Yaşar Bakar
Yaşar Bakar KDV iadenizi kaç günde almak istersiniz?

KDV iadenizi kaç günde almak istersiniz?

Ülkemizde ekonomik zorlukların yaşandığı bu günlerde birçok bakanlığın ve kurumun alt sektörler bazında ekonomik ferahlık hedefi doğrultusunda birçok çalışmalar yapıldığına şahit oluyoruz.

Özellikle Maliye Bakanlığı bu anlamda KDV iadesi talep eden mükellefler için bu manada çok güzel imkânların önünü açmıştır.

Bu bağlamda; 20.02.2019 tarih ve 30692 sayılı Resmi Gazete ile yayımlanan 24 Seri No'lu Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ iade talep eden mükellefler lehine yeni bir uygulamanın adı oluştur. 

Öte yandan; 24 Seri No'lu Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğin yayımlanmasından sonra belirtilen şartları sağlayan iade talep eden mükelleflerin KDV iadelerini on iş günü içerisinde banka hesaplarına intikalini hedeflemiştir.

11 Seri No'lu Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğin de belirtilen şartları sağlayan iade talep eden mükelleflerin KDV iadelerini 5 iş günü içerisinde ATU UYGULAMASI aracılığıyla banka hesaplarına intikalini hedeflemiştir.

Artırımlı Teminat Uygulaması ile beş (5) iş günü içerisinde KDV iadesi alımı ile ilgili daha önceki yazılarımda değindiğimden, bu yazımın konusu tamamen mükellefin teminat vermeden on (10) iş günü içerisinde KDV iade alımından ibaret olacak ve detaylarını inceleme fırsatımız olacaktır. 

24 Seri No'lu Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ile 26/4/2014 tarihli ve 28983 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinin  (IV/A) kısmında yer alan “4.YMM KDV İadesi Tasdik Raporuna Dayalı İadeler” bölüm başlığından sonra gelmek üzere “4.1. Genel Olarak” bölüm başlığı eklenmiş ve bu bölümden sonra gelmek üzere başlığıyla birlikte aşağıdaki bölüm eklenerek gerekli düzenleme yapılmıştır.

KDV İadesi Ön Kontrol Raporuna Dayalı İade Uygulaması ve Sağlanması Gereken Şartlar

Öncelikle iş bu uygulama Ocak 2019 döneminden itibaren KDV iade talepleri ile başlamaktadır.

Önceki dönemlere ait olan KDV iade taleplerinin Ocak 2019 dönemi ve sonrasındaki dönemlerde talep edilmesi bu uygulama bakımından geçersizdir.

Ocak 2019 döneminden itibaren verilen ve %50 talepli dosyalarda süreç olarak; Ocak/2019 ve sonrasındaki işlemlerinden kaynaklanan, Tebliğin (IV/A-3) bölümünde belirlenen sınırı aşan ve işlem türü itibariyle YMM KDV İadesi Tasdik Raporu ile talep edilebilen nakden iade talepleri; standart iade talep dilekçesi, YMM KDV İadesi Tasdik Raporu ile Tebliğin ilgili bölümlerinde iade taleplerine ilişkin aranan belgelerin tamamının ibraz edilmesi kaydıyla KDVİRA sistemi tarafından sorgulanmaktadır.

Sorgulama sonucunda üretilen “KDV İadesi Ön Kontrol Raporu”na göre iade talebinin olumsuzluk tespit edilmeyen kısmının %50’si KDV İadesi Ön Kontrol Raporunun oluşturulmasından itibaren on iş günü içinde mükellefe iade edilir.

 KDV İadesi Ön Kontrol Raporunda hata veya uyumsuzluk olarak çalışan segmentlerde ortaya çıkan rakamsal duruma göre otomatik olarak blokaj alınıp, geriye kalan iade tutarının %50’si iade talep eden mükellefe iade edilir.

a) En az 24 dönem (vergilendirme dönemi 3 aylık olanlar için en az 8 dönem) KDV beyannamesi vermiş olması,

b) Daha önce en az üç vergilendirme dönemine ilişkin iade talebinin sonuçlanmış olması,

c) Kendisi, ortakları, ortaklıkları ve kanuni temsilcilerinin;

- Özel esaslara tabi olmaması, 

- Hazine ve Maliye Bakanlığının ilgili birimlerince yapılan değerlendirme ve analizler sonucunda bireysel olarak veya organize bir şekilde sahte belge düzenleme tespiti nedeniyle incelemeye sevk edilmemiş olması,

- Hazine ve Maliye Bakanlığının ilgili birimlerince iade taleplerinin riskli iade kapsamında incelemeye sevk edilmemiş olması,

ç) Tebliğin (IV/A-6.) bölümünün birinci paragrafının (iv) ayrımı ve üçüncü paragrafı kapsamında iade taleplerinin incelemeye sevk edilmemiş olması. 

KDV İadesi Ön Kontrol Raporuna göre iade yapılmasını müteakip, iade talebinin tamamına yönelik olarak KDVİRA sistemi tarafından üretilen KDV İadesi Kontrol Raporuna ilişkin kontroller, YMM KDV İadesi Tasdik Raporuna ilişkin kontroller ile vergi dairesince yapılması gereken diğer kontroller genel usul ve esaslar çerçevesinde yapılır.

Mükellefin kalan iade tutarı bu kontrol ve değerlendirmeler sonucuna göre yerine getirilir.

HİS ve İTUS sahibi mükelleflerin bu uygulamadan yararlanması mümkündür.

Ancak bu uygulamadan faydalanmak için başvuran mükelleflerin, KDV İadesi Ön Kontrol Raporuna göre iade edilecek/edilen tutardan sonra kalan iade tutarına ilişkin olarak HİS, İTUS, ATU ve teminat karşılığı iade uygulamalarından faydalanmaları mümkün değildir.

HİS, İTUS, ATU ve teminat karşılığı iade talep ettikten sonra bu iade taleplerinden vazgeçilerek aynı iade talebi için bu uygulamadan faydalanılması da mümkün değildir.

Sözlerime son verirken; 24 Seri No'lu Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğin detayını inceme ve yorumlamasını icra ettik. KDV iade alacağını hızlı bir şekilde almak isteyenler ve ATU Uygulamasından faydalanamayan mükellefler ile 24 Seri No'lu Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği ile gerekli şartları sağlayan mükelleflerin KDV iadesi on iş günü içinde mükellefe iade edilmesi mükellefler nezdinde ciddi bir ferahlamaya ve sevince yol açmıştır.

Teori ve uygulamada emeği geçen herkese gönülden teşekkür bir borç biliriz.

 Selam ve Dua ile…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Yaşar Bakar Arşivi