Senan Kazımoğlu

Senan Kazımoğlu

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev’in Filistin açıklaması

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev’in Filistin açıklaması

İsrail’in Gazze’de yaptığı soykırım artık 7. ayına yaklaştı. Maalesef herkesin gözü önünde soykırım yaşanıyor, dünya susmaya devam ediyor. Fakat her şeye rağmen susmayıp Filistin lehine açıklama yapanlar var. İşin garip tarafı bazı gruplar bu olaya susan veya İsrail’e destek veren ülkeler konusunda tek kelime etmeyip Filistin’e destek açıklayan ülkelere saldırıyorlar. Üstelik bin bir iftiralar ile…

Maalesef bu konuda iftiralara maruz kalan ülkelerin başında Azerbaycan geliyor. Olayın en başından beri Azerbaycan, Filistin lehindeki açıklamalarına rağmen her zaman “İsrail’e destek olmak” ile suçlandı.

Gazze’de yaşanan insanlık dramıyla ilgili geçen hafta iki ayrı toplantıda Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev açıklamalar yaptı.

Önce en yakın tarihli açıklamasına bakalım. 26 Nisan 2024 tarihinde Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, arasında ortak bir basın toplantısı düzenlendi. Bir gazetecinin Filistin ile ilgili sorduğu soruya Aliyev: “Azerbaycan'ın Ortadoğu'daki duruma ilişkin tutumu her zaman net olmuştur. Filistin halkının özgürlüğü ve bağımsızlığı her zaman Azerbaycan tarafından desteklenmiştir. Ortadoğu'da savaşların ve askeri operasyonların en kısa sürede durdurulması her zaman Azerbaycan tarafından ifade edilmiştir.” şeklinde cevap verdi.

Yine 23 Nisan 2024 tarihinde yapılan “COP29 ve Azerbaycan İçin Yeşil Bakış” konulu uluslararası bir forumda Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev’e Gazze ile ilgili düşünceleri soruldu. Aliyev soruyu şu şekilde yanıtladı:

“Duygularımız tamamen aynı. Bu faciayı izleyen tüm insanlar gibi, biz de aynı duyguları yaşıyoruz. Sevdiklerini kaybeden ailelerle, masum kurbanlarla birlikte, çocukların nasıl öldüğünü görünce üzülüyoruz, duygularımız her bir normal insanınkiyle tamamen aynı. Biz ne yapabiliriz? Yapabileceğimiz pek bir şey yok. Biz bu bölgenin bir parçası değiliz ve eğer bölge ülkeleri komşu ülkelere bir şey yapamıyorsa, biz ne yapabiliriz? Maalesef onlar da bir şey yapamıyorlar. Böylece, bu durum maalesef görülmemiş bir trajediye ve gerçekten de görülmemiş bir adaletsizliğe yol açıyor. Hissettiğim bu. Ama biz gerçek dünyada yaşıyoruz. Kağıtlara dayanan bir dünyada yaşamıyoruz. Elimizde 28 yıl boyunca kağıdımız vardı. Dünyada en etkili olan BM Güvenlik Konseyi'nin kararıydı. Ne oldu? Buna kim önem verdi? Ermenistan’dan askerlerini çıkarmasını talep eden bu kararları kabul edenler bile onların uygulanması için hiçbir şey yapmadılar. Bu kararlarla ne yapmak gerekiyor? Kendimizi bu kararla korumalıydık. Biz silahı aldık ve ölmeye gittik, öyle de yaptık. Bu, başkalarına vereceğim bir tavsiye mi? Hayır. Ben bir Başkan ve Ali Baş Komutan olarak, kendi adımdan ve aynı duyguları yaşayan, aynı değerleri paylaşan 10 milyon Azerbaycanlının adından konuşuyorum. Biz bu duyguları işgal döneminde de, savaş zamanında da yaşadık. Şimdi belirtiyoruz ki, artık dört yıldır toprağımızdayız. Gerçek politikanın göz önünde bulundurulması için bu, acı bir gerçektir. Dayanışma olsun. Bu bir devam eden bir şey midir? Hayır. Biz bunu 28 yıl boyunca üzerimizde hissettik. Ben ne diyebilirim? Her ülkenin, topluluğun liderinin bu problemi çözmek için kendi yolu var. Daima müzakereler yapmayı tercih eden liderler var. Ben de istedim, ama sonra dedim ki, yeter. Tavsiyem, yaptıklarımızı tekrarlamayın. Sadece sizinle paylaşmak istedim, siz sordunuz, ne hissediyorum? Size durumu nasıl gördüğümü anlattım. Birlik, dayanışma vs. İnanmadığım bir şeyi söylemek istemiyorum. Yumruk. Sadece demir yumruk.”

Yine aynı forumda bir başka soruyu Aliyev şu şekilde cevapladı: “İsrail ile iyi ilişkilerimizden bahsedildi. Evet, doğru. Fakat bu, İran veya Filistin ile ilişkilerimizi etkileyen bir faktör olmamalıdır. Duruşum tamamen açıktır. Yine de uluslararası hukuka dayanarak, Filistin halkının kendi devletine sahip olma isteklerini tam destekliyoruz. Çeşitli kuruluşlarda, İslam İşbirliği Teşkilatları dahil olmak üzere, girişimlerle çıktık ve birçok durumda çeşitli etkinliklere katıldık. Biri diğerini dışlamamalıdır. Adil olmalısınız, adımlarınızı, açıklamalarınızı uluslararası hukuk temelinde kurmalısınız.”

Tüm bu açıklamalardan sonra Azerbaycan’ın İsrail’i desteklediğini iddia etmek en azından iftiradır. Algılara kapılmayın bu Azerbaycan ve Türk düşmanlarının ortaya attığı iftiradır. Bunu öğrendikten sonra okuyuculardan ricam bu gerçeği bilmeyenlere de anlatmanızdır. Azerbaycan hiçbir zaman zulümden ve zalimden yana olmadı, olmayacak da!!!

Önceki ve Sonraki Yazılar
Senan Kazımoğlu Arşivi
SON YAZILAR