Hatice Altunsoy
Hatice Altunsoy Türk mutfağının olmazsa olmazı: Yoğurt

Türk mutfağının olmazsa olmazı: Yoğurt

Yoğurt, sütün fermente edilmesi ile yapılan bir üründür. Yüzyıllardır insanlar tarafından tüketilen bu besin   Türk kültüründe de olmazsa olmaz. Vücuda birçok etkisi olan  yoğurdun bildiğimiz en önemli özelliği kalsiyum deposu olması. Oysa her gün düzenli olarak tüketildiğinde bağışıklığı güçlendirmesinden, bağırsak sağlığını korumasına, tatlı krizini önlemesine dek vücudumuz için çok önemli faydaları var. Besleyici olan yoğurdun özellikle çocukluk ve yaşlılık döneminde tüketiminin daha artması  özellikle kemik sağlığı için önemlidir.Yoğurt; içerdiği kalsiyum,B6 ,B12 ,potasyum, magnezyum içeriği ile birçok özelliği ile insan sağlığı açısından çeşitli yararları vardır.Her gün tükettiğimiz yoğurdun vücudumuza ne gibi yararları var?

 

Çalışan bir bağırsak için :Yoğurt

Bağırsakların çalışması ,bağırsaklarda yaşayan bakterilere bağlıdır.Bağırsaklarda yaşayan yararlı bakterilerin artması için düzenli olarak beslenmemize probiyotikleri eklememiz gerekir.Probiyotikler, bağırsak sağlığı üzerinde  olumlu etkisi olup, sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olan yararlı bakterilerdir.Dışarıdan alınan yoğurtlara göre evde yapılan yoğurtların probiyotik oranı daha yüksektir.Bu yararlı bakterilerde, bağırsak duvarında bulunan ve besinlerin emilimini sağlayan villusların yapısını koruyarak bağırsak hareketlerini düzenler.Yoğurt ,içerdiği yararlı bakteriler sayesinde kabızlık ya da ishal gibi problemlerin  oluşma riskini azaltır.

Kilo  vermede büyük bir etken!

Yoğurt,sağlıklı bir protein olduğu için özellikle sağlıklı beslenme sürecinde büyük bir role sahip.Diyet sürecinde protein yapısından dolayı tok tuttuğu için özellikle ekmek grupları ile tüketilmesi tokluğun uzun süre devamını sağlıyor.

Bağışıklık sistemini güçlendiriyor

Bağışıklık sistemi için en önemli yapı aslında bağırsaklarımız.Bağırsaklardaki  yararlı bakterilerin fazla olması  vücudumuzun hastalıklara karşı savunmasının artması demek.Özellikle bağışıklık hücrelerinden biri olan T hücrelerinin de çalışmasını destekliyor. Bağırsak yapısını düzenlediği için kolon kanseri riskini düşürmekte, bağışıklığı güçlendirdiği için alerjik hastalıklara karşı direnci artırır. Yoğurt, süte göre düşük laktoz içeriğine sahiptir. Bu nedenle sütü tolere edemeyen bireyler için yoğurt tüketimi  daha uygundur. Ayrıca son zamanlarda yapılan çalışmalarda  kronik hastalıklar olan şeker-kolesterol-tansiyon gibi hastalıklarında, bağırsaklardaki kötü bakterilerin artıp besinlerin emiliminde ters etki yaptığı gözlemlenmiş.Yani sağlıklı bağırsaklar için yoğurt tüketimi kesinlikle arttırılmalı.

Canım sürekli tatlı istiyor diyorsanız…

Dediğimiz gibi yoğurt sağlıklı bir protein.İçeriğinde hem protein hem karbonhidrat hem de yağı dengeli içerdiği için tüketildiğinde kan şekerini uzun süre dengeleyerek tokluk sağlıyor.Aslında dengesiz beslenmeden dolayı sürekli tatlı yiyen kişilerde şekerin düşmesine bağlı tatlı türevi tüketmek istediklerinde yoğurt tatlı yerine kan şekerini yükseltiyor.Öğün aralarında yoğurdun yanına bir meyve ekleyerek hem daha tatlı  hem de daha enerjik bir ara öğün yapabilirsiniz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Hatice Altunsoy Arşivi