‘Sahte gazeteci’ vakası!
Geçtiğimiz gün haber merkezimize çok önemli bir haber düştü. Elbette her haber çok önemlidir. Ama şahsınızı ilgilendiren bir haber çok daha önemlidir.
Bu da böyle bir durum. Direkt olarak şahsımı ilgilendiren bir haberdi bu…
Gazeteciler olarak çok uzun zamandır önemli bir sıkıntımız vardı. Zaman zaman dile getiriyor, zaman zaman uyarılarda bulunuyor, bazen haberlerini yapıyorduk.
Ama ne kadar yazarsak yazalım, bir çözüm bulamıyorduk!
Geçtiğimiz günlerde Türkiye gündemini sarsan, günlerce konuşulan ‘sahte doktor Ayşe Özkiraz’ vakasının bir benzerini biz yıllardır yaşıyorduk!
Mesleğimizin itibarına zarar veren, bize büyük haksızlık oluşturan ‘sahte gazetecilerden’ bıkmış, usanmıştık.
Uzun zamandır piyasada, gerçek gazetecilere verilen basın kartını taklit ederek hem bizim haklarımızdan faydalanan hem de kamuyu yanıltan pek çok ‘sahte gazeteci’ türemişti.
Bu sahte gazeteciler, dosyada sahtecilik yaparak çıkarttıkları taklit basın kartlarıyla kimi zaman trafikte ayrıcalık sağlamaya çalışıyordu, kimi zaman otoparklarda araç üstünlüğü taslıyordu, kimi zaman kafasına göre çekim yapmaya yelteniyordu.
Hatta bazıları işi daha da abartmıştı.
Sahte basın kartının yanında bir de sahte gazete ve dergi çıkarmaya başlamış, esnaftan, firmalardan reklam toplama girişimlerine bile başlamıştı. Hatta ve hatta spor müsabakalarına akredite olmak için başvuru yapanları bile duyuyorduk…
Nihayet bu konuda bir aksiyon alındı.
Konya Emniyet Müdürlüğü, geçtiğimiz gün bu ‘sahte gazeteci’ isimler hakkında işlem başlattı…
Polis Basın yaka kartıyla kendisini polis olarak tanıtıp havalimanı güvenlik noktasından yakınlarını karşılamak için girmeye çalışan bir şahıs Konya Emniyet Müdürlüğü personelinin dikkatinden kaçmadı.
Havalimanında görevli polisler tarafından yakalanan şahsın üzerinden 2 adet Polis Gücü Haber Gazetesi sahte basın kartı ve 1 adet Polis Mensupları Sevenler Derneği kartı çıktı. Fatih T. İsimli şahsın elindeki sahte basın kartlarına polisler tarafından el konulurken şahıs hakkında Kamu Görevinin Usulsüz Üstlenilmesi suçundan işlem başlatıldı.
Dedim ya, piyasada çok sayıda ‘sahte gazeteci’ türedi diye…
Konya Emniyet Müdürlüğü benzer durumdaki ikinci bir şahsı daha tespit etti.
Yol kenarına park etmiş bir aracın camında takılı olan Emniyet Genel Müdürlüğü Basın Kartı da trafik ekiplerinin dikkatinden kaçmadı.
Araç ve araç sahibi Kazım A. üzerinden yapılan sorguda basınla herhangi bir bağlantısının olmadığı ve kartın sahte olduğu ortaya çıktı. Polis ekipleri tarafından gözaltına alınan şahıs hakkında Kamu Görevinin Usulsüz Üstlenilmesi Suçundan işlem başlatıldı.
Konya Emniyeti’nin bu çabasının devam etmesi gerekiyor. Sadece Konya Emniyet Müdürlüğü’nün değil, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın da bu konuda sıkı önlemler alması gerekiyor.
Biraz ağır olacak belki ama Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun döneminden önce basın kartının itibarı yerlerde sürünüyordu. Basın kartını almanın zorlaştığı noktasında eleştirilere katılmadığımı, aksine uygulanan politikanın doğru olduğunu belirterek söylüyorum ki; Altun döneminde yeniden toparlanma sürecine giren bu itibarın korunması için çabalar devam etmeli.
O yüzden, Konya Emniyet Müdürlüğü’nün uyarısını bir ekleme yaparak yinelemekte fayda görüyorum.
Son zamanlarda rastlanan sahte polis gazetesi, polis basını tarzında kendisini emniyet mensubu ya da Emniyet Müdürlüğüne bağlı basın görevlisi olarak tanıtan şahıslara karşı, vatandaşlar itibar etmemeleri ve dikkatli olmalı.
Aynı dikkat ve temkinin, sahte gazetecilere karşı da gösterilmesi önemli.
Konya Emniyet Müdürlüğü’ne teşekkür ediyor, bu konuda çalışmaların devam etmesini temenni ediyorum.