Çıldırtan sayı... Konya'da kafalar karışık!

2024 yılı içerisinde Konya Valiliği 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürlüğüne toplam 2.325.183 çağrı gelirken, bu çağrıların 970 bin 805’i asıllı çağrı, 444 bin 852 asılsız çağrı, 909 bin 526 anons sırasında kapanan çağrı olarak kayıtlara geçti. Oransal olarak ise yaklaşık yüzde 42’si asıllı, yüzde 19’u asılsız yüzde 39 ‘u ise anons sırasında kapanan çağrı olarak belirlendi.

Çıldırtan sayı... Konya'da kafalar karışık!

Konya Valiliği, 112 Acil Çağrı Merkezi’ne gelen asılsız çağrılar hakkında bir bülten yayınladı. Valilikten yapılan açıklamada, “112 Acil Çağrı Merkezi Sisteminin amacı, Acil çağrı merkezinde; sağlık, itfaiye, jandarma, polis, afad, orman ve valiliklerce gerekli görülen diğer birimlerin aynı mekânda olduğu ve koordinasyon imkânı sağlayan co-location modeli tercih edilmiş ve çalışmalar buna göre yapılandırılmıştır.

konyada-asilsiz-cagrilar-2.jpg

Bu modelde çağrının alınması, olayların takip ve koordinasyonu aynı salon içerisinde bulunan görevliler tarafından yerine getirilmektedir. 112 acil çağrı merkezi sisteminin iki temel amacı vardır; acil çağrı yapılmasını gerektirecek durumlarda vatandaşlarımızın birden çok numara yerine tek bir numarayı bilmeleri, acil çağrı alındıktan sonra ihtiyaç duyulacak tüm ekiplerin en kısa sürede olay mahalline ulaşmalardır” denildi.

konyada-asilsiz-cagrilar-6.jpg

KONYA’DAKİ ÇAĞRILARIN YÜZDE 19’U ASILSIZ

Valiliğin açıklamasına göre, 2024 yılı içerisinde Konya Valiliği 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürlüğüne toplam 2 milyon 325 bin 183 çağrı gelirken, bu çağrıların 970 bin 805’i asıllı çağrı, 444 bin 852 asılsız çağrı, 909 bin 526 anons sırasında kapanan çağrı olarak kayıtlara geçti. Oransal olarak ise yaklaşık yüzde 42’si asıllı, yüzde 19’u asılsız yüzde 39 ‘u ise anons sırasında kapanan çağrı olarak belirlendi.

konyada-asilsiz-cagrilar-5.jpg

Konya 112 Acil Çağrı Merkezine gelen çağrıların tümüne cevap verildiğinin belirtildiği açıklamada, “Cevaplama süresi ortalama 1 ile 1.5 saniye arasında değişmektedir. Acil çağrı merkezi arandığında, eş zamanlı olarak arayan kişinin adres ve konum bilgisi sabit, GSM operatörleri tarafından 112 acil çağrı merkezine konum bilgisi iletilmektedir. Çağrı karşılama personeli, olaya ilişkin genel bilgileri aldıktan sonra bu bilgileri yazılım üzerinden aynı salon içinde bulunan ilgili birimlerin çağrı yönlendirici personeline aktarmaktadır. Konya 112 Acil Çağrı Merkezine gelen acil yardım çağrısı ilk olarak çağrı karşılama personelleri tarafından karşılanmaktadır. Çağrı karşılama personellerimiz vaka tanımı ve vaka adres bilgilerini vaka formuna yazıp, ilgili birim olan sağlık, emniyet, jandarma, afad, orman ve itfaiye ’ye yönlendirmekte, İlgili birim personelleri olayın mahiyetine göre aralarında koordinasyon sağlayarak olay yerine en yakın ekibi olay mahalline sevk etmektedir” ifadeleri kullanıldı.