Hamdi Bağcı

Hamdi Bağcı

Karşıyaka Belediyesinin o memurundan mutlaka işgüzarlığının hesabı sorulmalıdır

Karşıyaka Belediyesinin o memurundan mutlaka işgüzarlığının hesabı sorulmalıdır

Diyanetle uğraşıp durmalarından, Diyanetin arabasından tutun da yemek listesine kadar her noktasını her gün yandaş medyalarında gündem konusu yapıp durmalarından artık tiksindik tamam ama benim CHP’nin inançla ilgili duruşunda gördüğüm asıl arıza bu değil… Asıl arıza, oldukça sıradan insanların bile dini hassasiyetlerine karşı yapılan saygısızlıklarında… Bir düğün merasiminde bile insanların yapacakları duaya tahammülü olmayacak kadar din, İslam, Müslüman düşmanı olabilmiş zihniyetlerindedir. Olay biliyorsunuz İzmir Karşıyaka’da yaşandı. İzmir Karşıyaka Belediyesine ait Zübeyde Hanım Nikah Salonunda kıyılacak nikah öncesi bir vatandaş dua okutmak istiyor. Bunun üzerine belediyede görevli bir nikah memuru dua eden vatandaşa müdahale ederek mikrofonu elinden alıyor. Sosyal medyaya düşen görüntülerde nikah memurunun "Beyefendi lütfen burası resmi daire. Biz burada resmi nikah kıyıyoruz. Dua okunmasına izin vermiyoruz. Lütfen evinizde yaparsınız." dediği duyuluyor. Vatandaşın mikrofonsuz olarak dua okumaya devam etmesi üzerine bu sefer görevlilerin duayı engellemek için müziğin sesini açtığı duyuluyor. Nikaha katılmak için salonda bulunan bir vatandaş yaşananları cep telefonu ile anbean kaydediyor ve bu görüntüler biliyorsunuz sosyal medyada büyük tepkiye neden oldu. Öncelikle yaşanan bu skandal o memurun işgüzarlığı mı? Yoksa CHP’li belediyenin rutin uygulaması mı? Gerçekten belediyenin salonlarında hiçbir zaman dua okunmasına müsaade etmiyorlar mı? Bu bütün CHP’li belediyelerin rutin bir uygulaması mı? Onu anlamak istiyoruz. Merak ediyorum mesela Cihanbeyli, Ereğli, Seydişehir gibi ilçelerimizde biliyorsunuz CHP kazandı, buralarda da nikah salonlarında dua etmek yasaklanacak mı?

Şimdi inanın konuyu hangi açıdan alacağımı bile anlayamıyorum, gençlerin evlenirken dua edilmesi bir nikah memurunu niye rahatsız eder? Zaten gençlerimizi dualarla, iyi dileklerle evlendirmemiz gerekmez mi? Neyse diyelim o memur ve genel anlamda CHP zihniyeti bizimle aynı dinde, aynı kültürde, aynı inançta değil, medeniyet kodlarımız farklı, peki o zaman da hangi dinden olursa olsun, bir topluluğun, çocukları evlenirken dua etmesine bile tahammülü olmayanlar kendine nasıl medeni diyebilir? Hangi toleransla hayat yaşıyor bunlar? Kimseye, hiçbir inanca saygıları yok mu? Şimdi bir belediyeyi CHP kazanmışsa gençlerimizi evlendirirken, bir yuva kurmalarına vesile olunurken, onlar için düğün salonunda dua etmeyecek miyiz? Ancak duayı evimizde mi edebiliriz? Ankara sokaklarına fakiri fukarayı katmayan zihniyet hala karşımızda kılık değiştirerek yaşıyor mu? Nedir konu? Dua etmek CHP’nin laiklik anlayışına aykırı mı? Bunu CHP Genel Başkanı Özgür Özel açıkça ve net bir şekilde izah etmelidir. Böyle ceberut laiklik anlayışı olabilir mi?

Karşıyaka Belediye’sinin açıklamalarına baktım, bu konuyla ilgili bir açıklama yok, o memurun saygısız hareketi belediyeyi rahatsız etmiş görüntüsü vermiyor, incitilen o vatandaşlardan bir özür dilenmemiş, o memurla ilgili herhangi bir işlem yapılmamış. Bu konu siyasi bir konu değil, bu inançlara saygıyla, insanlara saygıyla ilgili bir konu ve beni bir vatandaş olarak CHP’nin bu tavrı hem korkutuyor hem de ciddi anlamda rahatsız ediyor. Mesela Adıyaman’da kazandı CHP… Adıyamanlı CHP’ye oy vermiş inançlı bir aile belediye düğün salonunda düğün yapsa, burada dua etse… Bu CHP’nin laiklik anlayışına ters mi? İnançlı insanlar her partiye oy verebiliyor ülkemizde, öyle ise CHP kendine oy verenleri de mi anlamamış oluyor? Onlara karşıda mı dayatmacı bir sistem uygulayacak? Bu konular açıklanmalıdır. AK Parti’yi biz halka artık yukarıdan bakmaya başladılar diye eleştirirken, CHP’li bir belediyede böyle bir durumla karşılaşmamız inanın hepimizde ciddi hayal kırıklığı oluşturuyor.

Karşıyaka Belediye Başkanı Behice Yıldız Ünsal da o ceberut memuru gibi mi düşünüyor? Bir açıklama beklemek hakkımız… Bir insan Müslüman olabilir, Hristiyan olabilir, Yahudi olabilir, Budist olabilir vs. Her dine mensup insan kendine göre düğününde dua eder, bundan CHP’li belediyenin memuru niye rahatsız oluyor? Tabiri caizse sana ne kimin ne dua ettiği? Ve fakat hadi diyelim bir memur bir işgüzarlık yaptı, buna CHP’lilerin hiçbir tepkisi olmayacak mı? Alt benlerinde yatan sistem bu mu?

Müslümanların dua etmelerine Karşıyaka Belediyesinde hangi alanlarda müsaade ediliyor? Sadece Müslümanlara karşı mı var bu zulüm? Yoksa diğer dinlere mensup birileri gelse mesela o salonda düğün yapsa, onlara karşı da mı böyle ceberutluk yapılacaklar? CHP'li belediyeler birileri için kurtarılmış bölge mi? Oralarda insanlar Müslüman olamaz mı? Düğünlerinde dua edemez mi? Türkiye Cumhuriyeti’nin kanunları buralarda geçmez mi? Buralarda CHP’nin mantalitesi mi geçerli? Gerçekten ben anlamakta zorlanıyorum.

Sayın Özgür Özel, bu konularda bir açıklama yapmazsanız, bakın kazandığınız belediyeler sizin hüsranınızı getirir. Anavatan Partisi’nden çok ciddi belediyeler almıştınız 1989 yılında, peki sonra ne oldu? Sonra o belediyeler sizin iktidarınızı mı getirdi? Yoksa hezimetinize mi vesile oldu? Bir dönem sonra İstanbul, Ankara başta olmak üzere elinizdeki belediyelerin tamamına yakınını kaybetmiştiniz. Türk Milleti aptal değil, koyun değil, sürü değil. Bunu hala anlayamıyor musunuz? Hem de oldukça mantıklı, bilinçli oy tercihinde bulunuyor. CHP bu konuda bir açıklama yapmalı ve halktan özür dilemelidir. Sayın Özgür Özel bunu başaramazsanız, topluma saygılı olamazsanız, toplumu anlayamazsanız, bundan emin olun, ağzınızla kuş tutsanız bile iktidar olamazsınız.

Şunu da yazayım, bu noktada İçişleri Bakanlığı Belediyenin reaksiyonunu beklememeli, o işgüzar memur için soruşturma açmalıdır. Bu millet artık öz vatanında parya olmak istemiyor. Bazı kendini bilmezlerin oluşturdukları kanunsuz statüko ile bu milletin inançlarına, değerlerine karşı saygısız, küstah, nobran, aşağılayıcı, yukarıdan bakan tavırlarla yaklaşmalarına tahammülümüz yok, devletimiz bu noktada halkını korumalı ve herkesin her yerde dua etme hakkının var olduğunu ilan etmelidir. O işgüzar memurun yaptığı yanına kar kalmamalıdır.
Başka bir söze gerek var mı?

Önceki ve Sonraki Yazılar
Hamdi Bağcı Arşivi
SON YAZILAR