Şerife Şenyıl

Şerife Şenyıl

Doğru Bildiğimiz Yanlışlar

Doğru Bildiğimiz Yanlışlar

Kıymetli okurlarım bugün batıl inançlar konusundan bahsetmek istiyorum. Dinimizde olmayan dinimize sonradan giren yanlış inançlar vardır. Batıl kelime olarak gerçeğe uymayan inanç, hüküm ve düşünceleri ifade eden terim, hakkın karşıtı anlamına gelmektedir. Hurafe ise İslam dininin aslında kısaca Kur’an’da bulunmayan, ancak farklı yollarla sonradan Müslüman hayatına katılan ve dini inançmış gibi kabul edilen söz, düşünce ve davranışların tümüdür anlamına gelir.

Toplumumuzda maalesef ki batıl inançlar çok yaygın hale geldi. Örnekler üzerinden konuyu biraz daha detaylandırmak isterim. Batıl inanç ve davranışlar, içerik açısından dört grupta değerlendirilebilir:

1-Bireyin hayatındaki önemli olaylarla ilgili inançlar

2-Günlük işlerle ilgili batıl inançlar

3-Hayvanlarla ilgili batıl inançlar

4-Din alanındaki batıl inançlar

Misal yolculuğa çıkan birisinin arkasından yere su dökmek, kara kedi görmenin uğursuzluk getireceğine inanmak, iki bayram arası düğün yapmanın hayırlı olmayacağına inanmak, birisinin bahçesinde baykuş veya karga ötüyorsa kötü haberler alınacağına inanmak, ağaca bağlanan çaputtan medet ummak, türbe, yatır gibi yerlerden medet ummak, türbe ve yatırları ziyaret etmeyelim mi?Tabiki edelim. Lakin Allah-u Tealadan daha üstünmüş gibi tapma derecesinde tutmamamız gerekir. Bir diğer batıl inanç ise cezvede su içilirse zengin olunmasıdır. Bir de tamamen yanlış bir hurafedir.

İslam'ın doğduğu sırada cincilik, düğüm atmak, üflemek, fal okları ve yıldıza bakmak gibi usullerle yaygın bir şekilde putperestlikle birlikte uygulanmaktaydı. İslam buna şiddetle karşı çıkmıştır. Sihir-büyü yapılmasını Hz. Peygamber büyük günahlar arasında saymış, hatta bir sözünde Allah'a şirk koşmanın hemen ardından zikretmiştir. Sihir yapanın imanının zayi olacağını bildirmiştir. Bunun yanında büyü yapan için cezalar öngörülmüştür.

Felak suresinde Yüce Rabbimiz şöyle buyuruyor: ‘De ki: Yarattığı şeylerin şerrinden, karanlığı çöktüğü zaman gecenin şerrinden, düğümlere üfürüp büyü yapan üfürükçülerin şerrinden ve kıskandığı vakit kıskanç kişinin şerrinden sabahın Rabbine sığınırım!’ O halde, Rabbimiz tarafından imana elverişli ve iyilik yapmaya hazır yaratılan tertemiz fıtratımızı batıl inanç ve hurafelerle bozmayalım. En kıymetli hazinemiz olan imanımızı, samimi duygu ve niyetlerimizi doğru dini bilgilerle güçlendirelim. Huzurlu bir hayat için alın teriyle çalışmayı, helal yoldan kazanmayı, hastalanınca tedavi olmayı, sebeplere sarılmayı düstur edinelim.

Rabbim batıl inançlardan bizi uzak eylesin. Amin. Selam sevgi ve muhabbetle...

Önceki ve Sonraki Yazılar
Şerife Şenyıl Arşivi
SON YAZILAR