Resmi ilan fiyatlarındaki yeni tarife uygulaması

Arslan, resmi ilan fiyatlarındaki yeni tarife uygulamasının, artan girdi fiyatları ve doların yükselişi dolayısıyla ciddi sıkıntıya giren Anadolu basınının biraz olsun rahatlamasına vesile olacağını söyledi.

Resmi ilan fiyatlarındaki yeni tarife uygulaması

Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Kurulu Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcisi Mustafa Arslan, resmi ilan fiyatlarındaki yeni tarife uygulamasının, artan girdi fiyatları ve doların yükselişi dolayısıyla ciddi sıkıntıya giren Anadolu basınının biraz olsun rahatlamasına vesile olacağını söyledi.

Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 17 Ocak'ta Bakanlar Kurulu tarafından, şubat ayı başından itibaren sütun santim ücretlerine uygulanmak üzere yapılacak zam oranlarının açıklandığını belirtti.

Anadolu gazete sahipleri temsilcileri olarak, bu konuyla ilgili uzun süredir yürüttükleri çalışmayı BİK Genel Kurulu ve Bakanlar Kurulu'na sunduklarını ifade eden Arslan, çalışmanın sonucunu 17 Ocak'ta aldıklarını dile getirdi.

Kabul edilen düzenlemeyle ilgili bilgi veren Arslan, şunları kaydetti:

"Bakanlar Kurulu'nun yaptığı tanımda, 10 puntoya dizilmiş resmi ilanların sütun genişliği 40 milimetre, 8 puntoya dizilmiş resmi ilanların sütun genişliği ise 36 milimetreydi. Oysa ki 76 santimetrelik bobinler, Türkiye'de son bir buçuk yıldır 70 santimetreye düşmüştü. Yani 6 santimetrelik düşüş söz konusuydu. Biz de bu pratikten hareket ederek, 40 milimetrelik sütun genişliğinin 37 milimetreye, 36 milimetrelik sütun genişliğinin de 33 milimetreye düşmesini teklif etmiştik. Genel Kurulumuz uygun görmüştü. Bakanlar Kurulumuz da kabul etti. Genel Kurulumuza ve Bakanlar Kurulu'na Anadolu basını olarak teşekkürlerimi sunuyorum."

- "Son 10 yılın en büyük artışı"

Arslan, 2004'te bir gazetede yayımlanan resmi ilanların iki gazetede yayınlanmasına ilişkin hükümet tarafından karar alındığını, bu kararın o güne kadarki en ciddi artış olduğunu aktardı.

Bu artışın, yüzde 100'lük bir zam anlamına geldiğine dikkati çeken Arslan, sözlerine şöyle devam etti:

"Bakanlar Kurulunun kabul ettiği, günlük fiili satış ortalaması 10 binin altında tiraja sahip gazetelerdeki yüzde 5,95'lik yükselmeyi değerlendirirsek; bu durum, yaklaşık yüzde 15'lik bir artışa karşılık geliyor. Bu, son 10 yılın en büyük artışı demek oluyor. Yüzde 15'lik bu artış, mesleğimizin sürdürülebilirliğinde, mahalli seçimlerin hemen öncesinde olduğumuz bir dönemde yerel demokrasinin daha sağlıklı şartlar içinde gerçekleşmesinde önemli bir imkanı beraberinde getirmiş olacaktır. Resmi ilan fiyatlarındaki yeni tarife uygulaması, artan girdi fiyatları ve doların yükselişi dolayısıyla ciddi sıkıntılara girmekte olan Anadolu basınının biraz olsun rahatlamasına vesile olacaktır."

Anadolu gazete sahipleri temsilcileri olarak, yakın zamanda son derece hayati iki karar alınması için çalışma yaptıklarını anlatan Arslan, bunlardan birinin; mahalli seçimlerden sonra yürürlüğe girecek büyükşehir yasasına ilişkin kurum mevzuatının uyumlaştırılmasıyla ilgili olduğunu bildirdi.

Arslan, büyükşehir yasasından sonra tüm il ve ilçelerdeki gazetelerin, artık BİK'in şube müdürlükleri tarafından denetleneceğine işaret ederek, "Bu durum, Konya'daki 34 gazetenin daha denetiminin, kurum şubesi tarafından yürütülmesi anlamına geliyor. Ayrıca, ilçelerdeki gazetelerimizin mevcut statülerini yaşatmaya dönük de temel kararlar aldık" diye konuştu.