Hatice Altunsoy
Hatice Altunsoy Mutsuzluğumuzun Sebebi Kötü Beslenen Bağırsaklar Olabilir

Mutsuzluğumuzun Sebebi Kötü Beslenen Bağırsaklar Olabilir

‘Bana ne yediğinizi söyleyin size kim olduğunuzu söyleyeyim’ der Fransız yemek ustası Brillot-Savarin.

Bağırsağımız ile sinir sistemimiz arasında bulunan bağırsak mikrobiyotası, yediğimiz ve içtiğimiz şeyle doğrudan değişen ayrıca duygusal durumumuz ile de tepki verebilen bir yapıdadır.’ İkinci Beyin’ dediğimiz bağırsaklarımızda bağışıklık hücreleri bulunur. Bu hücreler bağırsaklarımızın duvarında yaşayarak yediklerimizin içindeki ölümcül olabilen birçok mikroorganizma ile savaşma özelliğine sahiptir. Trilyonlarca iyi bakteri arasında ölümcül olabilen bakterileri tanıyarak görevini yerine getirmesi bağırsak mikrobiyotamızın nasıl mükemmel çalıştığının bir göstergesidir.

 Bağırsaklar aynı zamanda vücudumuzdaki en büyük seratonin deposudur. Sindirim sistemindeki yiyeceklerle beraber bağırsaklardaki kasılmalar seratonin salınımını etkiler. Böylece bağırsaklarda oluşturulan duyusal bilgi beyne ulaşır ve beyin bağırsakların çalışmasını düzenlemek için bağırsak tepkileri dediğimiz sinyaller gönderir. Bu iki organın multidisipliner çalışması bağırsaklarda ya da beyinde herhangi bir negatif etkenin iki organında negatif tepki vermesine yol açar. Kötü beslenen bağırsaklar dediğimiz bağırsaktaki kötü bakterilerin artmasını sağlayan besinler tükettiğimizde beyin de bundan etkilenerek negatif sinyaller yollar. Aynı şekilde beyinde oluşan negatif bir ruh hali bağırsak çalışmasını olumsuz etkiler. Bundan dolayı ruh ve bağırsakları beraber düşünüp hareket etmek gerekir.

Hangi Besinler Bağırsağımızı Kötü Etkiler?

Günümüzde aparatif ve hızlı geçilen öğünler hem vücut  enerjisi için hem de bağırsaktaki bakteriler için yetersiz kalıyor. Ayrıca  aşırı şekerli gıdalar, paketli gıdalar, genetiğine müdahale edilmiş ürünler, gazlı içecekler, aşırı yağlı ve kızartılmış ürünler bağırsak sağlığını ciddi anlamda olumsuz etkiliyor. Bu gıdalar tüketildiğinde bağırsaklardaki kötü bakterileri arttırarak bağırsak mikrobiyotamızı bozuluyor. Bağırsak hareketlerinin bozulması ile de beyne yanlış iletiler giderek ruh sağlığımızda kötüye gitmesine yol açıyoruz.

 

Sağlıklı Bağırsaklar İçin Neler Yapılmalı?

Mucizevi bir çalışma sistemi olan bağırsaklar dengeli ve düzenli beslenildiği taktirde zararlı besinleri tolere edebiliyor.Her farklı besin grubundan gün içerisinde tüketmek bağırsaklarımızdaki yararlı bakterilerin çeşitlenmesini sağlar.Düzenli probiyotikten zengin yoğurt,süt,kefir gibi ürünler bağırsak bakterilerinin arttırarak gün içerisinde daha zinde olmamızı etkiler.Yeşil yapraklı sebzeler vitaminlerden zengin olduğu için bağırsak hareketlerini düzenler.Her gün düzenli sebze ve meyve tüketilmelidir.Özellikle omega-3 yağ asitlerinden zengin balık tüketilmesi bağırsaklardan beyne giden olumlu iletileri artırır.Bağırsaklar ,kendi sinir sistemlerine sahip olduğu için düzen önemlidir.Düzenli uyku, düzenli  ve sık beslenme, düzenli su içme bağırsak hareketlerinin doğru çalışmasını sağlar.Beslenme dışında özellikle stres faktörü bağırsaklardaki iyi bakterileri azaltarak bağırsak çalışmasını da bozabilir.Aynı şekilde bilinçsiz ilaç tüketimi bağırsak mikrobiyotasını bozarak aslında beyin fonksiyonları içinde negatif bir durum oluşturur.Düzenli çalışan bağırsak zinde bir vücut için en dikkat edilmesi gereken organdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Hatice Altunsoy Arşivi