Bu imajı acilen düzeltmek şart!
Selçuklu Belediyesi, Osmanlı medeniyetinin doğup filizlendiği tarihi mekanlar olan Bilecik ve Bursa’ya düzenlediği tarih ve kültür turlarını yoğun ilgi ile devam ettiriyor.
Pazartesi günü Konya basını olarak bizler de “Selçuklu Torunları Osmanlı’nın İzinde” sloganıyla Bursa’ya düzenlenen kültür turunun 29.’suna katıldık.
Bu keyifli ziyarete Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı ile beraber Selçuklu Kaymakamı Eflatun Can Tortop, AK Parti Selçuklu İlçe Başkanı Asım Ceyhan’ın yanı sıra Selçuklu Belediyesi meclis üyeleri de katıldı.
Profesyonel gezi rehberlerinin anlatımıyla gerçekleşen Bursa gezi programı ile Cumalıkızık, Panorama Fetih Müzesi, Yeşil Külliye, Emir Sultan Camii ve Türbesi, Osman Gazi Türbesi, Orhan Gazi Türbesi, Tophane, Ulu Camii, Bedesten Kapalı Çarşısı ve Kozahan’ı ziyaret ettik.
Ecdadın mirasını yerinde görmek bizleri duygulandırdı Nereden geldiğimizi ve nereye gittiğimizi bilmemiz açısından bu gezi çok faydalı oldu.
Ziyarette güzel vakit geçirdiğimizi söylemem gerekiyor. Zaten Selçuklu Belediyesi her ayrıntıyı düşünmüş. Size sadece gezmek kalıyor.
Bu anlamda Başkan Ahmet Pekyatırmacı, Kültür Müdürü Raşit Öztürkmen ve Basın Müdürü Zafer Kemal Şahin ile ekip arkadaşlarına da tekrar teşekkür ediyorum.
Belediyelerin, imkanlar el verdiği sürece bu tarz kültürel faaliyetleri gerçekleştirmesini doğru buluyorum.
Çünkü gerek ekonomik durumlar gerekse de fırsat bulamama nedeniyle milletimizin çok büyük bir çoğunluğu kendi tarihini bilmediği gibi kendi ülkesini de tanımıyor.
Bu konuda insanlara bir şey söylemeye hakkımız yok elbette. Kolay değil her işi bırakıp başka şehirlere gitmek, uzun yolculuklar yapmak, para harcamak.
Zaten bunu insanımızın çok az bir kısmı gerçekleştirebiliyor.
Fırsat eşitliği açısından vatandaşların ve özellikle de öğrencilerin böyle turlarla şehir dışına çıkarılması doğru bir hizmet.
Hem hayatı boyunca hiç Konya’nın dışına çıkmayan bir insanın kendi şehrinin kıymetini anlaması da kolay olmuyor. Bu manada bile faydalı bir etkinlik.
Konya belediyeciliğini bu noktada daha net anlayabiliyorsunuz.
Yanlış anlaşılmasın, Bursa belediyeciliği kötü demek istemiyorum ama Konya belediyeciliği çok iyi diyebilirim.
Ulaşımdan tutun da şehirleşmeye kadar Konya bence Türkiye’nin en düzenli şehri.
Ama turizm ve tanıtım konusunda başka düşünüyorum.
Konya Selçuklu’nun Başşehri, Bursa ise Osmanlı’nın Başşehri. İki şehir de tarihi anlamda çok önemli. Fakat Bursa tam bir tarih şehri, tam bir turizm şehri. Gezecek görecek o kadar çok bölge var ki, bu noktada Konya’ya kesinlikle fark atıyor.
Burada, Konya’daki tarihi yapıların, ecdat mirasının ve güzelliklerin korunamamasından tutun da bilinç eksikliğine ve markalaşmayı bilmemeye kadar pek çok faktör var.
Konya tarihi yapılarını koruyamamış. Koruduğu yapıları ve şehrin değerlerini ise tam manasıyla pazarlayamıyor.
Bursa ise bu noktada gerçekten kusursuz.
Konya, şehre gelen turistleri bir gece bile konaklatmakta zorlanırken, Bursa bunu karnını kaşıya kaşıya yapabilir.
Konya’nın son yıllarda bu olumsuz tabloyu değiştirmeye yönelik yaptığı çok önemli hamleler var elbette. Özellikle Çatalhöyük, Gevale, Kilistra, Savatra gibi alanlarda tüm belediyeler büyük atılımlar yapmaya başladı.
Şehrin her bölgesine kurulan parklar, kültür merkezleri, spor yatırımları elbette çok büyük öneme sahip.
Ama bunları duyurma, tanıtma ve pazarlama konusunda eksiğiz.
Burada tek suçu yerel yönetimlere atamayız. Öncelikle şehrin esnafı ve kanaat önderleri bu konuda doğru işler yapmalı. Özellikle esnafların yaklaşımının tamamen değişmesi şart.
Buna en iyi örnek, Ulu Cami’nin bahçesinde otururken tanıştığımız bir Bursalının anlattıklarıydı.
Mevlana civarındaki esnaftan çok şikayetçi oldu. Etliekmekten tutun da diğer hizmetlere kadar pek memnun kalmamış.
Sadece bir kişinin söylediğini esas almak elbette doğru değil ama biz bu tarz eleştirileri şehir dışında insanlarla sohbet ederken çok sık duymaya başladık.
Bu imaj kötü. Bunu el birliğiyle acilen düzeltmemiz gerekiyor.
Unutmayalım ki turizm ve markalaşma başarısı sadece belediyelerin çabasıyla değil, asıl esnafın çabasıyla gelişir.