Yeni Haber'de Ramazan | Film ve Kitap Önerileri - 2 Nisan
Ramazan ayı, oruç ile geçirdiğimiz manevi yönden zengin en önemli aylardandır. İbadetle ve dualarla geçirilen Ramazan ayında iftar ve sahur arasında uyumayıp sahuru bekleyenler için izlenebilecek filmleri ve okunabilecek kitapları derledik.
2 FİLM
BAL ÜLKESİ
Bal Ülkesi, arıcılıkla uğraşan bir ailenin yaşamına odaklanıyor. Hatice Muratova, hasta annesi ile birlikte yolu, elektriği ve suyu olmayan Balkanlarda dağlık bir bölgede yaşar. Genç kadın, eski dağcılık geleneklerini kullanarak yabani aracılık yapmaktadır. Ancak bunu yaparken arıların payını gözetmekten geri kalmaz üstüne bir de onlarla konuşup, şarkı söyler. Yaşadıkları bölgeye göçebe arıcıların gelmesi, bir yandan Hatice’nin yaşamını etkilerken bir yandan da doğal dengenin bozulmasına neden olur. Hatice, bozulan düzeni yeniden sağlamak için zorlu bir mücadeleye girişir.
Yönetmen: Tamara Kotevska, Ljubomir Stefanov
Senarist: Ljubomir Stefanov, Tamara Kotevska
Orijinal adı: Honeyland
Tür: Belgesel
++++++
KAR
Yugoslavya'nın parçalanmasından sonra, 1997 Bosna’sında Slavno adında savaşta zarar görmüş bir köyde yaşayan bir grup insansa daha henüz savaşın şokunu atlatamamıştır. Aileleri öldürülen ve cesetleri hiçbir zaman bulunamayan bu insanlar, düş gücü kuvvetli bireylerdir. Sevdiklerinin yine de var olduğu çok özel bir dünya kurmuşlardır kendilerine. Köylerini farkında olmadan bir hayal dünyasına çevirmişlerdir. Bir yandan kar tehdidi yaklaşırken, Alma adlı genç kadın hayatta kalabilecekleri hatta zengin olabilecekleri bir yol bulduğunu düşünür. Bu arada ansızın ortaya çıkan iki iş adamı da işleri daha da karıştıracaktır. Aida Begic’in ilk uzun metraj filmi olan Kar, Cannes Film Festivali'nden de ödülle dönmüştür.
Yönetmen: Aida Begic
Senarist: Aida Begic, Elma Tataragic
Orijinal adı: Snijeg
+++++
3 KİTAP
TARİHE TANIKLIĞIM-ALİYA İZZETBEGOVİÇ
İzzetin, şerefin ve kahramanlığın sembol isimlerinden birisi olan ve Bosna Savaşı’nda askerleriyle beraber halkını da yüreklendirerek tarihte ayrı bir yerde duran Aliya İzzetbegoviç, vefatından iki gün önce Türkçe olarak da yayınlanan “Tarihe Tanıklığım” adlı kitabında bizlere muazzam bir hayat dersi veriyor. Sunuş yazısını Aliya ile birebir defalarca görüşme fırsatı bulan rahmetli Akif Emre’nin hazırladığı kitap, Bilge Kral’ın çocukluk yıllarından Bosna’nın bağımsızlığını kazanmasına kadar geçen süreyi anlattığı bir otobiyografi mahiyetinde. Tarihe Tanıklığım isimli eserinde Aliya’nın çocukluk yıllarından gençlik dönemlerine, yaşadığı şehir bombalanırken bir sığınakta hanımıyla tanışıp ona aşık olduğu yıllardan Bosna Savaşı’nın en derin noktalarına kadar birçok detayı Bilge Kral’ın ağzından dinliyoruz.
İNSAN İLMİHALİ-NUREDDİN YILDIZ
Bugün Müslümanlar olarak ne yazık ki İslamlık iddiası ile yaptığımız işlerde insanlık alt yapısını aramayı gereksiz görebilecek bir noktaya sürüklenmiş durumdayız. Mesela yalan konuşmak haramdır diye biliyoruz ama bunun insanlığı eskittiği için yasak olmuş olabileceğini düşünmüyoruz. Faizden sadece din haram ediyor diye kaçınıyoruz ama insana ve insan emeğine karşı bir suç oluşturduğunu akıl etmiyoruz. Medine’de insan eksenli bir medeniyet tesis eden sevgili Peygamber Aleyhisselam Efendimiz’in, yanı başında namaz kılan kardeşini rahatsız edeceği için sarımsak ve benzeri şeyleri yiyenlerin mescitlere gelmelerini men ettiğini niçin tefekkür edemez ve bunu günlük hayatımızın pek çok bölümüne taşımayız? Sadece gıybet konusunu ele aldığımızda bile insanlıkta düşük puanlı kaldıkça Müslümanlıkta yüksek puanlı olamayacağımızı idrak edebiliriz.
ANNELER VE KUDÜSLER-NURİ PAKDİL
Anneler ve Kudüsler, şiirsel tad veren denemelerin, oyunların yazarı Nuri Pakdil’in yeni şiir kitabı. Daha önce Edebiyat Dergisi Yayınları arasında çıkan, ikilikler şeklinde yazılmış Sükût Sûretinde, Ahid Kulesi, Osmanlı Simitçiler Kasîdesi gibi şiir kitaplarından biçem olarak farklı. Nuri Pakdil’in bu dördüncü şiir kitabı, Edebiyat dergisinde, 1970–1984 yılları arasında müstear adlarla yayımlanmış şiirlerinden oluşuyor. Nuri Pakdil şiirleri, anne lirizmi ile Kudüs gerçeği arasında gidip gelen gergin bir yay gibidir. Kâh lirik bir geyiktir sözcükler, kâh ateş hattındaki savaşçıdır. Kudüs, somut bir mekan olduğu kadar, soyut bir algıdır da. Onun için çoğuldur Kudüs ve anne. Anne Kudüs’tür, Kudüs de anne. Kudüs, ilk ve tek Gök Yolculuğu’nun, Mirâc’ın mekânıdır. O yüzden Nuri Pakdil düşüncesinin, dolayısıyla Nuri Pakdil şiirinin metafizik yolculuğuna kaynaklık eden güçlü bir imgedir.