Ne satabiliyor, ne atabiliyor

Şanlıurfa'da bir esnaf, zaman içerisinde aldığı ve müşterilerin ilgi göstermediği 10 bin kaseti özel ambarda saklıyor.

Ne satabiliyor, ne atabiliyor

Türkiye'de 1990'lı yıllara damgasını vuran ve hemen hemen her evde bulunan müzik kasetleri, 2000'li yılların başından itibaren teknolojiye yenik düştü. Müzik dinleme araç ve mecraları kullanma, taşıma, depolama gibi konuları gelişince zamanla kaset satışları düştü.

CD, DVD ve MP3 çaların yanı sıra müziklerin flash bellek ve hafıza kartlarında kolayca taşınmasına rağmen kimi esnaf halen kaset satmaya devam ediyor.

Yaklaşık 40 yıldır kaset satışı yapan Mehmet Klay yaptığı açıklamada, gelişen teknoloji karşısında mesleğini sürdürmeye çalıştığını söyledi.

Eskiden ortalama her ay 20 bin kaset sattığını belirten Klay, şuanda bu rakamın 5'e düştüğünü ifade etti.

Geçmişte özellikle çeşitli eserlerden oluşan "kaset doldurma" olayının rağbet gördüğüne işaret eden Klay, günümüzde ise bunun CD ve DVD'nin yanı sıra internetten indirilen müziklerin flash bellek veya hafıza kartlarına yüklendiğini belirtti.

Gelişen teknolojinin sektörü bitirdiğini ifade eden Klay, şöyle devam etti:

'Kaset satışları bitme noktasına geldi. Talep olmayınca kaset fabrikaları kapandı. Şimdi mahalli sanatçılara CD yapıyoruz. Bunun yanı sıra 50-100 kaset yapıyoruz, onu da satamıyoruz. Teknolojinin gelişmesiyle elimde 10 bin kaset kaldı. Özel ambarda sakladığım kasetlerin piyasa değeri yaklaşık 55 bin lira civarında. Ne satabiliyorum, ne de atmaya kıyabiliyorum."