Yeni Haber'de Ramazan | Film ve Kitap Önerileri - 4 Nisan
2 FİLM ÖNERİSİ
MANDALİNALAR
Kafkasya'da artık savaş kapıdan içeri girmiştir. Çatışmanın kendileri üzerinde oluşturacak tahribatın farkında olan halk; canlarını güvenlik altında alabilmek için Estonya'ya göç etmeye başlamıştır. Yaşadıkları yeri tek edemeyen iki yaşlı insan; savaşın tam kalbinin attığı yerde kalmış ve yavaş yavaş da maddi sıkıntılar yaşamaya başlamışlardır. Bu iki yaşlı adamın, göç edememe sebebi de bu maddi sıkıntılardır. Biri marangozluk yaparak, diğeri de bahçesindeki mandalinaları toplayarak bu parayı temin edip göç etmeyi planlamaktadır. Fakat ne yazık ki her ikisi de bulundukları toprakları terk etmek için geç kalmıştır ve iki yaşlı adam tam savaşın ortasında kalır.
Yönetmen: Zaza Urushadze
Senarist: Zaza Urushadze
Orijinal adı: Mandariinid
Tür: Dram, Savaş
ELVEDA ENDÜLÜS
"Elveda Endülüs: Moriskolar" belgeseli, İslam tarihi açısından önemli bilgilere ışık tutuyor. Rahmetli Akif Emre’nin metin yazarlığı ve yönetmenliğini yaptığı Belgesel, İspanya'da hakim olan Endülüs medeniyetinin siyasi olarak sona ermesinden sonraki gelişmeleri konu ediniyor. Endülüs Devleti, 800 yıllık uzun süreli hakimiyet döneminde sanat ve bilimde, düşünce ve müzikte görkemli eserler ortaya koymuştur. Bu eserler bugünkü batı medeniyetini önemli ölçüde etkilemiştir. Hala ayakta kalan mimari eserler göz kamaştırıcıdır. Elhamra Sarayı bunun son örneğidir. Endülüs’teki hazin mağlubiyetten sonra Hıristiyan olmaya zorlanan ama gizlice inancını yaşamayı sürdüren Müslümanlara Morisko denmiştir ve artık Endülüs Müslümanları Morisko olarak anılacaktır. Çekim ve montajı bir yıl süren belgesel için daha önce defalarca İspanya’ya giderek saha çalışmaları yapmış olan Emre, izleri toplumdan ve kültürden silinmek istenmiş Endülüs Müslümanlarının tarihi keşfini ortaya koymuştur.
Yönetmen: Akif Emre
Senarist Akif Emre
Tür: Belgesel, Tarih, Dram
3 KİTAP ÖNERİSİ
HELALLER VE HARAMLAR-HAYREDDİN KARAMAN
Haram ve helâl mefhumu dinin özü ve şekli, dindarın Allah'a kulluk nizamnâmesi ile yakından ilgilidir. Nizam fikri ile mutlak serbestlik fikri bir arada düşünülemez. Bir yerde nizam varsa mutlak hürriyeti kayıt altına alan, sınırlayan kaideler, emir ve yasaklar da var demektir. İslâm, kulun kendini ve Rabbini bilmesi, O'na kulluk edilmesi, böylece ebedi saadete erebilmesi için Allah'ın lütfettiği son din, irşad ve nizam olduğuna göre onda helâl ve haramı birbirinden ayıran sınırların bulunması tabiidir.
NEFSİN TERBİYESİ- MEHMED ZAHİD KOTKU
Nefis can, insanın bedeni, arzu, benlik, aşağı duygular, ruh gibi pek çok anlamda kullanılan bir kelimedir. Kur'an-ı Kerim bu kelimeyi sekiz ayrı manada kullanmıştır. Tasavvufi bir terim olarak nefis, kulun kötü huyları, çirkin vasıfları, kötü his ve huyların mahalli olan latife anlamlarına gelir. Bu yönüyle nefis ruh ile beden arasında bir araçtır.Eserin dili biraz ağır ve insanın nefsine zaman zaman ağır gelen bir eser. Okuduklarımızla amel etmek nasip olsun.
UZUN HİKAYE-MUSTAFA KUTLU
Ben o zamanlar on altı yaşındaydım, lise birde. İnce uzun bir oğlan. Saçlarım kirpi gibi dik duruyor; ne yana, ne geriye taranmıyor, beni deli ediyordu. Babam "İnatsın inat... İnatçı adamın saçı yatmaz. Dedene çekmişsin besbelli. Keşke annene benzeseydin" diyordu. Keşke... Annemin lepiska gibi yumuşacık, sarı saçları vardı. En çok o mavi gözlerini özlüyorum. "Benim oğlum okuyacak yüksek bir memur olacak" der, sonra da göz ucuyla babama bakardı. Sanki anlaşmışlar gibi babam da ona bakar, dudaklarında muzip bir gülümseme: "Hıh... Biz okuduk bir şey olduk sanki" diye omuz silkerdi.