Kürtçe habercilikte AA'dan örnek bir çalıştay

AA'nın farklı dillerde yayın yapmasının önemine işaret eden MAÜ Rektörü Prof. Dr. İnanç, Kürtçe'nin de bu diller arasında yer almasının güzel bir gelişme olduğunu kaydetti.

Kürtçe habercilikte AA'dan örnek bir çalıştay

Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat İnanç, Anadolu Ajansı'nın ev sahipliğinde Türkiye'de ilk defa Kürtçe haberciliğin sorunlarının masaya yatırılacağı "Kürtçe Habercilikte Sorunlar ve Çözüm Önerileri Çalıştayı"na katılacak.

AA Genel Müdürlüğü Konferans Salonu'nda 29 Mayıs'ta düzenlenecek ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın onur konuğu olarak katılacağı çalıştayla ilgili AA muhabirine açıklamada bulunan İnanç, geçmişi çok eskiye dayanan kadim bir medeniyet ve yaygın bir toplumun dili olan Kürtçe'nin, akademik alanda ve habercilikte nispeten yeni bir dil olduğunu söyledi.

Türkiye'de birkaç üniversite başta olmak üzere Kürt dili üzerinde çalışmalar başlatıldığını anımsatan İnanç, üniversitelerinde Kürt Dili Edebiyatı Bölümü ve yüksek lisans programı açtıklarını dile getirdi.

Kürtçe'nin iletişim dili olarak kullanılmasını temin etmek için bu çalışmaları başlattıklarını belirten İnanç, şöyle konuştu:

"Doğal olarak bu haberciliğe de yansıdı ve habercilikte başta Anadolu Ajansı olmak üzere, çeşitli kurumlar Kürtçe yayınlar yapmaya başladı. Ancak sorun sadece yayın yapma kararı alma noktasında kalmadı. Yayın kararının ardından çeşitli sorunlarla karşılaşıldı. Habercilikte Kürtçe yayından tutun da terminolojiye kadar 'nasıl bir dil kullanabiliriz' sorunu yaşandı. Bu bağlamda üniversitemizin, Mardin Artuklu Üniversitesi ve Anadolu Ajansı Genel Müdürlüğü, çözüm önerileri üzerine ortak bir çalıştay düzenliyor. 29 Mayıs'ta Ankara'da gerçekleşecek çalıştayda Kürtçe habercilikte karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri konuşulacak."

Çalıştaya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in de katılacağını belirten İnanç, toplantıda Kürtçe habercilikte karşılaşılan sorunların geniş bir alanda, uzmanlarca tartışılacağını ifade etti.

"AA klasik ve hantal yapısından kurtuldu" 

AA'nın farklı dillerde yayın yapmasının önemine işaret eden İnanç, Kürtçe'nin de bu diller arasında yer almasının güzel bir gelişme olduğunu kaydetti.

İnanç, sözlerine şöyle devam etti:

"Sayın Başbakanımız 2023 hedeflerini belirlerken, AA Genel Müdürü Kemal Öztürk'ten ajansı dünyadaki ilk 5 ajans arasına koymasını istemişti. Öztürk başta olmak üzere AA çalışanlarını tebrik ediyorum. AA, klasik ve hantal bir devlet ajansı olmaktan kurtuldu. Şu anda dünyanın her tarafına gittiğimizde AA'yı görebiliyorsunuz. Farklı dillerde yayın yapan bir ajanstan elbetteki hepimiz gurur ve mutluluk duyuyoruz. Türkiye'de gerçekten güzel gelişmeler oluyor. Geç de olsa bazı hakların iadesi hatta devlet eliyle desteklenmesi hepimizi mutlu ediyor."

Kısa zaman öncesine kadar Türkiye topraklarında Kürtçe konuşulmasının yasak olduğunu, Kürt unsurunun yok sayıldığını ve asimile edilmeye çalışıldığı bir ortam yaşandığını sözlerine ekleyen İnanç, bugün devlet ajansının Kürtçe yayın noktasına geldiğini ifade etti.

İnanç, "Artık MŞÜ'de Kürtçe Dili ve Edebiyatı Lisans Bölümü açıldı. Bunlar son derece önemli gelişmeler. Ayrıca bu insani açıdan da hepimize gurur, onur veren bir tablo" diye konuştu.     

Çalıştayın onur konuğu Arınç olacak 

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın onur konuğu olarak katılacağı çalıştayda, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker de konuşacak.

Çalıştayda, AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk, Prof. İnanç ile Mardin Artuklu Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Yaşayan Diller Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Kadri Yıldırım da konuşma yapacak.

Bunun yanı sıra 3 oturumdan oluşacak çalıştayda, AA Kürtçe Servisi'nden editörler, bilim adamları, yazarlar ve uzmanlar, Türkiye'de farklı dil ve lehçelerde yayın yapmanın zorlukları, ortak sözlük ve imla kullanımıyla Kürtçe habercilikte dil sorunları gibi konular hakkında görüşlerini dile getirecek.