KDV iadenizi talep etmek için (son 10 gün)
(İndirimli Orana Tabi İşlemlerde KDV İadesi Talebi ile ilgili)
Bu haftaki yazımda; Kasım ayının gelmesi ile akla gelen en önemli mesleki bilgilerden bir tanesi de 3065 sayılı KDV Kanununun 29/2 maddesi kapsamında İndirimli Orana Tabi İşlemleri ile ilgili teslimlerde bulunan mükelleflerin şayet Kasım dönemi öncesinde herhangi bir dönemde KDV iadesi talep edilmemiş ise Kasım/2020 dönemi KDV Beyannamesi bu işlemler için son fırsattır.
Peki, bu durum hangi sektörde faaliyet gösteren mükellefleri ilgilendiriyor. Ekli (I) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için, % 1, (II) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için, % 8 oranına indirilen sektörlerin tamamını ilgilendirmektedir. Bu sıralamalar ülkemizdeki şehirlere ve hatta ilçelere göre değişiklik arz etmektedir. Bu durumu şüphesiz coğrafi şartlar ve kültürel veya geleneksel alışkanlıklar belirlemektedir.
Yukarıda (I) ve (II) sayılı listede en çok bilinen ve uygulaması daha sık olan sektörleri sıralamaya çalışalım.
- İnşaatta konut ve işyeri teslimleri
- Tarım makineleri imalatçıları
- Konut yapı kooperatiflerine yapılan inşaat taahhüt işleri,
- Finansal Kiralama işlemleri
- Gıda imalatçıları
Gibi…
Yazımızın konusuna ilişkin mevzuatsal açıklamalar ise şöyle; KDV Genel Uygulama Tebliğde;
Yılı İçinde İade Edilemeyen Vergilerin İadesi
İndirimli orana tabi işlemlerden doğan iade alacağının yılı içinde iade edilemeyen kısmı, izleyen yıl içinde mükellefin isteğine bağlı olarak nakden veya mahsuben iade edilebilir. İadenin mahsuben talep edilmesi durumunda mahsuben iade bu bölümdeki açıklamalara göre yerine getirilir.
İade talebi en erken izleyen yılın Ocak dönemine ait olup, Şubat ayı içinde verilecek, en geç Kasım dönemine ait olup Aralık ayı içinde verilecek Kasım dönemi KDV beyannameleri ile yapılabilecektir. Üç aylık vergilendirme dönemine tabi olan mükelleflerde iade talebi en erken izleyen yılın ilk üç aylık, en geç üçüncü üç aylık vergilendirme dönemlerine ait beyannamelerle yapılabilecektir.
Süresinden Sonra İade Talebinde Bulunulması
Ancak süresinde iade hakkını kullanmayan mükelleflerin, daha sonra düzeltme beyannameleri ile iade talebinde bulunmaları mümkün değildir.
İade talep süresinin dolmasından sonra, geçmiş dönemler için düzeltme beyannamesi verilmek suretiyle ve/veya standart iade talep dilekçesi ve ilgili belgeler ibraz edilmek suretiyle iade talep edilmesi mümkün değildir.
Kasım/2020 dönemine ait KDV beyannamesinde 2019 yılı teslimlerine ait indirimli orana tabi KDV iadesini talep etmeyen mükellefler 2019 yılı için İndirimli Orana Tabi Teslimlerinden dolayı KDV iadesi ALAMAZLAR.
Süresinde İade Talebinde Bulunulması
Bu hükümler çerçevesinde 2019 yılına ait indirimli orana tabi teslimler için KDV iadesi talep edecek mükelleflerin iade taleplerini Kasım/2020 dönemi KDV beyannamesi ile Diğer İade Doğuran İşlemler Bölümünde 439 kod ile Yıllık İndirimli Orana Tabi Teslimler alanında talep etmeleri gerekmektedir.
Mükelleflerin hak kaybına uğramaması açısından bu hususlara dikkat edilmesinde fayda olacağını ve yukarıda (I) ve (II) sayılı liste kapsamında faaliyet gösteren mükelleflerin ivedilikle KDV iade durumlarını analiz etmek suretiyle SMMM veya YMM’lere hesaplatarak Kasım/2020 dönemi KDV Beyannamesinde beyan edebilirler.
İndirimli Orana Tabi İade İşlemlerinde Kısıtlayıcı Yasal Düzenlemeler
7104 sayılı Kanunu ile 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nda yapılan KDV iade alacakları ile KDV iade taleplerinin süresine yönelik kısıtlayıcı yasal düzenlemenin mükellefler bakımından ne getirdiğini özetleyecek olursak;
7104 sayılı Kanunu ile yapılan sınırlandırma neticesinde 2019 yılına ilişkin “İndirimli Orana Tabi İşlemleri” gerçekleştiren mükelleflerin iade taleplerine ilişkin;
- 2020 yılı sonuna kadar KDV iadesinin talep edilmesi,
- 2020 yılı sonuna kadar KDV iade talebine ilişkin listelerin ve hesaplama tablolarının internet vergi dairesi sistemine yüklenmesi,
- 2020 yılı sonuna kadar KDV iade talebine ilişkin standart iade talep dilekçesini internet vergi dairesi sistemine yüklenmesi,
- 2020 yılı sonuna kadar Teminat Mektubu ile talep edilen KDV iadesinde ilişkin teminat mektubunun vergi dairesine diğer belge ve bilgiler ile birlikte ibraz edilmesi,
KDV iadesinin YMM raporu ile talep edilmesi durumunda ise yukarıdaki tüm işlemleri yapılmasına müteakip 6 ay içinde YMM raporunun ilgili vergi dairesine ibraz edilmesi gerekmektedir.
İndirimli Orana Tabi İade İşlemlerinde Kısıtlayıcı Süreler
Süre sınırlamasının 2019 ve sonraki yıllara ilişkin iade hakkı doğuran işlemlere ait KDV iade talepleri kapsadığı,
“İndirimli Orana Tabi İşlemlere” ilişkin iade talebinin, iade hakkı doğuran işlemin gerçekleştiği dönemi izleyen takvim yılının sonuna kadar yapılması zorunlu olduğu, belirtilmiştir.
Yapılan açıklamalardan anlaşılacağı üzere, 23 Seri No.lu KDV Genel Uygulama Tebliği ile “İndirimli Orana Tabi İşlemlere” ilişkin KDV iade talebinin diğer iade türlerine göre 1 yıl daha kısa sürede talep edilmesi şartıyla yerine getirebileceği belirtilmiştir.
Bu nedenle 2019 yılına ilişkin indirimli orana tabi işlemlerle ilgili olarak mükelleflerin KDV iade taleplerine ilişkin (YMM Raporu hariç) gerekli dokümantasyonu bu yılın sonuna kadar vergi dairelerine verilmesi gerekmektedir.
Selam ve dua ile…