Konya'da bin dolara çalışacak çoban yok!
Kurban Bayramı’nın yaklaşmasıyla birlikte kurban satışları da devam ediyor. Bu sene kurbanlık hayvan fiyatlarının yüksekliği nedeniyle satışlarda belirgin bir azalma gözlenirken, vatandaşların kurbanlık alımında acele etmediği belirtiliyor. Üreticilerin maliyetlerinin arttığını da belirten Başkan Öztürk, çalışacak çoban bulunamadığını da ifade etti.
Yaklaşan Kurban Bayramı dolayısıyla vatandaşlar, kurbanlık hayvanlarını almaya devam ediyorlar. Kurban satışlarından ve dikkat edilmesi gereken hususlardan bahseden Konya Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Fettah Öztürk, gazetemize özel açıklamalarda bulundu. Bu yıl kurban satışlarının erken başladığını ifade eden Öztürk, “Kurbanlık satışları bu yıl erken başladı. Ramazan Bayramı’nın bitmesiyle başladı diyebiliriz. Çünkü fiyatlar çok fazla gündeme getirildi.” dedi.
‘FİYATLAR DURDU’
Hayvan satış fiyatlarının durduğunu fakat kurban öncesinde tekrar artabileceğinin altını çizen Öztürk, “Büyükbaş hayvanlar şu anda yoğun bir şekilde satılıyor. Her yıl alanlar zaten belli, fiyatları belli. Ama küçükbaşta henüz fiyat oluşumu yok. Normal hayvan satışı var ama kurbanlık fiyatı belli değil. Şu an piyasadaki merinoslarda fiyatlar 220-225 lira. Ama 11 ay boyunca çalışan, emek veren üreticiyi kurtaran fiyat 250 liradır. Beklentileri de bu yönde. Son bir hafta kala küçükbaşta fiyatlar belli olur. Beyaz etin ihracatının yasaklanması ve yurt dışından acil et müdahale edilmesiyle fiyatları durdu. Ama kurban öncesinde bir artış her zaman oluyor.” sözlerine yer verdi.
‘SADECE ÇOBAN MAAŞI 1000 DOLAR’
Üreticinin maliyetinin arttığını ve çalışacak çoban bulunamadığını vurgulayan Öztürk, “Maliyetler çok fazla arttı. Kurbanı götürmek, satmak zaten maliyetli bir iş. Her şeye zam geldi. Ama sadece kurban fiyatı konuşuldu. Örneğin bir çobanın aylık maaşı geçen yıl 500 dolarken, bu yıl 1000-1100 dolar. Üstelik tüm masrafını da üretici karşılıyor. Zaten sadece yabancı uyruklu vatandaşlar çalışıyor. Onlar da artık zor bulunuyor.” şeklinde konuştu.
‘BU ÖZELLİKLERE DİKKAT EDİLMELİ’
Kurban alırken birçok detaya dikkat edilmesi gerektiğini belirten Öztürk, “Alınacak kurbanın yaşına, sağlık durumuna, ağız-burun akıntısına dikkat etmek gerekiyor. Kurban vasfını taşımayan hayvanların kurban pazarına alınmaması gerekiyor. Kurban olmayacak kadar kötü durumda olan hayvan orada bulunmamalı. Çünkü oraya herkes geliyor. Örneğin bir çocuk hayvanı o halde görünce kurbanı öyle bir şey zannediyor. Kurban, gidilip görülerek sağlıklı olanı seçilmeli.” diye aktardı.
‘HERKES KENDİ KURBANINI KESMELİ’
Kurbanın günümüzde amacından uzaklaştığını ifade eden Öztürk, “Günümüzde özellikle internette kurban resmen bir sektör oldu. Kurban, bir kazanç kapısı oldu. Bu şekilde maalesef kurban amacından çıkıyor. Biz sürekli uyarılarımızı yapıyoruz. Çünkü kurbanın da bir usulü ve esasları var. İnternet üzerinden hiç bilgisi olunmayan bir vakfa, derneğe para gönderiliyor. O etin ne zaman, hangi gün kesildiği bile belli olmuyor. Kurban, ailenle bir araya gelerek, görerek yapılmalı. Herkes kendi kurbanını kendi kesmeli. Biz bu şekilde öneriyoruz fakat vatandaşımızın kendi tercihi.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.