Konya Tarım Fuarında herkes kazandı

Beklenen oldu ve Türkiye’nin en büyük tarım fuarı Konya’nın son dört gününe damga vurdu.

Konya Tarım Fuarında herkes kazandı

Yüzbinlerce ziyaretçinin adeta akınına uğrayan Konya Tarım Fuarının gördüğü bu büyük ve yakın ilgi katılımcı firmaları bir hayli memnun etti.  Bir tarım fuarı daha hem başarıyla hem de katılımcı, ziyaretçi ve Konya’nın kazanımlarıyla son buldu. 

TÜMOSAN -Genel Müdür Yardımcısı Serhun Olgun

TÜMOSAN Konya Tarım Fuarında yeni yüzüyle çiftçilerin beğenisini kazandı. En son teknoloji kullanılarak son derece konforlu kabini ile yeni modellerimizi çiftçilerimizin hizmetine sunuyoruz.

tumosan-genel-mudur-yardimcisi-serhun-olgun.jpg

TÜMOSAN stantlarına ilgi ve alaka nasıl?

TÜMOSAN fabrikasının da Konya’da olması sebebiyle standımıza çok yoğun bir ilgi var. Satışlarımıza büyük destek oluyorlar. TÜMOSAN’ın zaten milli bir markamız olması sebebiyle Türk çiftçisinin ilgi ve alakası çok fazla. Bu ilgi ve alaka ile de her gün üstüne koyarak daha ileriye gidiyoruz. Türkiye’nin bir numarası olmayı hedefliyoruz.

Yeni modellerinizden bahseder misiniz?

Çiftçimize kolaylık sağlamak amacıyla TÜMOSAN güvencesiyle 20’nin üzerinde ekipman üretimi yapıyoruz. Sanayimize katkı sağlamak amacıyla elektrikli ve TÜMOSAN motorlu yerli forklift üretimine başladık. Ekipmanlarımız son derece teknolojik, Türk çiftçisi için özel üretilmiş ve yine TÜMOSAN güvencesiyle Konya Tarım Fuarında çiftçimize sunduk.

Fuara alaka nasıl?

Son zamanlarda yaşanılan toplumsal olaylar nedeniyle bu sene Konya Tarım fuarına katılımcı sayısı bir miktar düştü. Bu da mutlaka az da olsa satışları etkiler ancak buna rağmen TÜMOSAN’ın yerli bir marka olması nedeniyle de gösterilen ilgi ve alakadan memnunuz.

KOÇAKLAR  TÜMOSAN KONYA BAYİİ - İSMAİL KOÇAK

ismail-kocak.jpg

Tarım Fuarı nasıl geçti?

Tarım fuarı geçen seneye göre bir miktar daha zayıf geçiyor. Bunun nedeni de yağışların azlığına bağlıyoruz. Yaşanılan terör olaylarını hesaba katmıyoruz. Tüm bunlara rağmen katılım az olmasına rağmen satışlarımız geçen seneye göre daha iyi.

TÜMOSAN Konya Bayii olarak 2016 hedefleriniz nedir?

Geçen sene satış olarak kötü geçmişti ancak bu sene iyi başladı. Tabi yıl sonu neyi gösterir onu bilemeyiz. Satış olarak da geçen seneyi geçeceğimizi ümit ediyoruz.

Konyalı çiftçilerin TÜMOSAN’a ilgisi nasıl?

TÜMOSAN’ın bir Konya firması olması nedeniyle çiftçilerimiz daha çok TÜMOSAN’I tercih ediyorlar. Hem fabrika, hem servis hem de yedek parça imkablarından dolayı TÜMOSAN tercih sebebi oluyor. Konya’da satış sonrası imkânlarımız daha fazla. Bu ilgide bizim satış politikalarımızın da büyük etkisi var.

Konya pazarına diğer traktör firmalarının da girmesiyle nasıl bir rekabet ortamı oluştu?

TÜMOSAN’ın en fazla önem verdiği il Konya.  Konya’nın bir tarım şehri olması ve TÜMOSAN’ın bir Konya firması olması bu ilginin en büyük nedeni.

TÜMOSAN’ın Konya çiftçine özel bir kampanyası var mı?

Konya Bayii olarak ödemelerde kolaylık sağlıyoruz. Bunu da bankaya yönlendirmeden kendi imkanlarımızla yapıyoruz.

Koçaklar ne zamandır TÜMOSAN’ın Konya bayiliğini yapıyor?

TÜMOSAN’ın özelleşmesinden itibaren yaklaşık 15 senedir Konya bayiliğini yapıyoruz. Biz Devlet kurumuyken Konya bayii olduk ancak bizden sonra hemen özeleşti.

TÜMOSAN bayileri içinde en çok satışı yapan siz misiniz?

Türkiye’nin tüm illerinde TÜMOSAN’ın bayilikleri var. Bu illerin içinde en çok satışı yapan il Konya. Bu geçtiğimiz yıllarda da böyleydi, şimdi de aynı şekilde devam ediyor.

ozdoken--mehmet-duman-(2)-001.jpg

ÖZDÖKEN TARIM-MEHMET DUMAN

Türkiye tarımının kalbi Konya’da atıyor. Biz de Özdöken olarak yeni makinelerimizde 2016 Konya Tarım Fuarında yerimizi aldık. Özdöken olarak müşteri memnuniyetine çok önem veriyoruz. Satış sonrası da müşterilerimizin yanında yer almaya devam ediyoruz.

Fuar nasıl geçti?

İlk günler biraz az olsa da ilerleyen günlerdeki ilgi fena değildi. Çiftçimiz fuarı indirim için bekliyor ancak esasında indirim yapmamamıza rağmen indirim yapmak zorunda kalıyoruz.

Biraz da firmanızdan bahseder misiniz?

Özdöken’in bu sene 41. Yılı. Ben bu işe 12 yaşında çıraklıktan başladım. 50 bin metrekare bir alanda 20 çeşit makine üretiyoruz. 150-160 civarında personelimiz var. Ürettiğimiz ürünlerin yüzde yirmi beşini ihraç ediyoruz. Bu şekilde ülke ekonomisine katkı sağlamaya çalışıyoruz.

Tarım aletleri üretiminde Konya nerede bulunuyor?

Bu alanda Konya çok iyi yerlerde yer alıyor. Avrupa’nın çok gerisinde değiliz. Konya ülkemizde üretilen yarım makilerinim yüzde yetmişini yapıyor. Konya Türkiye’nin Çin’i oldu. Her şeyin yedek parçası Konya’da üretiliyor.

celikel-ali-ogut-(2).jpg

ÇELİKEL GENEL MÜDÜR YARDIMCISI ALİ ÖĞÜT

Çelikel hakkında bilgi alabilir miyiz?

Hayvancılık sektörüne hizmet veren, makinelerin imalatını yapıyoruz. 60 ülkeye ihracat yapıyoruz. Yurt içinde 40’ın üzerinde bayi ağımız var. Genel olarak hayvancılık sektörüne hitap ediyoruz. Yem karma makinelerimiz kendi içinde kategorize oluyor. Yem haricinde balya yükleme makinelerimiz, gübre serpme makinemiz var. Bunların tabi teknolojik özelliklerine göre gruplandırmaları oluyor. 170 çalışanımız var. 40 kişilik bir mühendis ekiple çalışıyoruz. Bununla birlikte bir de Ar-Ge birimimiz var. Bakanlığımızdan inşallah Nisan ayının sonunda onayımızı alacağız ve Konya’da üçüncü Ar-Ge merkezi olacağız.

Çelikel’in hedefi nedir?

Çelikel hedefini 2017’de bir dünya markası olmak olarak koydu.

En çok hangi ülkeye ihracat yapıyorsunuz?

Yurtdışında en büyük ihracat pazarımız Çin. Bu alandaki teknoloji ülkemizde Çin’in çok üzerinde bulunuyor. Bizim 20-30 yıl gerimizden geliyorlar. Biz her gün kendimizi geliştirdiğimiz sürece onların önünde olacağız. Çin sadece işin kopyalama boyutunda bulunuyor. Bizin ürünlerimizi ise kesinlikle kopyalayamıyorlar.

Konya tarımda dünyada bir merkez olabilir mi?

Zaten bizim önümüzdeki yıllarda Çin’i lojistik bir merkez olarak kullanma gibi bir düşüncemiz var. Çin hükümetinin, Çin’deki eyalet sistemlerinin bu tarz destekleri var. Bu alandaki tüm işletmelerimizin bu konunun üzerinde durmaları gerekiyor.  
İSMAİL KOÇ

Kaynak:YENİ HABER