Erol Çimen
Erol Çimen TÜRKÇE

TÜRKÇE

Türkçe:batıda Balkanlardan başlayıp,doğuda Hazar Denizi sahasına kadar konuşulan Altay dillerinden biridir.Türkçenin tarihi gelişimi şöyledir:

A-ESKİ TÜRKÇE:Türkçenin yabancı etkilere karşı en kapalı olduğu dönemi olan Eski Türkçe 6. Ve 13.yüzyıllar arasında etkili olmuştur.Eski Türkçe dönemine ait eserler 3 grupta toplanır.

1-Göktürk Metinleri:”Türk” adıyla kurulan MS 552-745 yılları arasında hüküm  süren Göktürklerin yazmış olduğu metinlerdir.Göktürkler kendi geliştirdikleri Göktürk alfabesiyle taşlar üzerine yazılar yazmışlar kitabeler oluşturmuşlardır.

2-Uygur Metinleri:Tarih sahnesine Göktürklerden sonra çıkan Uygurların oluşturdukları metinlerdir.

3-Karahanlı Metinleri:840-1212 tarihleri arasında devlet ve medeniyet kuran Karahanlılara ait olan metinlerdir.Bu dönemde Divan-ı Hikmet,Atabetül Hakayık,Divanü Lügati’t Türk ve Kutadgu Bilig gibi eserler yazılmıştır.

B-BATI TÜRKÇESİ:Eski Türkçe devresinden sonra Orta Asya’dan batıya doğru yayılan Batı Türklerinin kullandığı dildir.Batı Tükçrsi 13. Yüzyıldan günümüze kadar gelmiştir.Oğuz şivesine dayanan Batı Türkçesi gelişimini Eski Anadolu Türkçesi ve Çağdaş Dönem Türkçesi şeklinde sürdürmüştür.Oğuzca doğu ve batı Oğuzca olarak ikiye ayrılmıştır.Doğu Oğuzca;Azeri Türkçesi,Batı Oğuzca Osmanlı Türkçesidir.Azeri Türkçesi;Azerbaycan,Kafkasya,Irak ve Doğu Anadolu sahalarında kunuşulur.Osmanlı Türkçesi ise Orta Anadolu,Batı Anadolu,İç Anadolu ve Balkanlar gibi geniş bir coğrafyada konuşulur.

Batı Türkçesinin dönemleri şunlardır.

1-Eski Anadolu Türkçesi:Batı Türkçesinin ilk devresidir.Bu Türkçe 13. Ve 15. Yüzyılda konuşulan Türkçedir.Eski Anadolu Türkçesi;Selçuklular,Anadolu Beylikleri ve ilk Osmanlıların yazı dilidir.Yunus Emre’nin “Divan”ı ,Süleyman Çelebi’nin “Mevlit”i ,Aşık Paşa’nın “Garipname”si bu dönemin en  güzel örneklerindendir.

2-Osmanlı Türkçesi: Batı Türkçesinin ikinci devresidir.16. yüzyıldan 20. Yüzyılın başına kadar devam eder.Bu dönemde kültürel etkileşimden dolayı Arapça ve Farsça unsurlar dilimize girmiştir.

3-Türkiye Türkçesi: Batı Türkçesinin üçüncü ve son devresidir.1908 Meşrutiyetiyle başlayan ve günümüzdede varlığını sürdüren bir yazı dilidir.Günümüzde Kıbrıs,Balkanlar ve Anadolu’da konuşulan Türkçe, Türkiye Türkçesi olarak değerlendirilmektedir.

C-KUZEY DOĞU TÜRKÇESİ: Orta Asya’da ve Hazar’ın kuzeyinde yaşayan Türklerin Eski Türkçeden sonra kulandıkları yazı dilidir.

D-ÇAĞDAŞ DÖNEM TÜRKÇESİ: Çağdaş Türkçe şu anda Türk Devletlerinde ve Türklerin yaşadığı bütün bölgelerde kulanılan bir yazı dilidir.Türkiye Türkçesi,Türkmen Tükçesi ve Gagavuz Türkçesi gibi bölümlere ayrılmıştır.

              ALLAH bizide dilini güzel kullanan kullarından eylesin.Amin.Selam ve Dua İle.

                                

Önceki ve Sonraki Yazılar
Erol Çimen Arşivi