TORKU KONYASPOR’UN BORCU NE KADAR?
Bir futbol takımının gelir gider dengesi çok önemlidir. Bu hafta ise her takım gibi Torku Konyaspor için de önemli olan kulüp borcuna değinmek istedim.
2011 yılının Ekim ayından itibaren yeni yönetimde Bahattin Karapınar’ın yerine Ahmet Şan’nın göreve gelmesi ile birlikte Torku Konyaspor’un borçlar dengesi istenilen düzeyde değildi. Kulübün toplam borcu o yıllarda 41 milyon TL’yi bulmaktaydı. 2011 – 2012 yılları arasında, Torku Konyaspor’un yeni başkanı Ahmet Şan, Yeşil beyazlı kulübün PTT 1. Lig’de mücadele etmesine rağmen, Aralık 2012 yılında yaptığı açıklamada 40 Milyon TL’lik genel borcun gelen mali desteklerle birlikte 17 milyon TL’lik kısmını ödediklerini ve kalan borcun 23 Milyon TL olduğunu söyledi. Yine Kasım 2013’te kulübün toplam borcunu açıklayan Başkan Şan, ekonomik dengeyi bu zaman zarfında biraz daha yumuşatarak 20 Milyon TL’ye düşürdüklerini dile getirdi.
Torku Konyaspor’un Spor Toto Süper Lig’e lige çıkması kulübün kalite değerini artırdı. Bununla birlikte borçların her geçen gün azalması diğer Anadolu takımlarında az rastlanan istikrarlı bir ekonomi dengesi grafiğinin çizildiğini gösterdi.
Yeşil Beyazlılar’ın Spor Toto Süper Lig’e çıkması ile birlikte borçların da azalma göstermesi kulüp yönetimini ve taraftarlarını sevindirdi. TFF’nin herhangi bir takımın mensuplarını ve taraftarlarını aşağılamak, tahrik veya taciz etmek amacıyla yapılan tezahüratlara uyguladığı 160 ila 320 bin lira arasındaki para cezası yaptırımı 2013 – 2014 sezonunda Torku Konyaspor’un da ekonomik bütçesini olumsuz etkiledi ve 150 bin TL para cezası aldı.
Nisan 2014’te tekrar başkanlığa seçilen Ahmet Şan taraftarlara seslenerek kötü tezahüratların kulübe çok büyük zararlar getirdiğini ifade etti. Geldikleri dönemde çok büyük sıkıntılar içinde olduklarını fakat kulübün borcunu 3 yıl içerisinde en aza indirdiklerini söyledi.
Daha sonra Uğur Tütüneker’den boşalan teknik direktörlük koltuğuna gelen Mesut Bakkal da kulübün borç durumu ile ilgili “Yönetim borçların büyük bir bölümünü temizledi, alacaklarımızın tamamını ödedi, artık insanlar Konya’ya gelmek için can atmalılar” ifadeleri ile yönetime sahip çıktı.
Kulübün borçları hakkında en son konuşan isim ise Basın sözcüsü Ahmet Baydar oldu. Baydar, 2,5 yıldır önemli işler yaptıklarını ve kulübün borçlarının büyük bir bölümünü ödediklerini belirtti ve toplam borcun yaklaşık 20 Milyon TL olduğunu söyledi.
Bana kalırsa Torku Konyaspor, Yeni Stadyum’un da tamamlanması ile birlikte stadyum etrafındaki mağazalar, kafeteryalar, restoranlardan ve ayrıca localardan, bilet maliyetinden kasasını dolduracağı paralarla birlikte 2015 – 2016 sezonunda 20 Milyon TL olan borcunu da yarıya indirecek. Çünkü öyle görünüyor.
Tabiki şunu da söylemek gerekir: Bir kulübün ekonomik yönü önemli olmakla birlikte tehlikeli bir iştir. Örneğin alınan yabancı bir veya birden çok oyuncuya ödenen yüksek maliyetin bir Anadolu takımını nasıl etkileyeceğini ve etkilediğini bu zamana kadar gördük. Yönetim şu ana kadar gerçekten dikkatli davrandı. Bakalım bundan sonra ekonomik olarak nasıl bir yol izlenecek.
Bu arada Djalma Campos gibi harika bir oyuncunun Torku Konyaspor’u tekrar seçmesi ve yeni transfer Ciprian Marica’nın alınması bu sezon yeşil beyazlıların ne kadar iddialı olacağını bir kez daha gösterdi. Gerçekten diğer Anadolu takımlarına nazaran harika bir kadro kuran Torku Konyaspor, bu sezon bizlere çok güzel maçlar izletecek bence.
Haftaya görüşmek dileğiyle, kalın sağlıcakla…
- FUTBOLDA NE ZAMAN MÜTEVAZI OLURUZ?
- Gol attıktan sonra rakibi kışkırtmadığımız zaman futbolda mütevazı oluruz.