Yeni Haber'de Ramazan 25. Gün
NAMAZ DİRİLİŞTİR!
Namaz, müminin Allah’a yönelişinin en somut göstergelerinden biridir. Namaz, vahyin bütün süreçlerinde yer alan ve her peygamberin davet ettiği ortak bir ibadettir. Peygamberler, bu nadide ibadetle ümmetlerine örnek olmuştur. “Rabbim! Beni ve soyumdan gelecekleri namazı devamlı kılanlardan eyle.” yakarışıyla İbrahim (as) Rabbine niyazıdır namaz. “Yavrucuğum! Namazı dosdoğru kıl! diyen Lokman (a.s)’ın hikmetli sözünde müşfik bir babanın evladına nasihatidir namaz. “Bana kulluk et; beni anmak için namaz kıl.” ilahi emrine muhatap olan Musa (a.s) için Allah’ı anmak ve O’na kul olmaktır namaz. “Nerede olursam olayım yaşadığım sürece Allah bana namazı emretti.” diyen İsa (a.s)’ın vazgeçilmezidir namaz. Kerim Kitabımızın,“De ki: Şüphesiz benim namazım, kurbanım, hayatım ve ölümüm âlemlerin Rabbi olan Allah içindir.” âyetiyle Efendimizin şahsında tüm müminlerden istenen ihlas, samimiyet, Allah’a adanmışlık ve teslimiyetin bir nişanesidir namaz.
Mesleği gereği yolcu olan kişi orucu nasıl tutar?
Dinen yolcu konumunda bulunan kimseler farz namazlarını kısaltarak kılarlar. Yolculuk hâli, Ramazan orucunun ertelenmesi için de bir ruhsat sebebidir. Mazeret devam ettiği sürece ruhsatlar da devam eder. Sürekli mazereti bulunan kişiler, mazeretleri ortadan kalkınca, zamanında tutamadıkları Ramazan oruçlarını kaza ederler. Kur’an-ı Kerim’de, ‘’Kim de hasta veya yolcu olursa, oruç tutmadığı günler sayısınca başka günlerde tutsun.’’ (Bakara, 2/185) buyurulmaktadır. Buna göre sürekli yolculuk halinde olan kimseler namazlarını ertelemeden kısaltarak kılarlar, Ramazan oruçlarını ise mümkün olduğunca tutmaya çalışırlar. Zira ilgili âyette ‘’Eğer bilirseniz oruç tutmanız sizin için daha hayırlıdır’’ (Bakara, 2/184) buyurulmaktadır. Fakat buna güç yetirilmezse oruç, uygun zamanda kaza edilmek üzere yolculuk süresince ertelenebilir.
AYET
Rabbimiz! Unutursak veya hataya düşersek bizi sorumlu tutma. (Bakara 2/286)
HADİS
“Müslüman kardeşinin ihtiyacını gideren kimsenin Allah da ihtiyacını giderir.” (Buhari, Mezalim,3)
DUA
"Allah’ım! Kesin imandan sonra şüpheye düşmekten Sana sığınırım. Şeytanlara yakın olmaktan sana sığınırım ve din gününün azabından sana sığınırım." (İbn Ebî Şeybe, "Dua", 1, No: 29135)
DUHA SURESİ
Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla
1, 2, 3. Kuşluk vaktinde ve sükuna erdiğinde geceye yemin ederim ki Rabbin seni bırakmadı ve sana darılmadı.
4.Gerçekten senin için ahret dünyadan daha hayırlıdır.
5. Pek yakında Rabbin sana verecekte hoşnut olacaksın.
6.O, seni yetim bulup barındırmadı mı?
7.Şaşırmış bulup da yol göstermedi mi?
8.Seni fakir bulup zengin etmedi mi?
9.Öyleyse yetimi sakın ezme.
10.El açıp isteyeni de sakın azarlama.
11.Ve Rabbinin nimetini minnet ve şükranla an.