Şerife Şenyıl

Şerife Şenyıl

Anne Baba Hakkı

Anne Baba Hakkı

Kıymetli okurlarım bugün anne baba hakkından bahsedeceğim. Anne ve babalarımız hayatları boyunca bizler için çalışıp çabalamışlardır. Babalarımız evladım kimseye muhtaç olmasın diye gece gündüz çalışıp helal rızık peşinde koşmuşlardır. Anne hakkı zaten ödenmez. Anneler fedakardır, cefakardır. Adeta iyilik melekleridir. Anne evladı karnına düştüğü andan itibaren sıkıntı çekmeye başlar. Ama hiç şikayetçi olmamışlardır. Evlat deniz suyudur ne içilir ne de vazgeçilir diye bir söz vardır. Evlatlara ne kadar kızılırsa kızılsın yine de vicdan ve merhamet duygusuyla anne ve babalarımız bize her zaman kol kanat gererler. Bizler de hayırlı evlat olmaya gayret göstermeliyiz. Her daim hayır dualarını almak için çabalamalıyız.

Konu ile ilgili bir hadisi şerif aktarmak istiyorum: Abdullah bin Amr’ın (radıyallahu anh) naklettiğine göre, Hz. Peygamber (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur:

“Rabbin hoşnutluğu anne babanın hoşnutluğuna bağlıdır. Rabbin öfkesi ise, anne babanın öfkesine bağlıdır.” (Tirmizî, Birr, 3)

Hadisten de anlaşıldığı üzere anne babalarımızın hoşnutluğu çok önemlidir. Çünkü Rabbimizin rızası anne babamızın rızasından geçmektedir. Annelerimiz bazen siz de anne olunca daha iyi anlarsınız derler. Aslında zaman çok kısa. Günler gelip geçiyor hızlıca. Anne olunca çok daha iyi anlar insan. Allah anne ve babalarımızın hayır dualarını alabilmeyi nasip etsin inşallah.

İsra Suresi 23.ayette şöyle buyurulmaktadır: Rabbin yalnız kendisine kulluk etmenizi ve ana-babaya iyilik yapmanızı kesin olarak emretti. Onlardan biri veya her ikisi senin yanında yaşlılık çağına erişirlerse sakın onlara “Öf!” bile deme, onları azarlama, onlara gönül alıcı tatlı ve güzel söz söyle! Anne ve babalarımıza öf bile demememiz gerektiği vurgulanmıştır. Maalesef ki şimdiki gençlerimizde pek anne babaya saygı kalmadı. Rabbim bizleri anne ve babalarımıza hayırlı evlat eylesin. Anne ve baba olduğumuzda da hayırlı evlat eylesin.
Amin.

Selam ve muhabbetle…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Şerife Şenyıl Arşivi
SON YAZILAR