TRT'nin Radyovizyon Dergisi yeniden yayımda
Türkiye Radyo Televizyon Kurumu, Radyovizyon Dergisi'nin 4 yıl aradan sonra okurlarına yeniden merhaba diyerek, 3 ayda bir Türkçe ve İngilizce olarak yayımlanacağını bildirdi.
Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT), Radyovizyon Dergisi'nin 4 yıl aradan sonra okurlarına yeniden merhaba diyerek, 3 ayda bir Türkçe ve İngilizce olarak yayımlanacağını bildirdi.
TRT'den yapılan yazılı açıklamada, Radyovizyon'un Türkiye'de yayıncılığın atası ve okulu TRT'nin, radyo dinleyicilerine, üniversitelere, akademisyenlere, öğrencilere ve geleceğin radyocularına sunduğu bir kaynak, bir armağan olduğu vurgulandı.
"Radyoyu Yeniden Düşünmek" başlıklı dosya konusuyla yayın hayatına dönüş yapan RadyovizyonDergisi'nin, 3 ayda bir 64 sayfa olarak yayımlanacağı kaydedildi.
TRT Dış Yayınlar Dairesi Başkanlığı ve Radyo Dairesi Başkanlığı tarafından koordineli olarak hazırlanan derginin, radyo tarihinin yazılı ve görsel arşivi olma misyonunu üstlendiği belirtilen açıklamada, "Radyovizyon, akademisyenlere, yayıncılara ve geleceğin radyocularına kalıcı bir kaynak olma amacını taşıyor. Radyovizyon yıllardır beklenen, aranan, hem kaynak hem arşiv, hem de günümüz radyo yayıncılığını içeren bir radyo dergisinin eksikliğini gidermiş olacak. Dergi, radyo ve radyoculuğun kütüphaneye girmesinin yanı sıra, radyocu olan olmayan herkesin ilgisini çekecek nitelikte hazırlanıyor" ifadesine yer verildi.
Açıklamada, derginin 15 Ocak'ta yayımlanan sayısında "Susun! Radyoevi Konuşuyor", "TRT'nin e-Radyo Projesi", "Özel Radyolar ve Sorunları", "TRT'den Arşiv Paylaşımı", "Bu Ses Çanakkale'den" gibi günceli ve tarihi tarayan yazıların yer aldığına değinildi.
TRT Genel Müdürü Göka
Açıklamada dergide yer alan başyazısına yer verilen TRT Genel Müdürü Şenol Göka, TRT radyolarının hem toplumun hem TRT'nin hafızası niteliğinde olduğunun altını çizdi.
Göka, "Bu yüzden radyo söz konusu olduğunda, uyanan nostalji duyguları ile geleneği canlı tutan bir ilişkiler ağı da akla gelir. Radyonun, yapısı gereği hayalleri güçlü tutması ve teşvik etmesi, geçmiş ve gelecek algısı açısından insani özellikleri de koruması demektir. Belki de bunun için dosttur radyo, belki de bunun için radyo olmadan bir şeylerin eksik olduğu düşüncesine kapılır insan" ifadelerini kullandı.
Yarışmacı ortamın yok edici ve ezici özelliği, radyonun ve radyocuların yoğun olarak hissettiği bir şey olmadığına dikkat çeken Göka, şunları kaydetti:
"Rekabet ortamında işbirliği imkanları radyonun varlığıyla daha belirgin hale gelir, zira radyonun yapısında kışkırtıcılık, bireysel öne çıkış ve geleneği yok sayan bir yenilikçilik anlayışı yoktur. Radyonun ve radyocuların görünmezliği, onları geleneğin gizli kahramanları yapar. İşte bu sayıyla dergimizi bıraktığımız yerden daha da ileriye götürmek arzusuyla karşınızdayız. Bu yüzden 'yeniden merhaba' diyerek başladık."
Dergiye "www.turkiyeninsesiradyosu.com<http://www.turkiyeninsesiradyosu.com>" adresinden hem Türkçe hem İngilizce olarak ulaşılabilecek.