Konya’da birbirinden değerli el dokuması halılar satılacak
Konya İl Müftülüğü, 71 adet el dokuması eskimiş ve antika değeri bulanan halıyı açık artırma ile satışa sunacağını duyurdu.
Konya İl Müftülüğü deposunda bulunan teberrukat eşyası kapsamındaki 71 adet halı ve kilimin toplu olarak açık artırma usulü ile satışı yapılacak. Konya’daki çeşitli camilerde bulunan birçoğu el dokuması olan halıların satışı için açık artırma fiyatı 16 bin 550 TL olarak belirlendi. Yapılan duyuruda açık artırmaya katılacak olanların 28 Ekim 2022 Cuma günü mesai bitimine kadar İl Müftülüğüne şahsen veya dilekçe ile müracaat etmeleri gerektiği bildirildi. Açık artırma 31 Ekim Pazartesi günü Konya İl Müftülüğünde saat 10.00’da yapılacak. Açık artırma ile satışı yapılacak halı ve kilimlerden elde edilecek gelir, cami ve mescitlerin yapım ve onarım giderlerine harcanacak.
TEBERRUKAT EŞYA NE DEMEK?
Devlet kurumlarında kullanılan ve artık kullanılması uygun olmayan depo ve raflara kaldırılan eşyalara teberrukat eşya denir. Cami ve mescitlerde mevcut olan, hayırsever kişi veya kuruluşlar tarafından bağışlanmış her türlü eşyaya "teberrükat eşyası" denilir. Bunlar arasında yazma veya basma Kuran-ı Kerim, cüz ve kitap, Kabe örtüsü, halı, kilim ve diğer sergi malzemesi, minber ve kürsü örtüsü, şal, kapı perdesi, Şamdan ve şamdan mumu, avize, kandil ve kandillik, askı takımı, Rahle, kürsü, minber, kapı ve pencere kanatları, merdiven, cüz ve sakal-ı şerif muhafazası, sehpa, Yazma veya basma her türlü levha, çerçeve, Her türlü saat, gülabdan, buhurdan, benzeri madeni veya cam eşya, Kasa, telefon, telsiz, mikrofon, hoparlör ve teşkilatı, elektrik süpürgesi, halı temizleme makinesi ve benzeri aletler, ile sair taşınabilir eşyalardır.
TEBURRUKAT EŞYALARI İNCELENİR VE DEĞERİ BİÇİLİR
Vakıf kökenli cami ve mescitlerde bulunan teberrükat eşyasından eski eser niteliğinde olanların tamamı envanterlenir. Uzmanlar tarafından eşyaların özellikleri, tarihsel olup olmadıkları ve maddi manevi değeri ölçümlenir. Bu ölçümlemelerden sonra, eşyaların antika, tarihi ve değerli olup olmadığı ortaya çıkar. Ölçümlere göre değerli olanlar müzelere gönderilir, antika olanlar saklanır, eski niteliğinde olanlar ise ihale yöntemiyle satışa çıkartılır. Daha önceki yıllarda camilerden alınmış eserlerden taşınır kültür varlığı özelliği olanların bir kısmı Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait 11müzede, bir kısmı Kültür Bakanlığına ait mahalli müzelerde teşhir edilir. Kültür varlığı özelliği olmayıp gelecek nesiller için saklanması uygun olanlar ise Vakıflar Genel Müdürlüğünce ait teberrükat depolarında muhafaza edilir.
Avizeler, sakalı-ı şerif kutuları, büyük boyutlu levhalar, şamdanlar ve saatler gibi eserler halen kullanılmakta olduğundan bu eserler camilerde kalmıştır. Bu eşyaların dışında binaların parçası durumunda olan mütemmim cüz de denilen kitabeler, çiniler, mihraplar, minberler, alemler, kapı ve pencere kanatları, tavan göbekleri gibi unsurlar da korunması gerekli önemli eserler olarak mahallerinde bulunmaktadır. Son yıllarda, teberrükat eşyasının büyük ölçüde envanterlenmesi, çalındıklarında duyurulması caydırıcı etki yaparak hırsızlık sayısının azalmasına neden olmuştur. Kamuya açık alanlarda bulunan eserlerin her biri henüz envanterlenemediği ve korunmaları zayıf olduğu için bu eserlerin hırsızlığında ise diğer adi hırsızlıklarda olduğu gibi artma yaşanmaktadır. Açık alanlarda bulunan çini, alem, mezar taşları, çeşmeler, kitabeler gibi eserlerin de envanterleme ve video kayıt işi İstanbul'dan başlatılmıştır.
SERVET R. ÇOLAK / YENİ HABER GAZETESİ