Recep Demirkaynak gülmekten kırdı geçirdi
Konya Büyükşehir Belediyesi’nin her akşam teravihten sonra Kültürpark’ta düzenlediği Rahmet Akşamları programında sahne alan stand-up sanatçısı Recep Demirkaynak, hem güldü hem eğlendirdi.
Büyükşehir tarafından Kültürpark’ta düzenlenen ve büyük ilgi gören Rahmet Akşamları bu yıl da coşkuyla devam ediyor. 13 Haziran Pazartesi gecesi sahne alan mizah ustası Recep Demirkaynak yaptığı stand-up şovla seyircileri eğlendirdi. Televizyon ve radyo programcısı Recep Demirkaynak’ın yaptığı esprilerle kendinden geçen izleyiciler bol bol kahkaha atıp alkışla karşılık verdi. Hem güldüren hem de vatandaşlarla sohbet edasında bir gösteri gerçekleştiren Demirkaynak program sonrası sorularımızı cevapladı. İşte mizah ustası Recep Demirkaynak ile gerçekleştirdiğimiz keyifli söyleşi;
Bu mesleğene nasıl başladınız? Neden stand-up'ı tercih ettiniz?
Biz bu işe radyoyla başladık. Sonra sahneye geçtik. Mizahı seviyoruz. Fıtratımızda da vardı. Radyocu olduğumuz için stand-up'ı tercih etmem kolay oldu. Çünkü daha önceden programlardaki konuşmalarım, sahne performansı öncesi tecrübe oluşturdu.
Herhangi bir eğitim aldınız mı?
Stand-up'ın herhangi bir eğitimi yok. Tiyatro gibi değil. Eğer fıtraten bir yeteneğiniz yoksa zor. Yani Allah vergisi diyelim. Kendi kendimize yürüyoruz.
Sürekli sahnelerde yer alıyorsunuz. Bunun ne gibi zorlukları var?
Bizi tercih eden seyircinin zor yanları, kolay yanları var ama, güzel yanları daha çok. Bu işin zor yanı seyirciyi ele geçirmeniz, kendinize kilitlemeniz lazım. O biraz zordur. İlk 10-15 dakika bunun için uğraşırsınız. Ardından orada işareti alırsınız. Her gittiğiniz yerde başka insanlar, başka kültürler, başka karakterli insanlar vardır. İlk çıktığınızda gerilirsiniz. Ama güze tarafı şudur. Bizi tercih eden seyirci, sahnedekine kusur bulmak için oturmaz. Dur bakalım nerede çuvallayacak diye beklemez. Bizim seyircimiz aman bir yanlış yapmasın diye izler. Onun için ben bu camiayı çok seviyorum.
İnsanları güldürmek zor olmuyor mu?
Oluyor tabi. 1-1,5 saat konuşuyorsunuz. İnsanların sıkılmaması lazım. Devamlı o tempoyu yüksek tutmanız lazım. Zor biraz. Fakat sahnenin bir sihri var. Karşılıklı bir alışveriş başladığı an bu iş kolaylaşıyor. Tepki aldıkça iş yürüyor gidiyor. Transa geçmek gibi bir şey. İnanın bunun nedenini çözemedim ben ama oluyor.
Mesleğiniz konusunda herhangi bir idolünüz var mı?
Stand-up konusunda örnek aldığım, şunun gibi olsam dediğim bir idolüm yok. Olmasın da zaten. Bu işe yeni başlayacaklara söylüyorum. Birilerini takdir etmek başka bir şey. Onu kendine idol edinmek başka bir şey. Çünkü onun gibi oluyorsunuz. Mesela oturup 1 saat Cem Yılmaz, 1 saat Ferhan Şensoy seyretsem inanın onlar gibi bir adam olurum. İster istemez özelliklerini alırım. Bir tavrımdan dolayı değil ama hususi olarak seyretmiyorum onları. Benim gösterim kendime özgü olsun istiyorum. Benim metin yazarım da, sanat danışmanım da yoktur. Tamamen bana özgü olsun istiyorum ve bu şekilde de ilerledim.
Komik ve güldürme yeteneği olan insanların duygusal bir yanı vardır. Sizin de duygularınız ağır basıyor mu?
Olmazsa olmaz zaten. Mizahçı adamın duygusal olması lazımdır. Başka türlü mizahçılık olmaz. Yani hem komik olup hem de vicdansız olmak çok tehlikelidir. Böyleleri nadiren çıkar. Sanatçıların çoğu vicdansız olmaz. Anlattığımız konuları görüyorsunuz. Biz fakirlikten de bahsediyoruz. Kenar mahallelerden de bahsediyoruz. Bunlardan beslendik çünkü. Ya bunalıma girersiniz, ya da bunu mizaha çevirirsiniz mutlu olursunuz.
Türkiye'de stand-up genel olarak argo ve belaltı konuşmalar içeriyor. Ancak sizin yaptığınız gösteriler ahlaka uygun. Bu şekilde yapılabileceğini de Türkiye'ye gösterdiniz. Zor oldu mu?
Müstehcen espriler yapmak kolaycılıktır. Onu herkes yapabilir bence. Biraz yeteneği olan herkes yapar. Fakat bizim yapmaya çalıştığımız şey için biraz zekaya yüklenmek lazım. Çerçeve çizmeniz için hem zekanız, hem birikiminiz, hem kültürünüz hem de altyapınızın olması lazım. Bu şekilde olmalısınız ki iyi şeyler çıksın. Ülkeni, kültürünü, insanını tanımadan sahne yapamazsınız. Olmaz.
Gelecekle ilgili herhangi bir plan veya projeleriniz var mı?
Bizim projelerimiz bitmez. Bizde proje sürekli vardır. Allah neyi nasip eder bilmiyorum ama artık genç arkadaşlarla tiyatro yapmak istiyorum. Hem onlar gelişsinler. Onun dışında tiyatroda mizah yapmak istiyorum. Çünkü Türkiye'deki tiyatroda oyun yazan insan yok. Hala bakın tiyatrolarımızda 200 yıllık oyunları oynamaya devam ediyorlar. İstiyorum ki oyun yazayım insan yetişsin. Tiyatro, sinema, televizyon ve kitap projelerimiz var ama hangisi önceliği alır bilmiyorum. Allah muvaffak ederse projelerimizi gerçekleştireceğiz.
HÜSEYİN KOYUNCUOĞLU
Kaynak:YENİ HABER