Şeyda Tekelioğlu

Şeyda Tekelioğlu

Kalan süre: Mayıs

Kalan süre: Mayıs

Takvim sayfaları uçura uçura sona yaklaştık. Mayıs ayı sınav sürecindeki en verimli, en bereketli ve yönetmesi en kolay aydır. En verimli aydır çünkü sınav sebebiyle salgılanan adrenalin aynı zamanda bizi zinde tutar. Kısa bir süre kaldığı için eğlenceyi ve dinlenmeyi ertelemek kolay olur. Dakikaların kıymetini daha iyi biliriz. En bereketli zamandır. Çünkü bildiklerimiz bilmediklerimizden daha çoktur. Yönetmesi en kolay zaman dilimidir. Çünkü bizle birlikte ailemiz de sınavın yaklaşmasıyla hayatlarının merkezine sınavı almıştır. Biz se sadece bayram tatilinde yaptığımız plana uymakla meşgul oluruz. Bu konu dışında yönetmeye çalıştığımız her şey, küçük büyük farketmeksizin, dikkat dağıtı. Jenga oyununda yaptığımız kuleyi yıkar. Taşları yerinden oynatmamak yeterli. Yapman gerekenler belli. Dallanıp budaklanmak senin için en büyük tehlike. Sadece ve sadece: Soru Çöz, Konu Erit, Ruhunu Besle!

Bir yandan konu eritmeye devam edeceğiz, öte yandan hızlı soru çözüm antrenmanları her anımızı dolduracak. Son görevimiz de psikolojimizi sağlam tutacağız. Mayıs bizden bunu ister. Hayal kurmak, hayal kırıklığı yaşamak, pişmanlık, beklentiler ve kırgınlıklar… Hiç birine yer yok mayıs ayında. Yeterince yemek, az uyku, sıfır sosyallik. Aileniz ve siz bu sınava yetersiniz.

Bomba gibi bir mayıs ayı bizi bekliyor. Son düzlüğe gelmiş bir yarış atıyız. Çocuklar yarış atı değil diyen hiç kimsenin sınavı kaldırmaya gücü yetmediğine göre, sadece sınav yılında yarış atıyız. Yarışı önde tamamladığımızda bunun haklı gururunu yaşayacağız. Bu mayıs hayatımıza sınava çalışmaktan daha çok katkısı olacak hiçbir aktivite yok. Pes etsek, bıraksak da çok büyük maceralarımız olmayacak bu ay. En iyisi daha çok asılmak. Durmadan tereddüt etmeden çabalamak. Etramızda dikkat dağıtacak sosyal etkileşimler oluyordur belki. Görmeyelim. Döküleni, kırılanı, bizimle arkadaş olmaya çalışanı, derdi olanı, derdimizi dinlemek isteyeni bir ay sonra gönülleriz. Bu yıl mayısta doğanlar haziranda kutlasın doğum gününü. Boş verin dışarda kıyametler kopsun. Bir ay sonra toparlarız. Bir ayda hiç bir şey yerle bir olmaz. Odakta kalalım biz.

AİLELER

Mayıs ayında ailelerin görevi de kritik. Çünkü diğer insanlarla teması en aza indirdik. Aileler adeta bir gölge olmalı. Sadece hep hazırda bekleyen, sınavı hayatının merkezine koymuş destek unsuru olun. Sormayın sorgulamayın, hatırlatın ama yargılamayın. Aday yoldan çıktıysa devreye girecek bariyerler olun. Her şey yeterince zor sevgili aileler. Evladınız baş etmeye çalışıyor. Zorlanıyorsa, her şey yolunda demektir. “Yaparsın” deyin. “Allah var keder yok” deyin.

Büyük gündemleri evinize sokmayın. Sınavdan sonraya ertelenebilecek her şeyi erteleyin. Sizin o “Bir saatçik canım!” dediğiniz etkinliğin, adayın motivasyonunda nasıl karşılık bulacağını bilemezsiniz. Bu zamana kadar ne yaptınız bilmiyorum ama son bir ay. Çocuğunuza bir gelecek bırakmak istiyorsanız, onun motivasyonu dışında hiçbir şeyi mesele etmeyin. Söylenmeyin. Sormayın. Sorgulamayın. Yargılamayın. Bir ay eksiğini noksanını görmeyiverin. Sadece destek olun.

RUHU BESLEMEK

Son bir ayda bedenimizin ihtiyaçlarını kıstık, ruhumuzu yalnız bıraktık. Beden acizdir yokluk karşısında zayıf düşer. Fakat ruhun bitmez tükenmez bir gücü ve iştahı vardır. Aç kaldığında canavarlaşır. Sosyal hayatı sıfıra indirmek ruhu yalnız bırakmak da yerine bir şey koymadığımız takdirde, ruhu saldırganlaştıracaktır. Yalnız kalan ruhu bize iyi gelen ses ve görsellerle minik minik oyalamalı, inançla doyurmalıyız.

Minicik motive edecek videolar günde yarım saati aşmayacak kadar serpiştirilebilir programa. Müzik dinlemek yürürken, yerken içerken, bir yerden bir yere giderken hep bize arkadaş olsun. Son olarak inanç. Bu kadar önemli bir sınavı yalnız omuzlamak kendimize haksızlık. “Şol gökleri kaldıranın, Donatarak dolduranın, Ol deyince olduranın, Doksan dokuz adı” nı al arkana. Düşeni kaldırır, takılanı ilerletir, uçmak isteyeni uçurur. Gönlümüzden geçende hayır yoksa daha hayırlı bir kapı açıverir. Bu son düzlüğü yalnız aşma. Sen ne dersin ne istersin en iyi O anlar seni. Konuş, iste, O’nun sözlerini aç dinle. İnan şu son düzlükte bize en iyi gelecek şey bu.

NE YAPMALI? Yönetmeye çalıştığımız her süreç bize yük, sadece kendi işimize bakmalı.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Şeyda Tekelioğlu Arşivi
SON YAZILAR