Yeni Haber'de Ramazan 2. Gün (2 Mart 2025)
Yeni Haber ailesi olarak hayırlı iftarlar diliyoruz. Konya için bugün İftar saati 18.51.
İFTAR BEREKETİ
İslâm’ın beş esasından biri olan orucun bir parçasını oluşturan iftar İslâm muhitinde oruca denk bir ilgi ve öneme sahiptir. Hadislerde, vakti girdikten sonra oruçlunun iftarda acele etmesi ve orucunu hurma veya tatlı bir şeyle yahut su ile açması tavsiye edilmiş, Resûl-i Ekrem bunu bizzat uygulayarak akşam namazını kılmadan önce birkaç hurma ile orucunu açmıştır.
Ebu Hureyre (r.a)’dan rivayet edildiğine göre Rasulullah (sav) şöyle buyurdu: Allah (cc): “İnsanın oruç dışında her ameli kendisi içindir. Oruç benim içindir, mükâfatını da ben vereceğim. Oruç kalkandır. Biriniz oruç tuttuğu gün kötü söz söylemesin ve kavga etmesin. Şayet biri kendisine sataşacak olursa: ’Ben oruçluyum.’’ desin. Muhammed’in canı kudret elinde olan Allaha yemin ederim ki oruçlunun ağız kokusu Allah katında misk kokusundan daha güzeldir. Oruçlunun rahatlayacağı iki sevinç anı vardır. Birisi iftar, diğeri de orucunun sevabıyla Rabbine kavuştuğu andır.’’ Bu hadisteki iki sevinç sadece oruçlu olana aittir. Birinci sevinç maddi ve geçici, ikinci sevinç manevi ve süreklidir. İftar anındaki rahatlama ne kadar gerçek ise ölüm anındaki rahatlamada o kadar gerçek olacaktır. Peygamberimiz (sav)sofrada ne bulursa onunla iftar etmiş, bazen hurma bazen birkaç yudum su ile orucunu açmıştır. Orucunu açarken de şöyle dua etmiştir: “Allah’ım! Senin rızan için oruç tuttum ve senin rızkınla orucumu açtım.’’
RAMAZAN MESAJI
Konya İl Müftüsü Ali Öge'den ramazana özel mesajlar...
İMSAK NEDİR? NE ZAMAN BAŞLAR?
Sözlükte “kendini tutmak, engellemek, el çekmek, geri durmak” anlamlarına gelen imsak, dinî bir kavram olarak, fecr-i sâdıktan, iftar vaktine kadar yemeden, içmeden, cinsel ilişki ve diğer orucu bozan şeylerden uzak durmak, el çekmek demektir. İmsakin zıttı iftardır.
Halk arasında ise “imsak” oruç tutmaya başlanan fecr-i sâdığın oluştuğu vakit anlamında kullanılır. Bu manada imsak, oruca başlama vakti demektir. Oruca ne zaman başlanıp ne zaman bitirileceği Kur’ân-ı Kerîm’de şu şekilde açıklanmıştır: “(Ramazan gecelerinde) şafağın aydınlığını gecenin karanlığından ayırt edinceye (tan yeri ağarıncaya/fecr-i sâdığa) kadar yiyin, için. Sonra da akşama kadar (yiyip içmeden, cinsel ilişkide bulunmadan) orucu tamamlayın.” (el-Bakara, 2/187). Takvimlerde gösterilen “imsak”, oruca başlama vaktini ifade eder. İmsak vakti aynı zamanda gecenin sona erdiği, yatsı namazı vaktinin çıkıp sabah namazı vaktinin girdiği andır. Ramazan ayında ezân da imsak vaktinin başlaması ile okunmaktadır. Bu sebeple ezânın başlaması ile yemeyi içmeyi terk etmek gerekir. Ezân başladığı sırada ağızda bulunan lokmanın yutulmasında bir sakınca yoktur.
NAS SURESİ
Rahmân ve Rahîm olan Allah´ın adıyla
De ki: “Cinlerden olsun insanlardan olsun, insanların kalplerine vesvese sokan sinsi şeytanın şerrinden insanların rabbine, insanların mâlik ve hâkimine, insanların mâbuduna sığınırım!”
DUA
“Ey Rabb’imiz, üzerimize sabır yağdır, adımlarımızı sağlam kıl ve inkarcı topluluğa karşı bize yardım eyle!” (Bakara/250)
HADİS
Hz.Peygamber, "Hangi sadaka en faziletlidir?" diye sorulunca şöyle demiştir : "Malı az olanın gücüne göre verdiği (sadaka!)" (Dârimî,Salât,135)
