Lokman Koyuncuoğlu

Lokman Koyuncuoğlu

Onlar yanlışta ittifak etmez

Onlar yanlışta ittifak etmez

                9 Nisan Pazar günü Anayasa değişikliği için referandum tarihi olacak gibi görünüyor. Yakın tarihte yapılan referandumların tümünde Anadolu insanın sağduyusu galip geldi. Bu yapılacak referandum içinde şartlar ne olursa olsun,  Anadolu insanın isteği gerçekleşecek diye düşünüyorum.

                Peki Anadolu insanı ne istiyor? Aslında bu sorunun cevabı oldukça kolay. Anayasa değişikliğine büyük çoğunlukla “Evet” diyecek bu insanlar. Örneği neden Anadolu’dan verdiğime gelince, şimdiye kadar yanlışta ittifak etmeyen irfan sahibi bir toplumdan bahsediyoruz. Bu insanları sadece İç Anadolu bölgesinin coğrafi sınırı olarakta tanımlamıyorum.  Çoğunlukla yokluğu görmüş, ülkesini ve milletini seven, ümmeti düşünen bir zihin yapısına sahip insanları tarif ediyorum.

                Bugünlerde çoğunlukla sosyal medya üzerinden paylaşılan söylemlerin olduğu bir süreç izliyoruz. Muhtemelen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın değişiklik tasarısını onaylamasından sonra Ak Parti ve MHP’nin referandum kampanyalarının içeriği hakkında bilgi sahibi olacağız. Tabi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sahada millete hitap edeceği mitinglerde bu sürecin en önemli unsuru olacak.

                Anayasa değişiklik maddeleriyle ilgili toplumda hızlı bir enformasyon süreci yaşanıyor. Gördüğüm kadarıyla  pek çok konuya hakim milletimiz. Seçilme yaşı, seçimlerin kaç yılda yapılacağı, cumhurbaşkanı yardımcılığı, milletvekili sayısı, meclisin ve cumhurbaşkanın yetkileri, hangi oranla seçim yapılacağı ve yargılama izni çıkacağı gibi maddeleri herkes biliyor.

                Değişiklik yapılan maddelerden en önemlisi partili Cumhurbaşkanı. Yani Cumhurbaşkanı aynı zamanda partisinin genel başkanı olarak kalabilecek. Başbakanlık makamı haliyle sona eriyor  bu da devlette çift başlı görüntüyü bitiriyor. Devletin başı Cumhurbaşkanlığı makamı oluyor. Hem temsil,  hem de iş- icra olarak.  Halkın seçtiği cumhurbaşkanının, yaptıklarından veya yapmadıklarından hesap verebilmesi  çok doğru bir uygulama. Önceden meclisin seçtiği Cumhurbaşkanları her şeyi yaparlar ama hiçbir şeyden sorumlu tutulmazlardı. Şimdi beğenmediğin cumhurbaşkanına oy vermez, onu seçmezsin olur biter.

              Bu değişiklik Türkiye’ye çok ciddi mesafeler aldıracaktır. Hızlı karar veren ve uygulayan Cumhurbaşkanı ülkesine hem ekonomik hem siyasi prestij kazandırır. Çok tartışılan ve bence oldukça anlamsız duran nokta ise bu değişikliğin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan için yapıldığı konusudur. Tayyip Erdoğan doğal liderliği ile Türkiye için en zor şartlarda 10 Ağustos seçimlerini tek başına kazanmıştır. Bundan sonrada Türkiye’de girdiği seçimleri çok rahat kazanacak birisi için bu söylemler boş ve kasıtlıdır.

               Peki bu değişikliğe niye gerek vardır? Şunun için vardır; Türkiye büyük ve güçlü ülke olarak hep hedefte olacaktır. Hızlı karar alan, güç odaklarına teslim olmayıp mücadele eden, milli sanayi ve ekonomik büyümeyi ve bağımsızlığı şiar edinmiş bir Cumhurbaşkanı Yeni Türkiye için olmazsa olmazdır.. Ülkesini, milletini seven, bağımsızlık sevdalısı bir cumhurbaşkanı adayı girdiği seçimi Anadolu insanın irfanı ve firaseti ile mutlaka kazanacaktır. Özetle, bu seçimlerde sona kalan iki adaydan hangisi ülke ve millet menfaatini düşünüyor, toplumun genel inanç ve kültürel değerlerine saygı duyuyor hatta onlar gibi yaşıyorsa Cumhurbaşkanı o olacaktır. Bundan daha güzel bir seçim şekli olur mu?

 

 

Yeni Haber “Evet” diyor

                Futbol yorumcusu Rıdvan Dilmen’in sosyal medyada başlattığı Evet #bendevarım görüntülü kampanyasına bizde katıldık. Gazetedeki arkadaşlarımızın tümünün destek verdiği kampanyaya bir video çekerek ve sosyal medya hesaplarımızda paylaşarak dahil olduk.

Çağrımızda "Yeni ve güçlü Türkiye için “Evet” biz de varız. 15 Temmuz'un hesabını sormak için. “Evet”  Alçaklara geçit yok demek için “Evet”. Ömer Halisdemir için “Evet”.  Fethi Sekin için “Evet”.  Yeni Haber evet diyor" ifadelerini kullandık.

Beklediğimizin çok üzerinde izlenme ve paylaşılma sayılarına ulaşan çağrımıza Memleket Gazetesi de kendi videosuyla katıldı. Onların çağrısına da Kon Tv katıldı. Böylece bu kampanyayı kurumsal bir halde paylaşarak, ülkemiz açısından hayati bir meselede çok geniş kitlelere ulaştırmış olduk.

 

Başkanlar “Evet” için hazır

               Geçen hafta Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ile bir araya gelmiştik. Başkan Altay’ın referandum için o zamandan  planlamalar içinde olduğu gördük. Genç nüfusun oldukça yoğun olduğu Selçuklu’da özel çalışmalar yapmak gerek. Anayasa değişikliğine neden “evet” demek gerektiğini orada yaşayan tüm üniversite öğrencilerine çok sağlam bilgilerle aktarılması lazım. Başkan Altay’ın teşkilatıyla beraber bu konuda seferber olacağını ve ekstra işler yapacağına şahit oldum.

              Dünde Meram Belediye Başkanı Fatma Toru ile anayasa değişiklik referandumunu değerlendirdik. Fatma Hanım için bu kısa başkanlık döneminde beşinci seçim süreci olacakmış. Yılların başkanları kadar seçim tecrübesi kazanmış, üstelik bir hanımefendi olarak kadın seçmenlerle daha hızlı ve kesin sonuç alacak iletişim kurabiliyor. Kendi bölgesindeki kadın seçmenlerin tümüne ulaşmayı planlıyor. Türkiye için tarihi bu dönemeçte herkes fazlasıyla çalışmalı kanaatinde. Süreç başladıktan sonra günün büyük bölümünü bu işe ayıracaklarını söylüyor.

            Başkanları dinledikten sonra “evet” için Konya’nın rahat olduğunu gördüm. Konya bu referandumda tarihi bir rekor kırar muhtemelen ancak başkanların şimdiden yüksek motivasyonu her şeyin üstünde bir güven veriyor. Konya heyecanı ve güven verici duruşu başka şehirlere de örnek olur inşallah.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Lokman Koyuncuoğlu Arşivi
SON YAZILAR