Konya Antalya’ya Bağlandı
Ne yazık ki doğru HSYK temyiz ağır ceza davalarında Yargıtay’ın yükünü azaltmak için Türkiye geneline 11 tane Bölge Ağır Ceza Mahkemesi kurdu…
Amaç Ankara’daki yükü hafifletmek ve milletin Ankara yerine ya kendi ilindeki bölge mahkemesi ile ya da kendi iline yakın bir ildeki bölge mahkemesiyle temyiz sorununu çözmesi…
İyi niyetli yapılmış bir adım sizin anlayacağınız ama konu Konya olunca iyi niyet ortadan kalktı ve Konyalıya yine çile düşmüş oldu, Konya’ya Bölge Ağır Ceza Mahkemesi kurulmuyor, Antalya’ya kuruluyor ve Konya’da Antalya’ya bağlanıyor…
“Antalya ne alaka”, diyenler olabilir, “işte kel alaka”. Adamlar Konya’nın ne yüz ölçümünü, ne 2 milyonu aşan nüfusunu, ne Afyon, Niğde, Aksaray, Karaman hatta Isparta’dan oluşan geniş hinterlandını önemsediler. Eskiden de böyle olurdu devlet Konya’ya hep ikinci sınıf muamelesi yapardı ne yazık ki yine öyle oldu, Konya Antalya’ya bağlandı…
Konuyu birkaç açıdan değerlendirelim isterseniz, Konya yüz ölçümü ülkemizde en büyük olan şehir, Çeltik’ten mesela bir vatandaşımız Ağır Cezada kendisi ile ilgili bir davanın yerel mahkemede verilmiş kararına itiraz edecek, bu vatandaşımızın temyiz için Antalya’ya gitmesi gerekiyor.
Konya Ankara’ya bağlı iken daha iyiydi, en azından hızlı tren ile bu vatandaşımız Ankara’ya daha rahat giderdi ama Antalya’ya nasıl gidecek?
Davaların yoğunluğunun kış aylarda olduğunu göz önüne aldığımızda zaten Konya Antalya yolu kış aylarının büyük bir bölümünde çok tehlikeli oluyor, bu yolculuğa mecbur bırakılan Konyalı vatandaş Antalya’ya giderken, gelirken ciddi sıkıntılar çekecektir, bu önemsenmemiştir.
Tabi bununla birlikte bu vatandaşımızın itirazı ile açılmış temyiz davasına şahit götürmesi gerekecek, her yönü ile zorlu ve meşakkatli bir yolculuğa Konyalı niye mecbur edildi anlayamıyorum.
Bir başka açı ise Konya’nın adliyesi zaten büyük bir adliye değil mi? Adliyenin yanına bir de Bölge İstinaf Mahkemesi kuruluyor oraya çok rahat, Bölge Ağır Ceza Mahkemesi de kurulabilir di ama neden Konyalı ve Konya böyle ciddiyetsizce Antalya’ya bağlandı bilemiyorum ve anlayamıyorum?
Bu arada tabi bu yazıyı yazarken aklımda hep Dış İşleri Bakanımız Konya Milletvekili Sayın Ahmet Davutoğlu’nun Konya’nın merkez bir şehir olduğuna dair açıklamaları geliyor. Ağır Ceza temyiz mahkemesinde Antalya’ya bağlanmış bir şehir nasıl büyük bir şehir olacak? Sayın Dışişleri Bakanımız ya bizi kandırıyor Konya merkez şehir değil, küçük bir şehir ya da bu alınan karardan haberi yok, öyle ise biz kendilerine duyurmuş olalım, “Sayın Bakanım bilginiz olsun Konya Antalya’ya bağlanmış oluyor. Buna bir Konyalı olarak yaklaşımınızı merak ediyoruz?”
Baromuzun bu konu ile ilgili açıklamasını da merakla beklediğimizi de belirtelim.
Diğer taraftan geçen gün gazetemizin yazarı Murat Can Konya Milletvekili Sayın Mustafa Kabakçı’nın tekrar TBMM’sinde idare amiri olarak seçilememesi ile ilgili bir yazı yazmıştı. Bu yazıda Murat Can çok açık bir şekilde, AK Parti Konya Milletvekillerinin bölünmüş durumunu anlattı. O arada AK Partiden bir yanıt gelmedi demek ki bu bölünme kabul ediliyor. Milletvekilleri bölününce, birbirine düşünce bu şehrimize yenilgiler olarak yansıyor.
AK Parti Konya Milletvekillerinin en büyük görevi Konya’nın menfaatlerini korumak değil midir? Özellikle hukukçu vekillerin gerekli adımları atarak bu konuyu engellemesi ve Konya’nın Antalya’ya bağlanmasını önlemesi gerekemez miydi?
Milletvekilliği seçimleri öncesi Konya’nın aday listesi AK Parti yetkilileri tarafından açıklandığı gün haberkonya.com internet haber sitesinde “bu liste bizim listemiz değil” başlıklı bir yazı yazmıştım.
Bugün bunu çok net görüyoruz, Sayın AK Parti Konya Milletvekilleri Konya milletvekili gibi hareket etmemektedir.
Konya bu bir birinden kopmuş, Konya’yı önceleyememiş milletvekillerinin ilgisizliği ve başarısızlığı yüzünden Antalya’ya bağlanmıştır.
Şimdi peki ne yapılabilir? Şu anda yapılacak olan şey Konya’nın derdine derman olacak Ağır Ceza Bölge Mahkemesinin kurulmasını sağlamaktır.
Sayın Ahmet Davutoğlu, AK Partinin duyarlı birkaç tane bile olsa milletvekili, Konya Valiliği, Konya Büyükşehir Belediyesi, Konya Barosu ve tabiî ki medya ile sivil toplum kuruluşlarının birlikte oluşturacakları kamuoyu ile Konyalıların kalesine girmiş gol çıkarılabilir?
Ya da Konya’ya geçmiş olsun demekten başka çaremiz kalmamış olur ama bundan sonra o zaman “merkez şehir” kavramını ağzına kimsenin almaması gerekir.
Bizden söylemesi…