Konya’da 6.5 büyüklüğünde deprem olabilir! Uzmanından acil önlem çağrısı

Kahramanmaraş merkezli yaşanan ve beraberinde birçok şehri etkileyen 6 Şubat depreminin üzerinden tam bir yıl geçti. Türkiye’nin deprem ülkesi olduğunun vurgusunu yapan Prof. Dr. Fetullah Arık, depreme her an hazırlıklı olunması gerektiğini ifade etti.

Konya’da 6.5 büyüklüğünde deprem olabilir! Uzmanından acil önlem çağrısı

Asrın Felaketi olarak adlandırılan 6 Şubat depreminin üzerinden bir yıl geçti. Yaşanan depremin çok büyük olduğunu ifade eden Konya Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fetullah Arık, konu hakkında gazetemize özel açıklamalarda bulundu. Fetullah Arık, sözlerine şu şekilde başladı; “Deprem ülkesiyiz. Zaman zaman depremler meydana gelebiliyor. Kahramanmaraş uzun zamandır deprem yaşamadığı için sanki hiç deprem olmayacakmış gibi bir algı vardı. Ama aslında Doğu Anadolu fay zonu önemli bir yapısal unsur. Bu yüzden o bölgede deprem bekleniyordu.”

fetullah-arik.jpg
Prof. Dr. Fetullah Arık

‘HER AN OLACAKMIŞ GİBİ ÖNLEM ALMALIYIZ’

Depreme her zaman hazırlıklı olunması gerektiğini ifade eden Arık, “Deprem ülkesi olduğumuz için her an bir deprem beklenebilir. Doğa olaylarının afete dönüşmesinin sebebi insanlar. Yerbilimciler olabilecek heyelanı, depremi, su baskınını biliyorlar. Aşağı yukarı bir tahminde bulunuyorlar. En önemli şey ne zaman olacağıyla ilgili. Her an olacakmış gibi hazırlıklı olmamız gerekiyor. Yerleşim alanlarımızı seçerken bilimsel verilere uygun şekilde yapılması gerekiyor. Uygun alan ve zemini bulduktan sonra da binalarımızı yine uygun şekilde yapmamız gerekiyor. İşte bu zaman bu felaketleri yaşamaz veya daha az hasarlar alırız.” sözlerine yer verdi.

deprem-3.jpg

‘HATAY’IN DESTEKÇİSİ KONYA’YDI’

Hatay’ın en büyük destekçisinin Konya olduğunu vurgulayan Arık, “Yaşadığımız deprem hiç beklemediğimiz boyutta oldu. 12 ili birden etkiledi. Bu yüzden devletin ve diğer kurumların fonksiyon vermesi de biraz zaman aldı. Depremden sonra birçok şeyi öğrendik. Bir il, komşu ile destek olacak şekilde uygulama yapılmıştı. Örneğin Hatay’ın en büyük destekçisi Konya’ydı. Bunun tüm ülke halinde yapılması gerekiyor. Bu depremden sonra bilinçlerde bir değişiklik var. Tabi ki uygulaması zaman gerektirecek.” diye aktardı.

deprem-1.jpg

‘DEPREM ÇOK BÜYÜKTÜ’

Yaşanan depremin büyüklüğünden bahseden Arık, “Deprem çok büyüktü. Örneğin Hatay’da zemin büyütmesi depremi daha şiddetli hissettirdi. Yerleşim alanlarımızın birçoğu ovalık alanlarda. Zemin tutturulmamış malzemelerin üzerinde. Depremde sorun zemindi. Tabi ki binanın kalitesi de önemli. Planlarımızı projelendirirken, mühendislik hizmetlerini kapsayacak şekilde uygulamamız gerekiyor. Deprem bölgesindeki pek çok yapıda ihmallerin olduğu görüldü.” şeklinde konuştu.

deprem-2.jpg

‘KONYA’DA 6.5 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM OLABİLİR’

Arık, Konya’da beklenen depremden bahsederek şu ifadelere yer verdi; “Konya il merkezinin çevresi de faylarla sınırlı. Örneğin Sultandağı, Tuz Gölü, Ecemiş fay sistemleri. Bunlarda meydana gelebilecek olan 6 buçuk 7 büyüklüğünde olabilecek bir deprem, Konya merkezi ve yakın ilçeleri de etkileyecektir.

deprem-5.webp

Bunun dışında Konya yerleşim alanının olduğu yeri sınırlayan birkaç tane fay var. Ve geçmişte büyük bir deprem ürettiğine dair bir takım izler var. Bu yüzden Konya merkezde 6.5 büyüklüğünde bir deprem olabilir. Elbette bu hemen yarın olacak demiyorum. Ama bu ihtimali dikkate almamız gerekiyor. Dolayısıyla bütün planlamalarımızı, projelendirmelerimizi, binalarımızı buna göre yapmamız gerekiyor.”

 Muhabir