…
Milli kütüphane ve TBMM Kütüphane ve arşivi de aynı titizlikle araştırmacılara yardımcı ve destekçi olarak hizmet veriyorlar. İhtiyacınız olan belgeleri içeren dilekçe/ emailiniz ellerine geçtiği andan itibaren, bunlar o an için online değilse bile online haline getirip gönderiyorlar. Harika bir ilim desteği örneği…. Her alanda olduğu gibi bu alanda da Türkiye gerçekten çağ atladı!. Ve işte memleketimizi bu çağ atlamak sebebiyle büyük bir çekememezlik içinde ezmek istiyor düşmanları… Ama onlar istemese de Allah nurunu tamamlayacaktır….
Bendeniz buradan bu kütüphanelere teşekkür ediyor ve aynı zamanda kutluyorum. Özellikle Osmanlıca gazeteler dâhil birçok kaynağa ulaşmamda her soruma sabırla cevap veren ve yardımlarını esirgemeyen: Mustafa Birol Ülker Beyefendi (İSAM, Dökümantasyon Dairesi Müdürü) ve diğer İSAM çalışanlarına; Nizameddin Albayrak (Millî Kütüphane, Dijital Kütüphane Bölümü Şube Müdürü), Faruk Nafiz Ertürk (TBMM Kütüphanesi, Uzman) ve Safer Yazıcı (TBMM Kütüphanesi, Arşiv Bölümü) Beyefendilere … Görevini bu titizlikte yapan insanların sayısı çoğaldıkça, Allah devletimizi ve milletimizi pâyidar kılacaktır. Buna inanıyorum.