Kazayı mutlaka belgeleyin!
Kaza anında yapmanız gerekenleri bilmeniz hem sıkıntı yaşamamanız hem de hasarınızı eksiksiz ve zamanında almanızı sağlar. Peki kaza sonrası nasıl bir yol izlenmeli? İşte cevabı...
Aracınızla yolda giderken sizden ya da karşı taraftan kaynaklanan bir kazaya karışmanız durumunda mutlaka uyulması gereken kurallar vardır. Kaza anında yapmanız gerekenleri bilmeniz hem sıkıntı yaşamamanız hem de hasarınızı eksiksiz ve zamanında almanızı sağlar. Kaza yaptıktan sonra neler yapılması gerektiğini Vista Sigorta ve Aracılık Hizmetleri sahibi İbrahim Can ile konuştuk.
Trafikte her an bir kazayla karşı karşıya kalabiliyoruz. Ama çoğu kişi o anda ne yapması gerektiğinden pek haberdar değil. İlk olarak ne yapılmalı?
Trafik kazasını her şeyden önce belgelenmesi gerekiyor. Bu belgelendirme iki şekilde yapılır. Kazaya karışan bireylerin bizzat kendi aralarında düzenlemiş oldukları maddi hasarlı trafik tutanağıdır. Bazı durumlarda ise kendi hallerinde yapılsa bile geçersiz olduğu durumlar vardır. Geçerli hale gelebilmesi kolluk kuvvetlerinin tutanak zorunluluğu vardır. Trafik sigortası, yaptırmak zorunlu olmakla birlikte zorunlu trafik sigortası yaptırmayanların kazaya karışması durumunda trafik kazası tespit tutanağı düzenlenemez.
Tutanakta en önemli ayrıntı nedir?
Tutanakta iki nüsha vardır. Kargaşalık olmasın diye de yanında örneği bulunmaktadır. Karşılıklı imza altına alınması çok önemlidir. Kişiler kendi arasında anlaşmalı tutanak ile durumu çözebilir. Tutanak güven esasına göre belirlenir. Tutanaktaki amaç süreci hızlandırmak ve kolaylaştırmak ayrıca kolluk kuvvetlerinin iş yükünü almaktır. Kazayı belgeledikten sonra sigorta şirketlerine müracaat edilmesi gerekiyor. Müracaat içinde tamamlanması gereken evraklar var. Bu da belgelemenin ayrıntılarıdır. Örneğin; kazaya karışan aracı belgelemenin yolu ruhsat fotokopisidir. Kişiyi belirlemenin yolu ehliyet ve nüfus cüzdanı fotokopisidir. Parayı talep edebilmenin yolu da karşı tarafın sigortasının olmasıdır. Ayrıca kazanın görsel olarak belgelenmesi de gerekiyor. Çünkü sigorta şirketlerinin genel merkezleri İstanbul’dadır. İstanbul’daki ilgililer buradaki bilgi ve belgeye göre hüküm vereceklerdir.
Peki verilen hükümlerden sonra nasıl yol izlenecek?
Bundan sonra da işini bilen, tecrübeli ustalar ya da sigorta şirketlerinin anlaşmalı servislerine gidilmelidir.
Kaza tutanağının geçerli olmayacağı hallerden bahsettiniz? Hangi hallerde geçerliliği bulunmamaktadır?
Sürücü belgesiz motorlu araç kullanıyorsa veya yetersiz sürücü belgesi ile motorlu araç kullanıyorsa, sürücüde yaş küçüklüğü varsa, sürücüde alkol veya akıl sağlığı şüphesi varsa, kazaya karışan araçlardan biri veya daha fazlası kamu kurumlarına ait ise, kamu kurumlarına ait eşyada zarar meydana gelirse, trafik kazasında sadece 3 üncü kişilere ait eşyalara zarar gelirse, kazaya karışan araçlardan birinin veya birkaçının trafik sigortası yok ise, Trafik kazası vefat veya yaralanma ile sonuçlanmışsa taraflarca doldurulan “Maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanağı” tutulması mümkün olmaz.
Tutanağı nasıl temin edilebilir?
Sigorta poliçenizi düzenleyen acentenizden tutanak örneğine ulaşabileceğiniz gibi, internet adresinden de, tutanak örneğine ulaşılabilir?
Peki tutanağı doldururken nelere dikkat edilmeli?
Araçları kaza yerinde hareket ettirmeden hasarı farklı açılardan gösteren fotoğraflar çekilmelidir. Kazaya karışanlar ile birlikte ruhsat ve sürücü belgesi fotokopileri temin edilmelidir. Tutanağı doldurma yetkisi sadece kazaya karışan taraflara aittir. Kazaya karışan tüm tarafların form üzerinde ıslak imzası olmalıdır. Tutanak fotokopi ile çoğaltılmış olsa bile fotokopi çekildikten sonra imzalar atılmalıdır. Kazaya karışan sürücülerden birinin imzasının eksik olması halinde tutanak geçerli olmayacaktır. Form üzerindeki tüm bilgiler dikkatlice okunmalı ve eksiksiz doldurulmalıdır. Özellikle kazaya karışan tüm araçların trafik poliçe numaraları ve ilgili Sigorta Şirketleri belirtilmelidir. Belirtilmemesi halinde poliçe tespit edilemez ise tutanak geçersiz sayılacaktır. Kusur oranlarının belirlenmesinde ve diğer incelemelerde sorun yaşanmaması için kazanın oluş şekli açık olarak yazılmalı ve krokisi çizilmelidir.
İSMAİL POÇAN / YENİ HABER GAZETESİ