Konya’daki bu iki adam şehrin elektriğine yön veriyor

Gün geçtikte otomasyonun öneminin arttığını ifade eden Necati Köçeci, “Otomasyon bir nevi insanları işsiz bırakan bir sektör. Az insanla çok iş yapılıyor. Bu şekilde piyasadaki rekabette olumlu yönde etkileniyor. Hata oranını sıfıra düşürüyor, verimliliği ise arttırıyor.” dedi.
Konya’daki bu iki adam şehrin elektriğine yön veriyor

Bir sürecin veya işin insan müdahalesi olmaksızın, otomatik olarak gerçekleşmesini sağlayan otomasyon, her geçen gün önemini arttırıyor. Otomasyonun hata oranını sıfıra düşürerek verimliliği arttırdığını söyleyen NeSa Otomasyon sahipleri Necati Köşeci ve Samet Betimen, gazetemize özel açıklamalarda bulundu.

otomasyon-3.jpg

‘DENEYİMLERİMİZLE İŞ YERİ AÇTIK’

Sektöre nasıl başladıklarını anlatan Necati Köşeci, “Sektörde lider firmalardan birinde 9 yıl boyunca çeşitli deneyimler elde ettikten sonra aynı iş yerinde tanışmış olduğum Samet kardeşimle 2017 yılında kendi iş yerimizi açtık. Yetiştiğimiz yerdeki ticari ahlak, iş bilgisi ve deneyim bizi belli bir noktaya getirdi. Dostluğumuzun birtakım tesadüfi noktaları da var. Örneğin; aynı gün aynı saatte düğünümüzün olması, eşlerimizin isimlerinin aynı olması ve memleketlerinin 20 kilometre mesafeli yer alması, ilk kız çocuklarımızın arasında 6 ay olup, ikinci kız çocuklarımızın arasında birkaç gün fark olması gibi tesadüfi benzerliklerimiz var. İsmimiz de işlerimizin tamamen ortak olduğunu gösteriyor. Varlıkta da yoklukta da birlikte göğüs geriyoruz.” şeklinde konuştu.

necati-koceci-001.jpg
Necati Köşeci

‘TÜM EVRELERDE VARIZ’

Çalışma alanlarından bahseden Köşeci, “Fabrikaların, endüstriyel tesislerin elektrik, otomasyon işlerini yapıyoruz. Orta gerilim dediğimiz, yüksek gerilimden elektriği alıp fabrikaların, hastanelerin veya endüstriyel tesislerin enerji santrallerinin elektrik ihtiyacını karşılayan sistemlerin, bir operatör yardımıyla bilgisayar ekranına yansıtılmasına kadar tüm evrelerinde varız.

otomasyon-6.jpg

Müşterimizin isteği doğrultusunda girdiğimiz endüstriyel tesiste, bizim haricimizde elektrik işiyle alakalı herhangi bir yabancı firma gereksinimi duyulmadan hizmet vermekteyiz. Bugüne kadar Aksaray Mercedes, Konya Çimento, Torku, Unilever, Konya ASELSAN gibi birçok firmayla çalıştık. Konya’da ASELSAN’ın tek tanımlı elektrik firması biziz. Hem yurt içinde hem yurt dışında endüstriyel tesisler anlamında varız. Yurt dışında daha aktif hale gelmeyi istiyoruz.” ifadelerine yer verdi.

otomasyon-1.jpg

‘İMALATA YÖN VERİYORUZ’

Köşeci, sözlerine şu şekilde devam etti; “Hizmet sektöründe yer alıyoruz. Doğrudan bir şey imar etmiyoruz. İmalata yön veriyoruz. İnsanların tasarladığı makinaların ya da sistemlerin çalışması için gerekli enerjiyi yönlendiriyoruz. Hep daha büyüğünü hedefliyoruz ama özellikle yurt dışındaki dev havalimanı, hastane gibi projelerde yer alıp Türkiye’de adımızı duyurmak istiyoruz.”

otomasyon-3.png

‘ELEKTRİK ÇOK FARKLI YERLERE GİDEBİLİR’

İlerleyen dönemlerde elektrik alanında tahmin edilemeyecek şeylerin olabileceğini vurgulayan Köşeci, “Sektör bir ara güneş santrallerine yöneldi. Devlet teşvikleriyle aşama kaydetti. O teşviklerin azalmasıyla şu anda yavaşlamış olsa da geri dönüşümden elektrik üretimiyle alakalı projelerde de yer aldık. Elektrik çok farklı yerlere gidebilir. Tahmin etmediğimiz şeyleri bekleyebiliriz.” diye aktardı.

otomasyon-4.jpg

‘OTOMASYON VERİMLİLİĞİ ARTTIRIYOR’

Otomasyonun detaylarından bahseden Köşeci, “Otomasyon bir nevi insanları işsiz bırakan bir sektör. Az insanla çok iş yapılıyor. Ham madde alımından paketlenmesine kadar birçok aşamada personelle çalışılması gerekirken, yapılan yazılımlar neticesinde sadece bir kişiyle fabrika çalıştırılabiliyor. Üreticileri işçi maliyetlerinden kurtararak hızlı bir verim alınıyor. Bu şekilde piyasadaki rekabetini de olumlu yönde etkiliyor. 7 gün 24 saat kesintisiz çalışma devam ediyor. Hata oranını 0’a düşürüyor, verimliliği ise arttırıyor. En ufak bir hatada sistem alarm vererek anında çözüme kavuşturma avantajı sunuyor.” ifadelerine yer verdi.

otomasyon-5.jpg

’EKSİKLİKLERİ TAMAMLAMAYA ÇALIŞIYORUZ’

Çalıştıkları tesislerde ileriye dönük tasarımlar yaptıklarını ifade eden Samet Betimen, “Yetişmiş olduğumuz firma hem Konya’da hem de Türkiye’de kendini kanıtlamış, ispatlamış bir firma. Orada elektriğe dair her şeyi görüp, ilgi ve tecrübelerimizle kendi tecrübelerimizi yansıtmayı hedefledik. Bu doğrultuda çalıştığımız tesislerde eksik gördüğümüz şeyleri de geliştirmeye çalışıyoruz. 10 yıl sonra ihtiyaç duyulabilecek elektrik alt yapısına göre tasarlıyoruz. “ şeklinde konuştu.

samet-betimen.jpg
Samet Betimen

‘7/24 ÇALIŞABİLECEK BİR SİSTEM’

Otomasyon sektöründen bahseden Betimen, “Avrupa, otomasyonu 1980’li yıllarda kullanılmaya başladı. Yani biz otomasyon sektöründe Avrupa’dan 30 yıl geriden geliyoruz. Kurulum maliyetleri çok yüksek ama ilerleyen aşamalarda kendini çok çabuk amorti edebilen bir şey. Personel maliyeti, tatil masrafı, SSK masrafı, maaş masrafı yok. 7 gün 24 saat çalışabilecek bir sistem. Avrupa bizden çok önde ama bizim firmalarımızın bu tür projeleri geliştirerek, üreticilerin önünü açması gerekir. İnsan gücünü bu tür işlerde değil, daha farklı sistemlerde kullanmamız gerekiyor.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

 Muhabir