Her nöbeti ayrı bir skandal
Yeni Şafak'ın haberine tekzip çıkarmak isteyen Adana Bilfen Koleji, mahkeme ret kararı verince telekulakçı polisleri tahliye eden Hakim Hacı HÜSEYİN Bolat'ın nöbetinde karara itiraz etti. Bolat yetkisi olmadığı halde itirazı karara bağladı.
Paralel yapı, darbe girişimlerini deşifre eden yayın organları üzerinde adeta dava terörü estirirken, bazı kesimlerin yargı kurumu içindeki etkinlikleri de adeta parmak ısırtıyor. Yeni Şafak'ın Adana'da bir kolejde Başbakan'a küfür edildiğine ve Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) müfettişlerinin okuldan kovulduğuna yönelik haberini tekzip etmeye çalışan kolej yönetimi, paralel yapının yöntemlerini uyguladı. 'Cemaatle bağımız yok' diyen kolej avukatları, tekzip için ilk olarak Adana 10. Sulh Ceza Mahkemesi'ne başvurdu. Mahkeme, ders gibi bir karar vererek 'talep edilen tekzibin üçüncü kişileri itham altında bırakan ağır ifadeler içerdiğini' belirtti ve sözkonusu işlemi, Basın Kanunu'na uygun olmadığını belirterek işleme koymadı. Mahkeme, Yeni Şafak'a karşı karapropaganda maksadı taşıyan tekzip talebine ret kararı verdi.
YETKİSİZ HAKİMDEN ONAY
10. Sulh Ceza'dan istediği kararı çıkartamayan kolej, bu sefer Adana'da telekulakçı polisleri serbest bıraktığı için tepki toplayan Hakim Hacı Hüseyin Bolat'ın nöbet gününü bekleyerek 7. Asliye Ceza Mahkemesi'ne başvurdu. Oysa itiraz, 5187 Sayılı Basın Kanunu uyarınca sadece 2 No'lu Asliye Ceza Mahkemesi'ne yapılabiliyor. Yasadaki açık hükme rağmen yetkisi olmayan bir mahkeme, hukukun tüm kurallarını çiğneyerek itirazı görüşüp karara bağladı. Hakim Bolat, Sulh Ceza Hakimi'nin tam aksi yönde karar vererek kolejin tüm taleplerini kabul edip tarihe geçti.
Hakim Hacı Hüseyin Bolat yetkisi olmadığı halde itirazı karara bağladı.
BASIN KANUNU ÇOK AÇIK
5187 Sayılı Basın Kanunu'nun 27. Maddesi'nde, karar merciinin hangi mahkeme olduğu açıkça belirtiliyor. Açılan davalardan ağır cezalık olanların ağır ceza mahkemelerinde, diğerinin ise asliye ceza mahkemelerinde görüldüğünü vurgulayan Basın Kanunu'nda, 'Bir yerde ağır ceza veya asliye ceza mahkemesinin birden fazla dairesi bulunması halinde bu davalar 2 numaralı mahkemede görülür' şeklinde açık bir hüküm bulunuyor. Kanuna rağmen tekzip itirazı, kolej tarafından 2. Asliye Ceza Mahkemesi'ne değil tartışmalı hakimin nöbetçi olduğu bir gün 7. Asliye Ceza Mahkemesi'ne yapıldı.
Nöbetçiyi bul kararı kap
Cemaat bağlantısı olmadığını' ileri süren ve tekzip metninde okullarının 'Atatürkçü ve Cumhuriyetçi' olduğunu savunarak Yeni Şafak'ın haberinin asılsız olduğunu iddia eden kolejin hukuku hiçe sayan tavrı ve yetkisiz mahkemeden karar çıkartırken uyguladığı yöntem manidar bulundu. Yetkisi olmadığı halde Yeni Şafak aleyhine tekzip kararı veren Hakim Hacı Hüseyin Bolat da çeşitli kararlarıyla tüm şimşekleri üzerine çekmişti. Telekulak şüphelisi polisleri ve MİT TIR'larını durduran Jandarma İstihbarat görevlilerini serbest bırakan hakimin bu kararı da yargının 'tartışmalı kararlar' tarihine geçti. 10. Sulh Ceza Mahkemesi'nin 'hukuka aykırı' diyerek reddettiği tekzip metninde 'Kasıtlı olarak tarafınıza sipariş edilen...' şeklinde ifadelere yer verilmiş ve Yeni Şafak açıkça itham edilmeye çalışılmıştı.