Konya'da akademi dünyası şokta Akademisyenler temizlik görevlisi olacak iddiası!

Konya'da faaliyet gösteren Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) bünyesinde yer alan Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin (TÖMER) kapatılacağı haberleri şehirde gündem oldu. Merkezin zarar ettiği gerekçesiyle kapatılacağı iddia edilirken, merkezde görev yapan öğretmenlerin hastanede temizlik görevlisi olarak çalıştırılacağı da konuşulanlar arasında.
Konya'da akademi dünyası şokta  Akademisyenler temizlik görevlisi olacak iddiası!

TÖMER, yabancı öğrencilere Türkçe öğretmek amacıyla 12 yıldır NEÜ çatısı altında hizmet veriyordu. Ancak iddialara göre, merkezin kapatılmasıyla birlikte 100'e yakın öğrenci eğitimlerine son verilecek ve merkezde görev yapan 7 öğretmen NEÜ Meram Tıp Fakültesi Hastanesi'nde farklı görevlere atanacak. Bazı öğretmenlerin ise temizlik görevlisi veya vezne görevlisi olarak çalıştırılacağı öne sürüldü.

Öğrencilerin de bu gelişmelere tepkili olduğu biliniyor. Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) bursuyla eğitim gören öğrenciler, NEÜ yönetimiyle görüşerek öğretmenlerinin bu şekilde işten çıkarılmasına karşı çıkıyor. Ayrıca, merkezin kapatılmasıyla 10 yıldır eğitim veren öğretmenlerin tecrübelerinin boşa çıkacağı endişesi de şehirdeki birçok kesimi rahatsız ettiği iddialar arasında.

NEÜ Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin kapatılması konusu şehirdeki eğitim ve kültür alanında önemli bir tartışma konusu haline gelirken, merkezin kapanmasıyla birlikte Türkçe öğrenmek isteyen yabancı öğrencilerin geleceği de belirsizliğe sürüklenmiş durumda.

EĞİTİM VERİYORLARDI ŞİMDİ PASPAS ÇEKECEKLER!

NEÜ Türkçe Öğretimi UAM'a (TÖMER) dünyanın dört bir yanından öğrenciler eğitim için geliyor. Afrika ülkelerinden, Kazakistan ve Türkmenistan başta olmak üzere, birçok ülkeden öğrenci eğitim görmek amacıyla Konya'ya geliyor. Şu an merkezde yaklaşık 100 öğrencinin Türkçe öğrenmek amacıyla eğitim gördüğü biliniyor. Merkezde 7 hocanın ders verdiği öğrenilirken, bu hocaların 5'inin yüksek lisans diploması bulunuyor. Kadroları “sürekli işçi” olarak gösterilen eğitmenler, 10 yıldır hizmet verdikleri üniversiteden kadro beklerken, hastaneye temizlik görevlisi olacağı iddiası öğretmenleri şoke etti. Bu 7 eğitmenin kadrosu sürekli işçi olsa da hocaların resmi belgelerde ünvanı “öğretim görevlisi” olarak görülüyor.

ÖĞRENCİLER HUZURSUZ REKTÖR YARDIMCISI İLE GÖRÜŞTÜLER!

Konya'daki merkezde eğitim gören öğrenciler, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) bursu ile okuyor. Öğrenciler de bu yaşananlar karşısında huzursuz olduğunu ifade ediyor. Merkezdeki 100 öğrencinin 60'ının kısa süre önce NEÜ Rektörü Prof. Dr. Cem Zorlu ile görüşmek, öğretmenleri ile ilgili böyle bir kararın alınmasının yanlış olacağını söylemek istediği öğrenildi. Öğrenciler, Rektör Zorlu ile görüşemediği için Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Birekul ile görüştü. Öğrenciler, üniversite yönetimine öğretmenlerinden ayrılmak istemediklerini, kendilerinin de bu durumdan rahatsızlık duyduklarını söyledi.

10 YILLIK HOCALARA “DERSLERE GİRMENİZ USULSÜZ” DENİLDİ

NEÜ Türkçe Öğretimi UAM'da (TÖMER) 10 yıldır eğitim veren hocaların tecrübesi bu kararla boşa çıkartılacak. Bu kararla şehrin ve üniversitenin imajının zarar görmesinden endişe ediliyor. Alınan yeni karar merkez müdürüne gönderildi. Yeni görevlendirmelerin henüz eğitmenlere iletilmediği öğrenildi. Bu karar alınmadan önce 10 yıldır TÖMER'de eğitim veren hocalara “Derse girmeniz usulsüz” denildiği, hocaların da bunun üzerine “O zaman 10 yıldır nasıl eğitim veriyoruz. Nasıl sertifikalar veriyoruz” dediği iddia edildi. Belirsizlik gerek merkezde eğitim veren öğretmenleri gerekse de öğrencileri huzursuz etti. 12 yıllık merkezin kapatılıp kapatılmayacağı, derslerin kimlerle ve nasıl işleneceği merak ediliyor. Yine 10 yıl boyunca TÖMER'de eğitim veren hocalara neden kısa süre önce “Derslere girmeniz usulsüz” denildiği merak konusu oluyor. Bu hocaların hastanede neden temizlik ve vezne görevlisi yapılmak istendiği iddiaları da ayrı bir soru olarak akılları karıştırıyor.

ÜNİVERSİTENİN SİTESİNDE ŞU İFADELER YER ALIYOR:

Üniversitenin resmi sayfasında merkez ile ilgili şunlar yazıyor: “Necmettin Erbakan Üniversitesi Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi, (KONDİL) 2012 yılında Türkiye'de ve dünyada faaliyet gösteren dil merkezlerinden ve günümüzün değişen koşullarından hareketle yabancılara Türkçe öğretmek amacı ile Necmettin Erbakan Üniversitesi bünyesinde kurulmuş olup Merkez bünyesinde diğer yabancı dil kursları da açılmaktadır. Üniversitemize gelen yabancı uyruklu yüzlerce öğrencinin yanı sıra değişik sebeplerle Türkçeyi yabancı dil olarak öğrenmek isteyen bireylere de dil öğreniminde yardımcı olmayı amaçlamaktadır. Bu amaçla kurulmuş olan KONDİL, Avrupa Dil Gelişim Dosyası (ELP) ölçütlerine uygun olarak dil becerilerini ve sözcük bilgisini temel, orta ve ileri düzeyde öğretmektedir. Bunun dışında diğer yabancı dilleri genel ve akademik amaçlı olarak öğrenmek isteyen öğrencilere yönelik olarak da yabancı dil kursları açılmaktadır.

Ayrıca Merkezimizde Türkçe bilgisini belgelemek isteyen bireyler için Seviye Tesbit Sınavı ve Türkçe Yeterlilik Sınavları da yapılmaktadır.”

 Editör