Sadaka
Sevaptan başka herhangi bir karşılık beklemeden sırf iyilik niyetiyle yapılan hayır çeşitlerinin dinimizdeki ortak adı sadakadır. Sadaka denilince ilk anda aklımıza çarşıda pazarda dilenenlere verilen maddi yardımlar gelir. Bunlar sadakanın yaygın fakat çok özel çeşididir. Aslında Allah rızası için yapılan her şey sadakadır. Güleryüz, tatlı sözden tutunuzda aile mutluluğuna katkıda bulunmak düşünce ve niyetiyle erkeğin sofrada hanımının ağzına uzatacağı bir lokmaya varıncaya kadar her şey sadakadır.
Sadaka ; sadaka veren kişinin imanına delildir. Zira sadaka hem zekat, hem de hayır hasenat anlamına gelir. Bunları yerine getirmekte imandan kaynaklanır. Şefkat, yardım, çevreye karşı duyarlılık, zayıf ve kimsesizleri korumak hep imanın alametidir. Merhametsizlik, haksızlık, duyarsızlık, kabalık ve katılık imansızlıktan ileri gelir.
Sadakayı 4 ana başlıkta toplayabiliriz:
1-Farz olan sadaka; buna kısaca zekat denir.
2-Fıtır Sadakası; her Müslümanın vermesi gereken vacip bir sadakadır. Ramazan ayı içerisinde verilir. Buna kısaca fitre de denir.
3-Nafile olan sadakalar; bu da kişinin Rabbimizin rızasını gözeterek verdiği sadakadır. Allah rızası için yapılan her güzel şey sadakadır.
4-Sadaka-i cariye; öldükten sonrada amel defterimize sevap yazdıran sadakadır. Sadaka-i cariye cami ve yol yapmak, ağaç dikmek, çeşme yapmak, faydalı ilim ve eser bırakmak gibi insanlara faydası olan her çeşit iyi işlerdir.
“Güzel bir söz ve bağışlama, peşinden gönül kırma gelen bir sadakadan daha hayırlıdır. Allah her bakımdan sınırsız zengindir, halimdir(hemen cezalandırmaz mühlet verir.)”(Bakara suresi 263)
“Sadakaları açıktan verirseniz ne güzel! Fakat onları gizleyerek fakirlere verirseniz bu sizin için daha hayırlıdır ve günahlarınızdan bir kısmına da keffaret olur, Allah yaptıklarınızdan hakkıyla haberdardır.”(Bakara suresi271)
“Eğer borçlu darlık içindeyse ona eli genişleyinceye kadar mühlet verin. Eğer bilirseniz borcu sadaka olarak bağışlarsanız sizin için daha hayırlıdır.”(Bakara suresi 280)
“İnsanların her bir eklemi için her gün sadaka gerekir. İki kişi arasında adaletle hükmetmen bir sadakadır. Bineğine binmek isteyene yardım ederek bindirmen yahut yükünü bineğin yüklemen bir sadakadır. Güzel söz sadakadır. Namaz için mescide giderken attığın her adım bir sadakadır. Gelip geçenlere eziyet veren şeyleri yoldan gidermende sadakadır.”(Buhari sulh11-Cihad 72-128-Müslim Zekat 56)
ALLAH hepinizi sadakalarını veren kullarından eylesin. Amin. Selam ve Dua İle.