Hayrettin Atak
Hayrettin Atak Bu Kurultay çok konuşulur…

Bu Kurultay çok konuşulur…

Konya çok önemli bir organizasyona ev sahipliği yaptı.

Anadolu Yayıncılar Derneği tarafından organize edilen “Uluslararası Kültür Turizmi ve Medya Kurultayı”ndan söz ediyorum.

Kurultayın zamanlamasından, şehre ve bölgeye olan katkısına; Organizasyonun eksiksizliğinden ve kalitesinden, katılımcılarının yüksek profiline kadar her şey yerli yerinde, iyi düşünülmüş ve dört dörtlüktü…

Kurultayı, düşünen, planlayan, emek veren, ter döken herkes büyük bir tebriki hak ediyor. Sonuçları itibariyle de büyük bir başarıya imza atıp önemi asla yadsınamaz bir çalışma oldu.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un onur konuğu olması ve son dönem gündem hakkında yaptığı açıklamalarla bu önemli buluşma Türkiye gündeminde de bir hayli yer buldu.

…  

Birkaç önemli noktaya değinmeden geçemeyeceğim. Çünkü devam edecekse bu tip organizasyonlar bazı noktalara dikkat edilmesinde fayda var;

Öncelikle; Kurultay’ın ismine ben bir anlam veremedim.  Tüccarların Limited şirket kurarken altını doldurmak için “ Hafriyat, Turizm, Eğitim, Tesisat, Elmas işletmeciliği, Sanayi, Ticaret” gibi birbirinden alakasız sektörlerle uzatıp durdukları şirket isimleri gibi ‘Kültür Turizmi ve Medya’ gibi birbiri ile alakasız iki alanı tek başlık altında toplamak pek iyi bir tercih olmamış. Sponsor baskısından olabilir diye eleştirmemekte fayda var bu noktayı. Ya da bir bildikleri vardır elbet diyeceğim ama “Yapılan protokol konuşmalarında bu kafa karışlığının sonuçlarına şahit olduk. Protokol konuşmalarının neredeyse tamamı ‘Medya’ başlığına hiç değinmeden ‘Konya Kültürü’ hakkında destan yazmalarıydı. Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş tarafsızlık noktasında ‘Medya’yı yakalar gibi olmuştu ama onunda uzlaşı, Ortadoğu çatışmaları, oynanan oyunlar ve Suriye konularına kayması çok da vakit almadı.

Bir medya kurultayının olduğunu azıcık ta olsa hissettiren tek isim RTÜK Başkanı İlhan Yerlikaya oldu.

Katılımcılara baktığınızda da bir Konya’da bir ‘Medya’ kurultayı yapılıyor hissi de yoktu salonda. Çünkü Konya'dan gazeteci, televizyoncu, medyacı, radyocu, reklamcı yoktu. Kurultaya katılan Genel Başkan Yardımcısı sayısı hem Konyalı Gazeteci sayısından hem de Konyalı Turizmci sayısından fazlaydı. Diğer taraftan eğer konu başlıklarından biri ‘Belediyecilik’ olsaymış her şey o zaman yerli yerine oturmuş olurdu. Çünkü  Park Bahçeler Daire Müdürlerinden, Zabıta Müdürlerine, Fen İşleri Daire Müdürlerinden Sosyal işler Daire Başkanlarına kadar tüm belediye oradaydı. Özetle; olmayan tek güruh Konya Medyası ve Gazetelerdi.

Organizatörlerin üzerinde durması ve düşünmesi gereken en önemli konu bu olmalı.    

Böyle müthiş bir organizasyona Konya’dan sadece 15 gazete sahibi, 15 Genel Yayın Yönetmeni, 15 Yazı işleri Müdürü, 15 Editör, 15 Muhabir, 15 Reklam Müdürü, 15 Foto Muhabiri, Televizyon sahipleri, müdürleri, Genel Yayın Yönetmenleri, Programcıları, dergi yöneticileri, Radyocular katılmalıyken,  3 Konyalı gazeteci ile haber yapmak için gönderilen çoğunluğu stajyer olmak üzere 10 civarında muhabir vardı.

Bunun sebepleri hakkında herkesin az ya da çok bir fikri var ama yine de bu konunun başta organizatörler olmak üzere bütün Konya tarafından iyi analiz edilmesi gerek. Konya’nın en büyük Medya Kuruluşunun diğer medya kuruluşlarıyla ve dinamiklerle yeniden köprüler inşa etmesi şart. Bu şehirde yaşayan ve iş yapan herkesin, Konya ve inandığı değerler adına birlikte hareket etmesi, küslüklere son vermesinde de yarar var.   Şapkayı öne koyup düşünmek gerek…

Böyle bir çalışmadan ilk yararlanması gereken Konya Medyası olmalıydı… Sonra diğerleri… Dünyanın diğer ucundan Medyacıları getirebilen güç Konya’dan katılım sağlayabilmeliydi.  

…           

Kurultayın en acı sahnesinden bahsetmeden geçmekte olmaz. Açılış konuşmacılarından Konya Valisi Canbolat dışında –ki oda konuşmasını yazılı metinden okudu- hiç biri “2016 İslam Dünyası Turizm Başkenti” ifadesini doğru telaffuz edemedi. İslam Başkenti, İslam Kültür Başkenti, İslam Turizm Kültür Başkenti” diyerek bütün olasılıklar denendi. Ama kimse tutturamadı. Logosu bile yıl içinde hazırlanmış bir payenin bu hale gelmesi çok da anormal değil elbet.

Bu noktada bir de Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Sorgun’un ‘İşgal altında olduğu için Kudüs’ün İslam Başkentliği sembolik olarak kaldı” ifadesine atıf yapmadan geçmek te olmaz; ‘2016’da Konya kimin ya da neyin işgali altında ki bizim de Başkentliğimiz sembolik kaldı” demeden edemiyor insan, bu işin müsebbiblerine…     

Kuliste en çok konuşulan konu da “Sponsor olmalarına rağmen KTO Başkanı Selçuk Öztürk ile Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ile belki de en önemlisi  Ak Parti İl Başkanı Musa Arat’ın toplantıda olmamasıydı…   

Bir çok soru işaretiyle tamamlanan Kurultay sonrasında bir tavsiye de Novotel’e. Bu tip organizasyonları yapmaya talip olmaya devam edecek ise otelin bir an önce otopark sorununa çözüm bulmalarında büyük yarar var…

Yoksa müşteriler kaçacak…. 

Son olarak;

Her şeye rağmen başarılı bir çalışmaydı. Teşekkürler…

En önemli gerçek şu ki; Bu tip çalışmaların artmasının şehre çok şey kazandıracağıdır. 

... 

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Hayrettin Atak Arşivi