KONYA’YA YENİ BİR MİRAS BIRAKILIYOR
Meram Belediyesi’nin kentsel dönüşüm çalışması dönüşüm meram kapsamında geçmişi ihya geleceği inşa “Miras” projesi Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin katılımlarıyla görsel bir şölen sundu.
Şükran Mahallesi Sırçalı Medrese karşısında düzenlenen Miras adlı görsel şölende, 600 metrekare sahnede, 500 metrekare dev ekranda, 3D video mapping şovları, koreografik dans gösterileri, drama ve sahne sanatlarının buluştuğu multidisipliner formatla; Türklerin Orta Asya’dan Anadolu’ya gelişlerinin anlatımıyla başlayan, Konya, Meram ve kentsel dönüşüm yapılacak olan bölgedeki pek çok anlam ve eserler, geleneğimizdeki anlamlarla buluşturularak, farklı sahne ve dijital sanat modelleri ve yöntemleri kullanılarak yaklaşık 60 dakikalık performans hazırlandı.
Meram Belediyesi’nin Miras adlı gösterimi tek kelime ile harikaydı. Konya’da ilk kez bu formatta büyük bir organizasyon izleyicilerle buluştu.
Sahnelenen gösterilerle Anadolu’nun 1000 yıllık tarihi yeniden canlandırıldı. İzleyiciler de adeta geçmişe bir yolculuk gerçekleştirdi.
İzleyen herkes programı çok beğendiğini hatta hayran kaldığını ifade etti.
Gecede tek sıkıntı programın başlama saati ile ilgiliydi. Daha önceden 20.30 olarak belirlenen başlama saati protokolün gelişi ve selamlama konuşmaların uzaması ile neredeyse 22.00’de başladı.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki hem Konya’ya hem de Meram’a ve başkan Fatma Toru’ya övgüler yağdırdı.
Buradan da devletin en üst kademsinin Meram’ın projelerini çok yakından takip ettiği anlaşılabiliyor.
Bakan Özhaseki konuşmasında kimliksiz ve niteliksiz şehirleşmeden yakındı. Bu ülkemizin en büyük problemlerinden biri. Şehirlerimiz büyüyor ancak ecdadın yaptığı ve halen ayakta duran 1000 yıllık binaların yanına bugünkü teknolojik imkânlarla son derece kötü binalar yapılıyor.
Özhaseki ayrıca kentsel dönüşüm yanlış algılandığından da dert yandı.
“Türkiye'nin birçok yerinde kentsel dönüşüm denildiği zaman birçok belediye başkanı arkadaşımız, binaları yıkıp yenilemeyi, yenilerken de buradaki yoğunluğu iki misli artırarak yarısını müteahhide, diğer yarısını da vatandaşa dağıtıp işin içerisinden çıkmayı sanki maharet sanıyorlar.” dedi.
İşin garip tarafı, o yıkmış oldukları binalar bir gün yıkılabilecek iken kendi yapmış oldukları o çirkin binalar 50-100 yıl yıkılamayacak." diye de ekledi.
Son derece yerinde bir tespit. Bu da aslında Meram Belediyesi’nin projesinin ne denli önemli olduğunu bir kez daha ortaya koyuyor.
Kentsel dönüşüm hem ülkemizin hem de Konya’nın ivedilikle çözüme kavuşturulması gereken konuların başında geliyor. O nedenle de bu işe emek veren, elini taşın altına sokan, her türlü riski alanlara destek olunması gerekiyor.