KONYA SAĞLIKTA MARKA HALİNE GELİYOR!
Türkiye son 14 yılda her alanda olduğu gibi sağlıkta da büyük bir değişim ve dönüşüm yaşadı. Parası olmadığı için hastanelerde rehin alınan hastalardan, ilaç kuyruklarına, şifa bulmak için gidilen hastanelerden hastalanarak dönüldüğü günlerden bugünlere…
Türkiye’nin sağlık alanındaki bu değişim ve dönüşümünden Konya’da nasibini aldı. Konya son yıllarda yapılan yatırımlarla bir sağlık merkezi olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Hali hazırda bulunan kamu ve özel hastanelerin yanına Numune ve Şehir Hastanelerinin de eklenmesiyle Konya tam anlamıyla bir sağlık başkenti haline gelecek. Bunun sağlık turizmi ile de takviye edildiği düşünüldüğünde gerçekten Konya sağlıkta altın bir döneme başlayacaktır.
Geçtiğimiz günlerde Kamu Hastaneleri Genel Sekterliği görevine getirilen Mehmet Koç’un basın mensuplarıyla bir araya geldiği kahvaltı programına katıldık. Konya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Mehmet Koç ve hizmet başkanları Genel Sekreterlik Toplantı Salonu’nda düzenledikleri basın toplantısı ile 2017 yılı hedefleri ve projelerini basın mensupları ile paylaştılar.
Mehmet Koç toplantıda, 2016 yılında 23 hastanede, 8.231.032 hastaya ayaktan poliklinik hizmeti, 211.702 hastaya yataklı tedavi hizmeti, 286.233 hastamıza da ameliyat hizmeti vermenin gurur ve mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Bu rakamlara Suriyeli göçmenler de dâhil edildi mi bilmiyorum ama gerçekten büyük rakam. Bir de insanın akılına sayı mı önemli yoksa nitelik mi sorusu da gelmiyor değil ancak rakamlara bakıldığınsa ortada bir başarının da olduğu su götürmez bir gerçek.
Mehmet Koç’un özellikle birkaç husus konusunda hassasiyetle durduğunu gözlemledim. Yeni dönemde hasta ile olan iletişimi daha da arttırılmak istendiği açık.
Hasta memnuniyeti yeni dönemde son derece önemli hale geliyor. Şu anda yüzde 73 olan hasta memnuniyetinin daha da arttırılması planlanıyor. Bu memnuniyet de tabi kafadan tespit edilmiyor. Ayda yaklaşık 3000 kişiye ulaşılarak hastaların memnuniyetleri sorgulanıyor. Bu sayının ilerleyen dönemlerde daha da arttırılması planlanıyormuş.
Mehmet Koç ve ekibi göreve geldiğinde yüzde 55’lerde olan e-reçete oranının geçen hafta itibariyle yüzde 84’lere geldiğini de öğrenmiş olduk.
Konya’nın sağlıkta halen çözülemeyen problemleri yok mu?
Elbette var. Örneğin şehirde bir yanık ünitesi yok halen. Hastalar Konya’dan başka şehirlere gitmek zorunda kalıyorlar. Ama bu ve benzeri eksikliklerin de ilerleyen dönemlerde tamamlanacağından ümitliyiz.
Konya'daki şehir hastanesinin daha önce temeli atılmış ve Cumhurbaşkanımızın önerisiyle 838 olan yatak sayısını bin 250'ye çıkarılmıştı. Bu konu ile ilgili resmi onay da gelmiş. Bu noktada Mehmet Koç son derece iddialı bir ifade de kullanarak “İnşallah Konya, şehir hastanesiyle altın dönemini yaşayacaktır.” dedi. Konya şehir hastanesinin tamamlanmasıyla sağlıkta altın çağını yaşar mı bilinmez ama Mehmet Koç’un, Gökhan Darılmaz’dan devraldığı bayrağı daha da ileriye taşıyacağı bir gerçek.