Otomotiv sektörü sinek avlıyor! Araç fiyatları düşecek mi?

Otomotiv sektörü durma noktasına geldi. Konya Oto Galericiler Odası Başkanı Abdullah Acıbadem, araç satışlarının neredeyse hiç olmadığını söyledi
Otomotiv sektörü sinek avlıyor! Araç fiyatları düşecek mi?

Faizin yükselişi otomotiv sektörünü de etkiledi. Sıfır ve ikinci el araç satışlarının neredeyse durma noktasına geldiğini söyleyen Konya Oto Galericiler Odası Başkanı Abdullah Acıbadem, sektörde sakinliğin seyrettiğini ifade etti.

abdullah-acibadem.jpg
Abdullah Acıbadem

‘6 AY 6 BİN ŞARTI UZATILDI’

Araçlara getirilen 6 ay 6 bin kilometre şartının tekrar uzatıldığını ifade eden Acıbadem, “6 ay 6 bin kilometre şartının geldiğinden bu yana sıfır araçlardaki abartı fiyatların veya karaborsa satışlarının önüne geçilmiş oldu. Bazı şahıslar bayilerden araba alıp satıyor. Çünkü yılda 3 tane araba alıp satma hakkı var. Ticaret Bakanlığı buna müsaade ediyor ama diğer türlü vatandaş şirketi üzerine aldığı zaman ya da yetki belgesi varsa 6 ay 6 bin kilometre ilk tescilden sonra doldurmadığı takdirde noterde sistemler açmıyor. Bu şart tekrar uzatıldı.” şeklinde konuştu.

arac-1.jpg

‘İKİNCİ ELDE DURUM DAHA DA KÖTÜ’

İkinci el araç satışlarının neredeyse durduğunu vurgulayan Acıbadem, “Şu anda sorun taşıtlardaki kredi oranı ve faizlerin yüksek olması. Aktif bir piyasa yok. İkinci elde durumlar daha da kötü. Sektörde hareketliliği sağlayacak tek şey faizin düşmesi. Eğer olmazsa piyasa bu şekilde gider. Sektör zaten son bir yıldır duraksama noktasında ilerliyor. Çok hareketli değil.” diye aktardı.

arac-2.jpg

‘İKİNCİ ELE BALTA VURDU’

İkinci el araç satışlarının yavaşlamasının sebebinden bahseden Acıbadem, “7 Temmuz’da yürürlüğe girecek olan güvenlik sistemli araçların satışlarıyla alakalı bir süreç vardı. O süreç 31 Ağustos’a kadar uzatıldı. Ondan kaynaklı distribütörlerin ve bayilerin stoklarındaki güvenlik kapsamına uymayan araçlara bazı markalar büyük indirimler yaptı. Yüzde 10-20 arasında indirimler yapıldı. O tip araçlarda bir hareketlenme oldu. Bu da en çok ikinci ele balta vurmuş oldu. İkinci el araçlarda yavaşlamanın meydana gelmesinin sebeplerinden biri de bu.” dedi.

arac-3.jpg

‘PARALARINI FAİZE YATIRDILAR’

Faiz hassasiyeti olmayan vatandaşların paralarını faize yatırdığını söyleyen Acıbadem, “Pandemi sürecindeki artışlar bitti. Bundan sonra artışlar tamamen döviz endeksli. Araçlar yurt dışından ithal edildiği için döviz kuru üzerinden araçlara yansıyor. İnsanlar artık araç yatırımı yapmıyor. Şu anda faiz hassasiyeti olmayan herkes parasını bankalara yatırmış durumda. Gayrimenkul ve otomotiv sektöründeki bu yavaşlığın sebebi vatandaşların paralarını faize yatırmış olması. Araç fiyatlarında düşme olması asla söz konusu değil. Artık herkes ihtiyaç odaklı araç alıyor. Satışlar durma noktasında doğru gidiyor.” ifadelerine yer verdi.

ekran-goruntusu-2024-07-03-164435.png

‘ÜLKENİN YARISI GALERİCİLİK YAPIYORDU’

Farklı meslekler yapan birçok kişinin araç alım satımı yaptığını fakat artık sayılarının azaldığını söyleyen Acıbadem, “Son birkaç yıldır farklı meslek gruplarından araç alım satımı yapan kişiler yavaş yavaş eleniyor. Pandemiden önce Konya’da kayıtlı galerici sayısı şu ankinin yüzde yüz artışlı haliydi. Ülkenin yarısı galericilik yapıyordu. Alınan tedbirlerle biraz daha bu sayı düştü. Sistemin yavaş yavaş oturduğunu görüyoruz. Gerçekten bu işten rızkını kazanan kişiler kalmış olacak.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

 Muhabir