İSTİHDAM SEFERBERLİĞİ VE KONYA
Malumunuz önce Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, ardından da Başbakanımız tarafından istihdam seferberliği başlatıldı. Aslında bu seferberlik 15 Temmuz’da askeri olarak ülkemize darbe yapamayanların ekonomik bir darbe yapmaya çalışmalarından sonra ilan edildi.
Genel olarak ülkemizin içinde bulunduğu şartlar da göz önünde bulundurulduğunda istihdam seferberliği iş dünyası tarafından son derece olumlu karşıladı. Ülkemizin bekası söz konusu olunca her kesimde olduğu gibi iş dünyası da kenetleniyor.
İstihdam seferberliği her ne kadar yaraya bir merhem olması amacıyla düşünülmüş olsa da ülkemizde istihdam sorununun tamamen çözülmesi için daha uzun planlamalara ihtiyaç var. Bu konuda öncelikle ele alınması gereken konu ülkemizin de en büyük problemlerinden olan eğitim sistemi…
Türkiye’nin neredeyse her şehrine üniversite kurduk ancak buralardan mezun olan öğrencilerin nerelerde istihdam edileceğini pek düşünmedik. Her yıl üniversitelerimiz binlerce yeni mezun veriyor ancak hepsinin istihdam edilebilmesi ise kocaman bir soru işareti olarak karşımızda duruyor.
Üniversitelerde bölüm kontenjanları ülkemizin ihtiyaçları göz önünde bulundurularak planlanması, sanayici ve üniversitelerin birlikte hareket etmeleri gerekiyor. İstihdam seferberliği çok önemli bir konu ancak bunu kısa vadeli değil bir devlet politikası haline getirerek uzun yıllara yayılması çok büyük önem taşıyor.
***
İstihdam seferberliğinin ilan edildiği bir ortamda, seferberlikle çelişen bazı noktalar da yok değil. Bu kapsamda bir işe yerleşenlerin toplam rakamının önümüzdeki günlerde 1,5 Milyonu da bulması bekleniyor. Birçok kurumdan iş ilanları yayınlanmasına rağmen hangi işe kim, nasıl gidiyor belli değil.
Bunun yanında bir de Konya’nın kanayan yarası var. Malumunuz Konya’da işverenler çalışanlarına birçok iş yaptırır ancak öyle pek fazla ücret vermez. Konyalı asgari ücretle iş bulabildiği için bile kendini şanslı kabul eder. Çünkü öyle görmüş, öyle alıştırılmıştır.
Asgari ücret, her yıl asgari ücret tespit komisyonunca belirlenen ve işçilere ödenebilecek en az maaş tutarı olarak tanımlanabilecek bir ücret türüdür. Yasalarımız gereği asgari ücretin altında bir ücretle işçi çalıştırmanın yasak olmasına rağmen Konya’da bazı işletmelerde buna uyulmadığını görmekteyiz.
Konya’da faaliyet gösteren bazı gündüz bakım evleri ve kreşlerde iş başvurusunda bulunanlara asgari ücretin de altında çok komik ücretler teklif edildiğini duyuyoruz.
En azından asgari ücret isteyenlere de bizim vereceğimiz ücret bu, işinize gelirse deniyor. Özellikle Meram bölgesinde her öğrenciden yüksek meblağlarda ücret alan bu kurumlar iş çalışanlarına para vermeye gelince elleri ceplerine gitmiyor nedense…
Bu konuda yetkililerin daha sorumlu davranmasını ve içinde bulunduğumuz çağda kimsenin emeğinin sömürülmesine izin verilmemesi gerekiyor.