Yeni Haber'de Ramazan 29. Gün (29 Mart 2025)

Yeni Haber ailesi olarak hayırlı ramazanlar diliyoruz. Konya için bugün imsak saati 05:11, iftar saati ise 19:17.

Yeni Haber'de Ramazan 29. Gün (29 Mart 2025)

BÜTÜN HAYATIMIZI RAMAZAN KILALIM

Hanelerimize, gönüllerimize misafir ettiğimiz üç ayların sultanı, af ve mağfiret ayı kutlu ay Ramazan’ın bize veda ettiği günlerdeyiz. Hüzünlüyüz, kederliyiz… Gelişi hayır ve bereketli olduğu gibi gidişi de bereketli. Ramazanın bize bıraktığı mirasa sahip çıkalım. Ve gelin, bütün hayatımızı Ramazan kılalım.

butun-hayatimizi.jpg

Evveli rahmet, ortası mağfiret ve sonu da cehennemden kurtuluş olarak bildirilen Ramazan ayına maalesef elveda demek üzereyiz. Gündüzleri oruçla, geceleri teravihle, iftar ve sahurları ayrı bir bereket ve rahmet olan, evlerimize neşe ve mutluluk getiren, bizleri birbirimizle buluşturup kaynaştıran on bir ayın sultanı bizlerden ayrılmak üzere... Cenab-ı Hak tekrar kavuşmayı bizlere nasip eylesin. Ramazan ayı dolayısıyla yeni ve güzel kazanımlar elde ettik; ibadetlerimize ağırlık verdik; komşularımızla ve dostlarımızla daha çok görüştük; kimsesizlerin kimsesi olmaya ve gönüller yapmaya çalıştık; Yüce Rabbimizi daha çok andık! Aslında önemli olan husus, Ramazandan sonra da tüm bu güzelliklerin devam ettirilmesidir. Öyleyse gelin, Ramazanın bize bıraktığı mirasa sahip çıkalım. Ve gelin, bütün hayatımızı Ramazan kılalım.

RAMAZAN MESAJI

Konya İl Müftüsü Ali Öge'den ramazana özel mesajlar...

RAMAZAN AYINI VE BAYRAMI BAŞKA ÜLKELERDE GEÇİRENLER HESABI NASIL YAPMALI?

Ramazan ayını ve bayramı başka ülkelerde geçirenler, o ülkelerin hesaplarının/takvimlerinin Türkiye’den farklı olması hâlinde bayramlarını Türkiye’ye göre mi, bulundukları ülkeye göre mi yapmalıdırlar? Fakihlerin çoğunluğunca tercih edilen görüşe göre; kamerî aylar, hilalin güneş battıktan sonra, yeryüzünün herhangi bir yerinden görülmesiyle başlar (bkz. Buhârî, Savm, 5, 11 [1900, 1906]; Müslim, Sıyâm, 3-9 [1080]). Günümüzde ayın, hilal hâlinde nerede ve ne zaman görülebileceği, hatasız olarak, hesapla tespit edilebilmektedir.

ramazan-ayini-ve-bayrami-baska-ulkelerde-gecirenler-hesabi-nasil-yapmali.jpg

Yurdumuzda ve İslâm ülkelerinin çoğunda takvimler bu hesaplamalara göre düzenlenmekte; Ramazan ve bayramlar da buna göre belirlenmektedir. Az sayıda bazı İslâm ülkeleri ise kamerî aybaşlarının tespitinde, ayın hilal şeklinde gökyüzünde görülebilecek hâlde bulunması zamanını değil, kavuşum anını veya hilalin kendi ülkelerinde de görülmesini esas almaktadırlar. İslâm âleminde zaman zaman bizden bir gün önce veya bir gün sonra oruca başlayan ve bayram yapan ülkelerin bulunması bu sebepledir. Bu tür ictihad farklılığından doğan uygulamalar kimsenin ibadetine zarar vermez. Bu nedenle başka bir ülkede bulunan bir Müslüman, bayramını bulunduğu ülkeye göre yapar. Bayram coşkusunu, bulunduğu yerdeki Müslüman kardeşleriyle birlikte yaşar.

fetih.jpg

FETİH

Şüphesiz biz sana apaçık bir fetih verdik.

hadis-001.jpg

HADİS

Ebû Hüreyre’den radıyallahu anh rivayet edildiğine göre, Hz. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur: “Ramazan, oruca başladığınız gün; Ramazan Bayramı, orucu bitirdiğiniz gün; Kurban Bayramı da kurban kestiğiniz gündür.” (Tirmizî, Savm, 11)

dua-001.jpg

DUA

Rabbim! Bana katında, cennette bir ev nasip et! (Tahrim/11)