SABIR VE İRADE EĞİTİMİ
Rahmet, mağfiret ve kurtuluş ayı mübarek Ramazan ayının son günlerindeyiz. Yani; rahmet, mağfiret bölümlerini yaşadık, şimdi de kurtuluş safhasındayız.
Allah nasip ederse Cuma günü kavuşacağımız Mübarek Ramazan Bayramı ile birlikte kurtuluş safhasını da yaşamış olacağız.
Ümidimiz, Mübarek Ramazan Ayını gereği gibi yaşayıp, gereği gibi istifade edenlerden olmaktır.
Bugünler bağış günleridir. Kendimizi yeniden tazelemiş, hayatın ve yaşamın uzun yolunda sabır melekesini kazanmış, iradesi sağlamlaşmış bir Müslüman olma bilinciyle Ramazan Bayramına kavuşma sevinci yaşarız.
Ramazan ayı sabır ve irade eğitimi fırsatı veren çok önemli bir zaman dilimidir. Bu kutlu zaman dilimini kişilik kazanma, kişilik kazandırabilme çalışmaları doğrultusunda değerlendirmek, “Sevgi Toplumu” oluşumunu kolaylaştıracaktır.
Sabır; mevcut koşullara dayanabilme gücü olarak tarif edilir. Şöyle bir tarif yapmak, Ramazan ayının ruhuna uygun düşebilir. “İnsanın nefsine ve iradesine sahip olma gücü.”
Yemek, içmek, orucun geçerliliğini ortadan kaldırıcı kurallara uymak, bunlara sabretmek, orucun geçerliliği için şart.
Ancak; sabır kavramını bu kadarla sınırlamak, çok sığ bir düşüncenin tezahürü olur. Sosyal hayatın bize yüklediği sorumluluklar, karşılaştığımız olumsuzluklar, kendi ülkemiz ve çevre ülkelerinde var olan gerçekler bize sabır nimetinin önemini hatırlatıyor.
Mevlana Hazretleri sabır ile alakalı ne güzel bir ifade kullanmış. “Sabır kurtuluşun anahtarıdır.”
Hazreti Ali Efendimiz; “Bedende baş ne ise, imanda da sabır aynıdır. Başsız beden olmayacağı gibi, sabırsız da iman olmaz.” diye buyurmuş.
“Mümin kişinin durumu ne kadar şaşırtıcıdır. Zira her işi onun için hayırdır. Bu durum, sadece mümine hastır, başkasına değil: Onun memnun olacağı bir şey gelse şükreder, bu ise hayırdır. Bir zarar gelse sabreder, bu da hayırdır.” Hadisi Şerif
Sabır anlayışı ve sabır melekesi kazancı, mücadele ruhunu köreltici, inzivaya çekilip olanlara kayıtsız kalmak demek veya böyle anlamak, İslam dininin gerçekleri ile asla bağdaşmaz.
Sabır kazancı; aklın kullanımını devreye sokarak, iradenin doğru yolda kullanılmasına yardımcı olan önemli bir değerdir. Sabırlı olmayı, sabırlı olmayı böyle anlamak gerekir.
İrade; bir şeyin yapılıp yapılmaması konusunda özgürce karar verebilme melekesidir diyebiliriz.
İrade; Allah’ın (c.c) bize bahşettiği önemli bir yetenektir. Bu seçme ve tercih yeteneğini bize vermiş, tercih edilen ve seçilen her ne ise, karşılığında da bizleri sorumlu tutmuş/tutacaktır.
Karşılığında sorumlu tutulmayan irade özgürlüğü, başkalarına zarar vereceği, sosyal hayatı olumsuz yönde etkileyeceği unutulmamalıdır.
Sabır ve irade kişilik eğitimi, karakter oluşumu için kazanılması, kazandırılması gereken önemli değer ve kavramlardır.
Mübarek Ramazan Ayının, sosyal hayata verdiği dinamizme uygun bir şekilde, kendimize, çocuklarımıza, çevremizde bulunan insanlara, örnek olmanın bilinci ile hareket etmek görevimiz.
Ramazan Ayının bu son günlerinde, kendimizi yeniden değerlendirmeye çalışarak, kazançlarımızı, eksiklerimizi gözden geçirmek bize büyük kazanımlar sağlayacaktır.
Değişime karar verme iradesi ve kararlılığında, bütün olumsuzluklardan uzaklaşmalıyız. Kendimizle yüzleşmeli, kendimizin gerçeklerinden korkmamalıyız.
Bu Ramazan Ayı içerisinde; kendim, ailem, çevrem, Müslüman toplumlar, insanlık için neler yapabildim? Sorusunun cevabını mutlaka düşünmeliyiz.
Sabırla geldiğimiz bu günleri, sağlam ve kararlı bir irade ile, gelecekte nasıl olmamız gerektiğini düşünelim ve ona göre hareket edelim.
Ramazan Ayında kazandığımıza inandığımız sabır ve irade gücü ile, “Adam gibi adam” denilen Müslüman şahsiyetli örnek insan olmak dua ve dileğimiz olsun.
NOT: Şimdiden, Mübarek Ramazan Bayramınızı kutlar, hayırlara vesile olmasını dilerim.