Kaşıkçı Elması'nı Konyalının elinden kaçırmışlar

Dünyanın en ünlü ve büyük elmaslarından olan Topkapı Sarayında sergilenen Kaşıkçı Elması'nın hikayesindeki elması ilk bulan kaşıkçının Konyalı olduğu iddia edildi.
Kaşıkçı Elması'nı Konyalının elinden kaçırmışlar

Dünyanın en ünlü elması arasında bulunan Kaşıkçı Elması'nın ilk otaya çıkışı Prof. Dr. İsmet Miroğlu tarafından yazılan Bin Atlının Akınları romanının 298. sayfasında anlatıldı. Hikayeye göre İstanbul’un Eğrikapı semtinde bir çöplükte parlak bir taş gören Konyalı Kaşıkçı taşı alır. Konyalı kaşıkçı elması 3 büyük kaşığa değişir ve elmasın ilginç hikayesi yeniden başlar.
işte İsmet Miroğlu tarafından yazılan Bin Atlının Akınları romanınndaki hikaye:

İstanbul’un Eğrikapı semtinde büyük bir çöplük vardı...
Konya’dan gelen bir “yayma kaşıkçısı” oradan geçiyordu.
Gözü, yuvarlak bir taşa takıldı. Güneş vurduğu için dikkatini çekti. Biraz da merakla eline aldı. Kir pas içinde olmasına rağmen, parlak noktaları belliydi. Kaşık torbasına attı.
Akşam kaldığı “Kaşıkçılar Hanı”nda hemşehrilerine gösterdi. Bir arkadaşı, “Onu bana ver de tanıdığım bir bezirgâna göstereyim!” dedi.
“Bedava vermem!” diyen Konyalı, üç uzun saplı kaşıkla taşı değişti.
Bezirgân on akçe ödeyerek taşı aldı. Bir sarrafa gitti.
Neticede elmas olduğu anlaşılınca, cümlesi birbirine düştü...
Meseleyi duyan kuyumcubaşı, ilgili her şahsa birer kese dağıtarak taşa el koymak istedi.
Yerin kulağı, bu alışverişi Sadrazam Mustafa Paşa’ya kadar ulaştırdı. O da, Cihan Sultanı IV. Mehmed Han’ı haberdar etti. Sultan, bütün fertlerin hakkını ödedi.
Bir ferman-ı hümayun ile hacer-ül elması, Hazine-i Hümayun’a aldı. Sarraflar elması, ince ince işlediler. Neticede 84 kıratlık, dünyanın en kıymetli elması meydana çıktı. Yıl: 1658.
Bugün bile Topkapı Sarayı’nı ziyaret edenler, meşhur Kaşıkçı Elması’nı hayranlıkla seyrederler. Onun bir çöplükte bulunduğunu nereden bilsinler?

 Editör