Seyfullah Koyuncu
Seyfullah Koyuncu Konya Şeker’in akıbeti ne olacak?

Konya Şeker’in akıbeti ne olacak?

PANKOBİRLİK Başkanlığı görevini 22 yıldır yürüten Recep Konuk, 29 Eylül Pazar günü yapılacak olan kongrede Başkanlık için aday olmayacağını açıkladı.  Konuk’un bu açıklaması kamuoyunda ses getirirken, bazı çevreler ikna olmadı.
 
Bilindiği gibi Recep Konuk, 2017 seçimlerinde de aday olmayacağını açıklamıştı fakat yeniden aday olup PANKOBİRLİK Genel Kurulunda yeniden seçilmişti.
 
Recep Konuk’un tıpkı 2017 seçimlerindeki gibi son dakika aday olacağı, konuşulanlar arasında.
 
Recep Konuk yine bir son dakika sürprizi yapar mı bilinmez ama benim aldığım duyumlar 29 Eylül Pazar günü yapılacak olan PANKOBİRLİK Genel Kurulu’nun ileri bir tarihe erteleneceği yönünde.
 
Bu ertelemenin sebebi siyasi irade midir, Recep Konuk mudur yoksa bazı dengeler midir bilemem. Ama duyumlarıma göre seçimlere erteleme gelme ihtimali yüksek.
 
Kamuoyunun ve medyanın, PANKOBİRLİK için konuştuğu bazı isimlerle ilgili olarak bir bilgi daha vermek gerekirse; Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu ve Muhammet Uğur Kaleli’nin de adaylar arasında olduğu konuşuluyor.
 
Bu konuyu da sorup soruşturmama rağmen kesin bir bilgiye ulaşamadım…
 
Öte yandan resmi olarak adaylığını açıklayan Alişan Taşpınar ile ilgili olarak da bir şeyler söylemem gerekiyor.
 
Kendisi, gazetemizi ziyaret etti. İlk defa tanıştık. Ziyaretinde projelerini ve seçilirse listesinin kimlerden oluşacağını sordum. Listesinin yetersiz olduğunu ve projelerinin ve yaklaşımın beni tatmin etmediğini belirtmem lazım.
 
Kendisinin pek bir şansı olacağını düşünmüyorum…
 
Yani Konya Şeker şu anda bir bilinmezlik gayyası içinde süreci yürütüyor.
 
Mesele, önemli borcuna rağmen ekonomik büyüklüğü ve özgül ağırlığıyla çiftçinin gözbebeği olan bir kuruluş olunca haliyle söylentiler de çok oluyor. Her söylenene inanmadığımız gibi bir kenara da atamıyoruz elbette. Süreci biz de yakından takip ediyoruz.
 
Şimdi söylentileri bir kenara bırakıp, benim aklımı kurcalayan asıl konuya gelmek istiyorum.
 
Çok değil, daha iki ay önce Recep Konuk önemli bir görüşme gerçekleştirmişti.
 
Tarihler 16 Temmuz 2021’i gösterirken; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde Recep Konuk’u kabul etmişti.
 
Ziyarete dair sosyal medya hesabında paylaşımda bulunan Recep Konuk “Konu tarım ve Konya Şeker olunca Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan yoğunluğuna rağmen zaman ayırdı. Sektörün beklentileri ve gıda güvenliğimiz için öncelikli konular ile Konya Şeker'in gündemini, gelecek planlarımızı, yol haritamızı arz ettik, tavsiye ve talimatlarını aldık” ifadelerine yer vermişti.
 
“Henüz bu ziyaretin ve bu gelecek vadeden cümlelerin üzerinden 2 ay bile geçmemişken ne oldu da Recep Konuk görevi bırakma kararı aldı?” diye sormadan edemiyor insan…
 
Recep Konuk, “gelecek planlarımızı, yol haritamızı arz ettik, tavsiye ve talimatlarını aldık” cümlelerinde acaba görevi bırakma kararını Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ilettiğini mi ifade etmek istemişti acaba?
 
Ya da bu görüşmede bir talimat alıp da mı görevi bırakma kararı aldı?
 
Bunu bir tek Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Recep Konuk biliyor.
 
Recep Konuk, Salı günü yaptığı yeni açıklamada da sanki bu konuya işaret ediyor gibi.
 
Genel Kurulda aday olup olmama kararının, kılı kırk yararak verilmiş bir karar olduğunu ifade ederek, kendisine kimsenin baskı ya da yönlendirme yapmadığını, kendi aldığı bir karar olduğunu ve kararının arkasında durduğunu söylemişti.
 
Peki o zaman Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ne görüşüldü?
 
Hepimizin bildiği gibi, Konya Şeker bir süredir ekonomik mücadelelerle yol yürüyor.
 
2013 yılında satın alınan termik santraller ve daha sonra dolar kurundaki artış, ödeme dengelerinde bozulmalar ortaya çıkarmıştı. 15 Temmuz Darbe Girişimi ve Pandemi süreci de bu sıkıntıların üstüne tuz biber olunca Konya Şeker’in borç yükü hayli artmıştı.
 
Ama bunların içinde, termik santrallerin kredi ödemeleri ve faiz yükü Konya Şeker’i asıl zorlayan ayrıntılardan biriydi.
 
Recep Konuk’un iki ay önce Beştepe’deki görüşmesinin ardından, bu konu masaya yatırılmıştır diye tahmin etmiştim.
 
Çok uzun bir aranın ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’la yapılan bir görüşmede illaki bunun gibi hayati şeyler bekliyor insan. Ama görünüşe göre bu konuda da bir mesafe alınmamış. Benim beklentim boşa çıkmış…
 
Peki bundan sonra ne olacak?
 
Bundan sonrası için Konya Şeker’in önünde çok önemli bir tane konu var.
 
Bankalara olan borçların yeniden yapılandırılması, mümkünse faizlerin silinmesi.
 
Çünkü sadece faizler bile çok büyük rakama tekabül ediyor. Yani yönetilmesi zor bir seviyede…
 
Recep Konuk bu kongrede ister aday olsun isterse olmasın. PANKOBİRLİK’in başına geçecek yeni Başkan’ın çalışması gereken asıl hayati konu bu.
 
Gıda güvenliği, gıda arzı, gıda fiyatları ve gıdanın geleceği bu kadar önemliyken, Konya Şeker gibi dev bir lokomotife sahip çıkmak vatan meselesidir.
 
Gerekirse Soma ve Kangal Termik Santralleri satışa çıkarılıp bankalara olan borçların ödenmesi bile gündeme getirilebilir. Çünkü bence gıda ve çiftçilerin geleceği çok daha önemli.
 
En doğru olanı ise, Konya’nın markasına yine Konyalıların sahip çıkmasıdır.
 
Konya’yı yönetenler, siyasetçiler, oda başkanları ve Konya’nın büyükleri bu konuda elini taşın altına koymalı, hep birlikte hareket ederek Konya Şeker’e sahip çıkmalılar.
 
Hatta bence siyasi iradeden, devlet bankalarına olan borçlar için kolaylık talep edilmelidir.
 
Ayrıca PANKOBİRLİK’ te oluşturulacak yeni kurumsal yapı da bu kenetlenmeyle ortaklaşa dizayn edilmeli. Kurumsallaşma, şeffaflık ve profesyonellik anlayışı hakkınca inşa edilmelidir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Seyfullah Koyuncu Arşivi