Altın ekin!
Geçtiğimiz gün; buğdayın, arpanın, ayçiçeğinin, şeker pancarının, yoncanın, mısırın… Kısacası tarım ve hayvancılığın üretim merkezi Altınekin’deydik.
Altınekin tarihinin en büyük yatırımlarının açılış törenine katıldık.
16 derslikli Ali Esmehan Tekelioğlu Anadolu Lisesi, 750 Kw gücündeki Güneş Enerji Paneli, 30 yataklı Altınekin Oteli, Altınekin ve Oğuzeli Halı Sahaları, KOP Hayal Kütüphanesi, Altınekin ve Akıncılar Kapalı Pazar Yerleri ile 11 mahalle konağının açılışı coşkulu bir şekilde yapıldı.
AK Parti Konya Milletvekilleri Orhan Erdem, Gülay Samancı ve Hacı Ahmet Özdemir’le birlikte Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Ayşe Türkmenoğlu’nun, AK Parti İl Başkanı Hasan Angı’nın ve MHP MKYK Üyesi Güzide Çipan’ın da katıldığı açılış programına şehir protokolü ve Konya basını da yoğun ilgi gösterdi.
Bugüne kadar Altınekin’de düzenlenmiş en büyük programlardan biriydi. Yapılan yatırımlara bakınca, yakışan da buydu…
Bir Altınekinli olarak söylemem gerek; Altınekin her geçen gün güzelleşiyor.
Bunda elbette AK Parti Belediyeciliğinin büyük rolü var.
Altınekin’in çalışkan ve üretken vatandaşları elbette daha fazla yatırımı hak ediyor. Ama benim gördüğüm, özellikle son 15-20 yılda önemli gelişmeler kaydedildi. Daha önce küçük bir köy havası veren ilçe, şimdi adeta bir şehir konforu sunuyor.
Merkeze olan mesafelerini ve yapılan hizmetleri göz önünde tuttuğumuzda, Konya’da şehir konforu sunan birkaç ilçe sayabiliriz.
Bunlardan birisi de Altınekin.
Altınekin’in Konya’ya mesafesi 45-50 dakika. Doğal gazı, ulaşım ağı, oteli, hastanesi, çalışma sahası ve bereketli toprakları var. Üstelik tüm bu konforun içinde temiz bir kır havası mevcut. Bu kadar ayrıcalığı ele alınca, Altınekin’in özellikle bundan sonra çok daha fazla ivme kazanması gerekir.
Örneğin Konya’da ziraat üzerine çalışma yapılacaksa eğer, buna en uygun yer Altınekin’dir. Açılış programında Ayşe Türkmenoğlu, bölgeye bir tarım lisesi kazandırılması gerektiğini ifade etti ama ben daha ileriye gideyim; Altınekin’e bir Ziraat Fakültesi kazandırılmalı. Özellikle uygulamalı tarım tekniklerinde hem büyük avantaj sunar hem de tarıma büyük katkı sağlar.
Şöyle ki, bölge çiftçileri azmi ve çalışkanlığıyla büyük bir üretim kapasitesine sahip. İnsanlar çalışkan. Fakat bilimsel tarım uygulamalarına erişimleri eksik. Her şeyden öte, bölgede olan ekonomik imkanlar, babadan görme usullerle heba ediliyor.
Hatta daha açık söyleyeyim; ekonomik rahatlıktan dolayı gençlerin yüksek okul okuma azmi yok. Aileler de buna pek gerek duymuyor.
Oysa bölgede keşfedilmeyi bekleyen öyle cevherler var ki. Altın ekin, altın toplayın…
Biraz yönlendirme ve teşvik gerekli. Tabi birilerinin de bu işe baş tutması gerekli.
Altınekin Belediye Başkanı Muharrem Dere ve hayırsever iş adamı Veli Tekelioğlu bu noktada hayırlı bir işe baş tutmuşlar ve Ali Esmehan Tekelioğlu Anadolu Lisesi’ni ortaklaşa yapmışlar.
Başkan Muharrem Dere bütçelerinde en büyük payı eğitime ayırdıklarını söylüyor.
Veli Tekelioğlu ise zaten bu noktada hayırla anılan bir isim.
Bugüne kadar Altınekin’e özellikle eğitim alanında yaptığı bağışlar ve ortaya koyduğu hizmetler unutulmaz. Kendisi hep hayırla yad ediliyor.
Altınekinliler Derneği vasıtasıyla yıllardır binlerce öğrencinin üniversite okumasına vesile olmuştur. Hatta benim üniversite okumama da vesile olmuştur.
Altınekinliler Derneği’nden burs alan bir öğrenciydim. Şimdi gazeteci olduk, mezun olalı yıllar oldu ama Veli abi hala öğrenci okutmaya devam ediyor. Bizler ise haberini yapıyoruz.
Ali amcanın ve Esmehan teyzenin ismini verdiği okuldan mezun olan öğrenciler de üniversite kazanırlarsa muhtemelen Veli abilerinden burs almaya devam edecekler.
Ne güzel bir gelenek oluşturdu Veli Tekelioğlu.
Açılış töreninde Ayşe Türkmenoğlu’nun hatırlatması vardı. Bir de ben hatırlatayım.
“İnsanların amel defterleri çeşitli yardımlar yaptıklarında kapanmıyor. Bunlardan birisi de eğitim yuvası.”
İnşallah Esma abla ve Ali abinin de hayır kapıları ve amel defterleri bu vesileyle kapanmayacak.