Konya’da beklenmeyen hava tahminleri! Çiftçilere gübre uyarısı
Konya’nın Hava Durumu Sunucusu Kuttusi Demir, çiftçiler için önemli uyarılarda bulundu.
Beklenmeyen sıcaklıklar yaşayan Konya, vatandaşları tedirgin etti. Çiftçiler ise ekim ve gübre için doğru zamanı bekliyor. Konu hakkında açıklamalarda bulunan Konya’nın Hava Durumu Sunucusu Kuttusi Demir, çiftçilere ekim ve gübreleme için tarih verdi.
’15-20 KİLOGRAM YAĞIŞ ALACAK’
Beklenen yağış tahminlerini anlatan Demir, “2-3 Mart arasında lokal yağışların olmasını bekliyorum. Lokal yağışlar, belli alanlarda, hafif olarak yağıyor. Bu yağışlara güvenerek gübre ekilmez. Çünkü bu yağış sonrasında toprak hemen kurumaya başlar. Bu yüzden asıl beklediğimiz yağış, 5 ile 8 Mart tarihleri arasında. Yağışın 5 Mart akşam saatlerinde başlayarak, 8 Mart’a kadar aralıklarla devam etmesini tahmin ediyorum. Konya Ovası’nda, batı, kuzey ve güney ilçelerimizde 15-20 kilogramın üzerinde yağış olabilir. Bu da gübre eritmek ve toprağı doyurmak için yeterli bir yağış.” sözlerine yer verdi.
‘BU TARİHTEN ÖNCE GÜBRELER ATILMALI’
5-8 Mart tarihleri arasında yaşanacak hava durumundan bahseden Demir, “Yüksek rakımlı ilçelerimizden de yani, Seydişehir, Derebucak, Hüyük, Beyşehir, Derbent, Doğanhisar, Ilgın, Akşehir’den kar yağışı haberlerinin gelmesini bekliyorum. Gündüz sıcaklığı yine yükselecek ama gece sıcaklığı 1-2 derecelere düşecek. Bunda da herhangi bir don riski oluşmaz. Atılan gübreye zarar vermez. Çiftçilerimizin yüzü gülecek. O yüzden bu tarihlerden önce gübrelerini atsınlar. Gelen yağışlarla bütün gübreler erir.” diye aktardı.
‘MART SOĞUK GEÇECEK’
Mart ayında sıcaklıkların düşeceğini ifade eden Demir, “Fakat martın ikinci yarısı bizler için iyi ama çiftçilerimiz için olumsuz bir durum söz konusu. Uzun süreli bir soğuma bekleniyor. Gece sıcaklılarında -5’ler görülebilir. Bu tarihlerde acele edipte ekin işlemleri yapanlar olursa zararla karşılaşabilirler. Ekin işleri için en erken nisan ayını beklemelerinde fayda var. Nisan sonuna kadar don riski her zaman bulunuyor. Erken ekim yapılırsa, hüsrana uğranabilir. Don vurabilir. Çünkü 10 Mart ve sonrasında hem gündüz hem de gece sıcaklıkları oldukça düşük seyir edecek.” şeklinde konuştu.
‘LA NİNA’YA GEÇİŞ VAR’
Yazın beklenen sıcaklardan bahseden Demir, “Ilık ve sıcak bir kış dönemi geçirdik. Ama mart ayı böyle devam etmeyecek. Bu yıl yaz da sıcak geçecek. Ama geçen yıl gibi çok yüksek sıcaklıklar günlerce sürmeyecek. Çünkü El Ninodan, La Nina’ya geçiş var. Nötrde yakalayacağız. Bu dönemde de bahar yağışları iyi alınır. Mart, Nisan, Mayıs dönemi zaten böyle bekleniyor.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.