Seyfullah Koyuncu

Seyfullah Koyuncu

Dediğim noktaya geldik!

Dediğim noktaya geldik!

Konya’da en fazla insan sirkülasyonu, Selçuk Üniversitesi, Otogar, Necmettin Erbakan Üniversitesi ve Zafer ve Hatıp-Gödene’de oluyor.

Tabi bu bölgelerde yaşanan yoğunluk da tam değil, mevsimsel.

Sirkülasyon yoğunluğunu bir kenara bırakırsak, Konya’da, ulaşıma en fazla ihtiyaç duyulan yerler ise galericilerden başlayarak, buğday pazarı civarı, 1. organize, 2. Organize, havaalanı bölgesi diye düşünüyorum. Yani sanayi hattı.

Yine, Hatıp-Gödene tarafının bir ulaşım ihtiyacı mevcut. Bu bölgenin 150 bin civarında nüfusu var. Ulaşımda da sıkıntılı bir bölge olarak dikkat çekiyor. Metro bu bölgeye yapılsa anlayacağım ama projede burası yok!.

Mevcut projedeki hat ise Meram’ın en elit bölgelerinden geçiyor. Bu bölgede yaşayanların çoğunda neredeyse 2’şer, 3’er otomobil varken bu insanlardan toplu ulaşım kültürüne adapte olmalarını bekliyoruz.

Üniversitelerin temel alındığı hatlarda ise, üniversitelilerin okula yakın oturduğunu ve yaz mevsiminde okulların kapalı olduğunu da göz önünde tutmuyoruz.

Metro gibi bir ulaşıma ihtiyaçları yok yani.

Metro, Konya’nın asli unsurları olan halkın ihtiyacı olarak planlansa belki mantıklı olabilirdi.

Bunun yerine Konyalıları toplu ulaşıma teşvik etmek, daha maliyetsiz raylı sistem hatları yapmak, toplu ulaşım hakkında bilinçlendirme çalışmaları yapmak, toplu ulaşımı kullananlara çeşitli jestler yapmak daha yararlı olur diye düşünüyorum.

Hem sağlık açısından, hem milli kaynakların tasarrufu açısından bu çok önemli.

Mesela metro yerine, organize sanayilere bir tramvay hattı çekilse ve trafikteki sanayi servisleri kaldırılsa şehrimiz rahat bir nefes alır diye düşünüyorum.

Yukarıdaki satırları bundan neredeyse 6 yıl önce “Konya’ya metro şart mı?” başlıklı yazımda yine burada kaleme almıştım. Bu yazımın üzerinden onca zaman geçtikten sonra Konya’da gündem hala aynı ama nihayetinde benim söylediğim yere geldik.

“Ben söylemiştim” diyerek Konya tabiriyle bir gubuzluk yapmak değil niyetim, “aklın yolu bir” deyimini hatırlatmak aslında.

Dediğim noktaya geldik. Doğru olan da buydu.

Konya’nın tüm kaynaklarını sadece bir hat üzerine gömmek yerine bu hatları çeşitlendirerek tüm şehrin ulaşımını rahatlatma stratejisi kesinlikle daha doğru olanıydı.

Bu kapsamda ilk adım nihayet atıldı.

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından şehre kazandırılacak olan Stadyum-Şehir Hastanesi Tramvay Hattı 1. Etap Temel Atma Töreni dün gerçekleştirildi. Konya Büyükşehir Belediyesi, Adliye-Şehir Hastanesi kısmını Dünya Bankası’yla, Şehir Hastanesi-Yeni Sanayi etabını da öz kaynaklarla gerçekleştirecek.

2. etap olan Yeni Sanayi-Stadyum hattını ise Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı üstlenecek.

Üstelik ulaşım yatırımları bununla da kalmayacak.

Fetih Caddesi-Ahmet Özcan Caddesi-Çeçenistan Caddesi’nde Meram-Karatay bağlantısını sağlayacak ve YHT Gar’a kadar uzanan yeni raylı sistemle ilgili çalışmalar başladı.

Yine Alaaddin-Necmettin Erbakan Üniversitesi hattının da proje çalışmalarına başlamakla ilgili bakanlık yazıları yazıldı, bununla ilgili çalışmalar yürütülüyor.

Ayrıca 16,1 kilometrelik Fırat Caddesi-Beyhekim Hastanesi-Barış Caddesi raylı sistem hattıyla ilgili de süreç devam ediyor.

17,4 kilometre uzunluğundaki KONYARAY Banliyö Hattı’nda da çalışmalar kesintisiz şekilde devam ediyor. İlk etapta Meram Gar’dan başlayan ve Kayacık Lojistik Merkezi’ne kadar ulaşacak hatta artık şehir içi kısmında da çalışmalar devam ediyor. 2026 yılında oranın hizmete açılmasıyla ilgili bir çaba var.

Görüldüğü üzere Konya’nın raylı sistem ulaşımı tüm şehri birbirine bağlayacak şekilde başarılı planlanmış durumda.

Böylesi daha verimli oldu diye düşünüyorum.

O yüzden dün temeli atılan Stadyum-Şehir Hastanesi Tramvay Hattı 1. Etap çalışmasının önemli bir başlangıç olduğunu belirtmek istiyorum.

Her ne kadar ben metro konusunda bu şekilde görüş belirtsem de Başkan Uğur İbrahim Altay metro konusunda dün bir açıklama daha yaptı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığıyla birlikte çalışmalara kesintisiz bir şekilde devam ettiklerini anlatan Başkan Altay, “Özellikle Alaaddin-Konya Teknik Üniversitesi hattıyla birlikte Konya’nın ilk metrosunu inşa etmek için yoğun çaba içerisindeyiz. İnşallah en kısa sürede buna da başlayıp bir sözümüzü daha yerine getirmiş olacağız” ifadelerini kullandı.

Yukarıda saydığım projeler eksiksiz ve zamanında tamamlanırsa Başkan Altay’ın bahsettiği metro hattı aliyyül ala olur elbette. Ama ben 6 yıldır söylediğim gibi bugün de raylı sistem projelerini daha fazla önemsiyorum.

Tüm bunları yazdıktan sonra bir ekleme yapmam da gerekiyor tabi ki.

Çevre yolu projesi başta olmak üzere Konya pek çok alanda hak ettiği yatırımı tam anlamıyla almadı. Belediyeler proje üretiyor, önemli işler yapıyor ama merkezi bütçeden alınan pay düşük kalıyor. Hükümete hiç destek vermediği halde 6 şeritli otobanların yapıldığı illeri görünce Konya’nın çok daha fazlasını hak ettiğini her defasında hatırlatıyoruz, hatırlatmaya da devam edeceğiz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Seyfullah Koyuncu Arşivi
SON YAZILAR